Omuz Artroskopisi Uygulaması Nasıl Yapılır ve İyileşme Süreci Ne Kadardır?

Omuz Artroskopisi, günümüzde başarılı bir şekilde uygulanana cerrahi müdahalelerden biridir. Kısa sürede yapılır ve hastanın gündelik aktivitelerinin devam etmesi sağlanır. Elbette bu süreçte doktor tavsiyelerine de dikkat edilmelidir.

Omuz Artroskopisi

Vücudun omuz bölgesi, en çok hareket eden bölgelerden biridir. Bu anlamda omuz bölgesinin daha kolay bir şekilde sakatlanabileceğini söyleyebiliriz. Yaşanan sakatlanmalar ve diğer sorunlarda en çok tercih edilen tedavi yöntemi ise omuz artroskopisidir. Bu işlem cerrahi olarak kişinin ayakta tedavi edilmesinin ardından kişinin aynı gün içinde evine dönmesiyle tamamlanabilmektedir. Omuz artroskopisi uygulamasından önce belirli bir takım testler de yapılır. Kan testlerinin yapılmasıyla beraber hastanın işlemden 1 gün önce ve işleme en az 12 saat kala herhangi bir şey tüketmemesi belirtilir. Genel ya da lokal anestezi altında yapılan bu işlemler, hastanın ağrı çekmesini önlemek için tedbirlerin alınmasıyla devan eder. Gerekli hazırlıkların yapılmasının ardından çok küçük cilt delikleri açılır ve işlem başlar.

Omuz Artroskopisi Nasıl Yapılır?

Omuz artroskopisi, küçük delikler açılarak gerçekleştirilir. Omuz bölgesinden açılan delikler sayesinde kısa sürede işlemler tamamlanır ve bölge bandajla kapatılır. Omuz eklemlerinden açılan deliklerden içeri bir kamera yardımıyla girilir ve elde edilen görüntüler kameraya yansıtılır. Teşhis işlemlerinin ardından genel anestezi başlatılır ve hastanın gerekli pozisyon alma sürecine geçilir. 1 saat kadar sürecek olan bu işlem mutlaka tecrübeli doktorlar tarafından yapılmalıdır. İşlemin ayrıca hijyenik bir ortamda gerçekleşmesi, hastanın enfeksiyon kapma riskini ortadan kaldırmaktadır.

Artroskopi uygulaması omuz bölgesinin yanı sıra kalça, el bilekleri, dirsek ve diz eklemlerinde de günümüz teknolojilerinde başarılı bir şekilde tercih edilmektedir.

İyileşme Süreci Nasıl İlerler?

Uygulamanın ardından en çok merak edilen konulardan biri de ameliyattan sonraki iyileşme sürecidir. Hastalar daha çok aynı gün içinde taburcu edilmektedir. Elbette işlemlere göre bu süre değişebilir. Omuz kısmından yapılacak olan işlemlerle beraber hastanın yatış süresi de uzayabilmektedir. İşlemlere bağlı olarak kol askısı kullanımı gerçekleştirmek önemlidir. Doktorlar bu konuyla ilgili gerekli süreci başlatmakta ve 6 hafta boyunca bu askıların çıkarılmaması gerektiğini de aktarmaktadır.

Omuz artroskopisi iyileşme süreci olarak, egzersiz yapma ya da hareket etme gibi durumların ne şekilde gerçekleşeceği, doktor tarafından paylaşılmaktadır.

Aktif ve pasif egzersizler bu süreçteki en önemli durumlardır. Başlangıçta pasif egzersizleri önerecek olan doktor, belirli bir süreçten sonra aktif egzersizlere geçmeniz gerektiğini aktaracaktır. Kol ve omuz bölgesini bu süreçte zorlamamak da ciddi anlamda önem arz eder. Özellikle de ağır kaldırma aktivitelerinin hiçbir şekilde uygulanmaması gerekmektedir.

İyileşme döneminde dikkat edilmesi gereken diğer hususlar bu şekildedir;

  • Hekim tarafından sunulan diyet listesi uygulanmalıdır
  • Yataktan, sandalyeden veya koltuktan düşmemeye özen gösterilmelidir
  • Temaslı sporlardan ciddi anlamda kaçınılmalıdır
  • Ağrıların hafifletilmesi amacıyla egzersizler uygulanmaya devam edilmelidir
  • Hekimin önerdiği ilaçlar dışında ilaç kullanılmamalıdır
  • Kabızlıktan dolayı diyetten vazgeçilmemelidir

Omuz Artroskopisi Riskleri Nelerdir?

Her konuda olduğu gibi bu uygulamada da bir takım riskler bulunmaktadır. Damar ve sinir yaralanmalarıyla beraber ortaya çıkabilecek enfeksiyonlara da dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra ilgili risklerin görülme oranı yüzde 1’in altındadır. Yine de hastaların farklı sorunlar yaşamaması adına doktor tavsiyelerine uymakta her zaman fayda var.

Risklere devam edecek olursak, yaşanabilecek her durumda anlık müdahalenin yapılması da önemlidir. Riskin hemen sonrasında gelen süreç, rehabilitasyon sürecidir. Bu süreçte buz uygulaması kullanılabileceği gibi doktorun tavsiye edeceği ağrı kesicileri de kullanabilirsiniz. Her süreç doktor tarafından kontrol edildiği için aynı şekilde omuz, el ve kol hareketlerinizi de ameliyattan birkaç gün sonra gerçekleştirebilirsiniz. Bu durumların dışında farklı bir sorun yaşamamak adına anlık müdahaleler için doktorunuzla iletişim halinde olmanızı tavsiye ediyoruz.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle