Yetişkinlerde Kalça Çıkıklığı Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?
Doğumsal olmayan ve kaza ya da düşme gibi sebeplerden ötürü bir travma geçiren kişilerde sıklıkla kalça çıkıklığı görülmektedir. Buna en çok motorlu taşıtlar neden olmaktadır.
Erişkinlerde Kalça Çıkıklığı
Erişkin kişilerde kalça çıkıklığının görünme sebebi kişinin düşmesi ya da ciddi bir kaza geçirmesi sonucunda yaşadığı bir travma nedeniyle meydana gelmektedir. Kalçanın femur bölgesinde bulunan topuz adı verilen kısmın leğen kemiğinden çıkması sonucunda meydana gelecektir. Soket adı verilen bölümden çıkması sonucunda kalça çıkıklığının meydana gelmesi görülmektedir. Erişkin bir kişide kalça çıkıklığının olmasının en büyük belirtilerinden bir tanesi de bir bacağın diğer bacak boyundan daha da kısa olması sonucunda meydana gelecektir. Genellikle kalça çıkıklığı arkaya doğru çıkmaktadır. Fakat çok nadir bir şekilde olsa da bu durum travmanın oluşma şekline göre ön tarafta da meydana gelecektir. Eğer kalça çıkıklığı kişilerde ön tarafa doğru meydana gelmesi sonucunda kişilerde bacak boyunda uzama meydana gelecektir.
Nedenleri
Bir erişkinde kalça çıkıklığı meydana geldiği zaman kişinin dayanılmaz bir şekilde ağrısının olması ile sonuçlanacaktır. Zamanla tedavi edilmediği zamanlarda kişinin sinirlerinin yaralanması söz konusu olacaktır. Böylelikle kişilerde ciddi bir his kaybının oluşmasına neden olacaktır. Erişkinlerin bu durumu yaşamasının nedenleri arasında kalça kısmına aldığı bir darbe ya da geçirmiş olduğu bir travma neticesinde meydana gelecektir. Yetişkin bir kişide kalça çıkığını yaşaması sonucunda ciddi sorunlara yol açacaktır. Kalça çıkıklığından şüphelenmekte olan bir kişi ortopedi hekimine başvurması gerekmektedir. Eğer ki kalça çıkıklığı erken teşhis edilmezse ve tedavisi edilmediği zamanlarda daha ciddi rahatsızlıkların olmasına neden olacaktır. Bu nedenle de bacağında ağrı olması durumunda hemen bir hekime başvurması gerekmektedir.
Belirtileri
- Kalça çıkıklığı yaşamakta olduğu bacakta şiddetli bir ağrının olması;
- Belirtileri arasında kişinin yürürken adım attığı zamanlarda bacağında oluşan aksama nedeniyle ciddi bir zorluk yaşaması;
- Kasık kısmında yaşanacak ciddi bir ağrı;
- Kişinin kalça kısmında da ciddi bir ağrı olacaktır;
- Deforme olarak ortaya çıkması; Kalça kısmında morarma olur;
- Bazı kişilerde soğukluk hissi son derece artacaktır;
- Eğer ki kişilerde obezite varsa o zaman kalça çıkıklığı nedeniyle ciddi oranda bir sürtünme meydana gelecektir. Bu da ağrının da daha da şiddetli bir hal alacaktır.
Tedavisi
Hastanın kalça çıkıklığı olması durumunda bacakların boyunun ölçülmesi gerekmektedir. Şiddetli ağrılar olacaktır. Günümüzde bu ağrıları hafifletmek ve kalça çıkıklığından dolayı bacak boyunda uzama ya da kısalma olduğu zamanlarda ilk olarak kişiye ayakların aynı boyda olması için bir ayağın diğerinden daha büyük olan ortopedik ayakkabı verilmesi söz konusu olacaktır. İkinci yöntem ise kısalığı gidermek için cerrahi yöntem olacaktır. Üçüncü yöntem ise kişiye eklem protezi cerrahi tedavisi söz konusu olacaktır. Çıkan kalça kemiğini tekrardan yerine koyup oluşan ağrının giderilmesi ve aynı zamanda da bacakların boyunu eşitlemeyi hedeflemektedir.
Ameliyat genellikle genel anestezi altında yapılmaktadır. Ama bazı durumlarda sadece bacağın uyuşturularak yapılması da söz konusu olacaktır. İlk öncelikle yumuşak dokunun, bağ dokularının ve kasların gevşetilmesi yapılmaktadır. Bu sayede kalça daha normal bir hale gelecektir. Kalça eklemini normal hizasına indirmek için kalça inplantının o bölgeye konulması gerekmektedir. Diğerinden kısa olan bacağın uzatma işlemi de yapılarak bacakların boyu ölçülme işlemi yapılacaktır.
Bu ameliyat sırasında cerrahın çok dikkatli olması ve bacak üzerinde bulunan sinirlerin asla zedelenmemesi gerekmektedir. Hastanın ameliyat sonrasında 45 gün ile 60 gün arasında yürüteç ile yürümesi gerekmektedir. Ayağını çok ciddi bir şekilde kullanmaması gerekiyor. Ve hastanın yürümesinin normale dönmesi için fizyoterapist eşliğinde yürümesinin düzelmesi ve bacağın güç kazanması için egzersizler yapması gerekmektedir.
Kaynaklar
- https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/hip-dislocation
- https://www.orthobullets.com/trauma/1035/hip-dislocation
- https://radiopaedia.org/articles/posterior-dislocation-of-the-hip
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dislocation/symptoms-causes/syc-20354113
- http://hipdysplasia.org/adult-hip-dysplasia/adult-signs-and-symptoms/