Septik Artik Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Olur?

Septik artik, eklemlerde buşunan sinovyal adı verilen zar ve sıvının bakteriyel oluşan iltihaptır. Ağrı, mide bulantısı, ve eklem üzerinde şişlik meydana getiren bir hastalıktır.

Septik Artik

Sağ Bacakta Septik Artrit

Eklemlerde bakteri veya virüs bulunmamaktadır. Her zaman için steril olması ile bilinmektedir. Septik artrit olduğu zamanlarda bu virüslerin eklemlere kan yoluyla ulaşması şeklinde oluşan bir rahatsızlık olmaktadır. Vücudumuzun başka bir bölümünde oluşan bakterinin kan yoluyla eklemlere ulaşması sonucunda meydana gelmektedir. Kan yoluyla virüsün ekleme kadar ulaşabilmesine hematojen adı verilmektedir.

Bunun dışında eğer ki ekleme bir cerrahi müdahale yapıldığı zamanda meydana gelebilecek bir rahatsızlık olmaktadır. Bu rahatsızlık daha çok çocukluk döneminde başlamaktadır. Fakat tıbbi bir müdahale sonucunda yetişkinlerde de görülmesi mümkün bir rahatsızlık olur.

Bakterilerin kana karışması her zaman için görülmektedir. Kana karışmakta olan bakterilerin akyuvarlar tarafından yok edilmektedir. Bu bizim bağışıklık sistemimiz sayesinde olur. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ise bakterinin yok olmaması durumunda eklemlere ulaşacaktır.

Bebeklerin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiş olmasından dolayı bu bakteriler onlarda daha hızlı bir şekilde eklemlere ulaşacaktır ve eklemlere ulaştıktan sonra da burada çoğalmaya başlayacaktır. Eklemler üzerinde var olan kıkırdak kendisini yenileyebilen bir doku olmaması nedeniyle burada hasarlar meydana getirecektir. Septik Artrit hastalığında erken tanı ve erken tedavi oldukça önemlidir.

Septik Artik Türleri

Septik artrit kronik ve akut olmak üzere iki türü vardır. Akut Septik artrit 1 ile 6 hafta sürmekte olan bir rahatsızlıktır. Kronik Septik artrit ise 6 haftadan daha uzun süre aynı şikayetlerin geçmemesi sonucunda tanı konulur. Akut Septik Artik ve Kronik Septik Artik tedavisi farklı olmaktadır.

Belirtileri

  • Eklemlerde şişlik;
  • Hareket kısıtlanması;
  • Aşırı ısı;
  • Renk değişimi;
  • Fazla hassasiyet oluşması;
  • Yüksek Ateş.

Tanı Nasıl Konulur

 Çocuklarda daha çok gözlemlenmektedir. Onlarda tek bir eklemde oluşur. Eklemler üzerinde en sıklıkla görülen ağrı olmaktadır. Hareket yaptığı zaman şiddetli bir ağrının olması meydana gelecektir. Hareket kısıtlanması her hastada farklı boyutlarda olmaktadır. Eklemin üzerinde gözle görülür bir biçimde ısı artışı olacağı gibi şişlikte meydana gelmektedir. Kızarıklık bazı hastalarda gözlemleniyor olsa da bazı hastalarda bulunmamaktadır. Ayrıca hastalarda yüksek ateş, yorgunluk ve bulantı gibi belirtileri olmaktadır. Çocukların aksine büyüklerde her zaman diz eklemlerinde ve kalça ekleminde bulunmaktadır. 

Hastaya ilk olarak fiziksel bir muayene edilmesi gerekmektedir. Doktor daha sonradan kan içerisinde bulunan akyuvar sayısında artış olup olmadığına dair kan tahlili isteyecektir. Ayrıca CRP ve ESR tahlillerini de istemesi mümkündür. Septik Artrit tanısı konulması için bu üç tahlilil çok yüksek olması gerekmektedir.

Septik Artrit olduğundan şüphelenen hastalarda bir enjektör yardımıyla eklemlerden sıvı alınmaktadır. Sıvının mikroskop altında bir boya yardımıyla bakterinin olup olmadığı araştırılacaktır. Ayrıca alınan sıvıya kültür testi yapılması sonucunda hastanın şikayetleri değerlendirildikten sonra ve bu tanılar konulduktan sonra Septik Artrit olup olmadığı kesin teşhis konulacaktır.

Tedavisi

 Septik Artik tedavisi değişiklik gösterecektir. Her zaman için erken teşhis çok önemlidir. Hastanın şikayetlerinin artması sonucunda tedavi daha geç olacaktır. Çocuklarda tedavisi acil hastalıklar arasında olduğundan ortopedik bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Her zaman için hastanın yaşı göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Septik artrit tedavisinde teşhis konulduğu zaman hemen tedaviye başlanması gerekmektedir. 

İlaçlar

Doktor tarafından iltihabın kurutulması için mutlaka hastalığın evresine göre uygun olan antibiyotik verilmesi şarttır. Hastalık eğer ki ilerlediği zamanlarda antibiyotik tek başına yeterli olmayacağı için hastayı hastaneye yatırıp gözlem altında olması gerekmektedir. Özellikle de bebeklerde ve çocuklarda eklem hasarı görmemesi için ortopedik müdahale edilmesi gerekmektedir. Ve eklem içerisinde oluşan iltihabın boşaltılması gerekiyor. Cerrahi müdahale sonucunda hastanın ekleminde bir hasar olmaması için ölü dokuların ve bakterilerin de temizlenmesi gerekmektedir. Ayrıca çok ağrısı olan kişilere doktor tarafından uygun görülen ağrı kesicilerde verilmektedir. Bu ilaçları düzenli olarak kullanan kişilerin her zaman için Septik artritten kurtulacağını bilmelidir. Eğer ki ilaç tedavisi olumlu yanıt vermediği zamanlarda cerrahi müdahale şart olmaktadır.

Ameliyatı ne zaman yapılır?

İlerlemiş olan Septik artrit tedavisinde cerrahi müdahale doktor tarafından önerildiği zaman daha çok hastanın ilaç tedavisine yanıt vermediği zamanlarda cerrahi müdahale şart olacaktır. Her zaman tecrübeli bir hekim tarafından yapılması gerekmektedir. Çeşitli komplikasyonların meydana gelmemesi için ameliyat sonrasında da bakımını doktorun söylediği şekilde yapılması şart olmaktadır. 

Septik artritten Korunma Yolları

Her zaman için dengeli beslenmek şarttır. Kişi bireysel temizliğine dikkat etmelidir. Sigara ve alkolden uzak durulması gerekmektedir. Sigara ve alkol tüketilmemeli ve protein ağırlıklı beslenilmelidir. Eğer ki şikayetleriniz arttırsa o zaman sizlerde bir hekime görünmeniz gerekiyor.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle