Topuk Dikeni Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Düz taban, kilolu ya da koşucuların topuk altında sıklıkla meydana gelen ağrılı bir topuğun oluşması sonucunda gündelik hayatlarında mahrum kalmalarına neden olan bir hastalık olmaktadır.
İçindekiler
Topuk Dikeni Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bu ameliyat en son çare olmaktadır. Topuk dikeni yaşamakta olan kişiye ilk başta bir takım ilaçlar ve egzersizler verilmektedir. Bunları kullanmasına rağmen ağrısı dinmeyen hastalara kortizonlu iğne yapılmaktadır Ve eğer ki 1 yıl geçmesine rağmen yine ağrılarında azalma olmadığı zaman tek çare ameliyat olmaktadır. Bu ameliyatı bir ortopedi uzmanı tarafından yapılması gerekmektedir.Özellikle uykudan uyanınca sabahları ilk birkaç adım attığınız zaman sizlerde de çok ciddi oranda bir ağrı oluyorsa topuk dikeniniz var demektir. Hastalar daha çok ayağa bıçak batma hissini dile getirmektedirler.
Günümüz şartlarında çok kısa süren ameliyat lokal anestezi adı altında yapılmakta olup sadece bölgeyi uyuşturduğu için hastanın anestezi altında kalmaması da mümkün olacaktır. Burada ki amaç cerrahın bu topuk dikeninden hastayı kurtarmak olacaktır. Bu nedenle de genellikle açık ameliyat yapılmaktadır. Burada ki gerginliği gidermek amacı ile kişinin fasya bağı dediğimiz iltihaplı bölümden biraz keserek çıkaracaktır. Ayrıca ameliyat açık yapılacağı gibi endoskopik yolla da küçük kesikler yapılarak ardından aletler yerleştirilip bu ameliyatı da gerçekleştirmek mümkün olacaktır.
Cerrahlar daha sıklıkla diğer tedavi yollarını denemekten yana olmaktadır. Bu tedavinin başarı oranı çok yüksek olsa bile hastanın ilaç tedavisi egzersi tedavisi ile ilk zamanlarda tedaviye olumlu mu olumsuz mu yanıt vermesi beklenmektedir. Ameliyat olabilmek için 1 yıl boyunca kişinin kullandığı tedavi yollarına rağmen ağrısının dinmemiş olması sonucunda ameliyat edilebilir.
Ameliyatın Aşamaları Nelerdir?
Son zamanlarda daha sıklıkla bu ameliyat için endoskopik yöntemler tercih edilmektedir. Cerrah topuk kısmının üzerinde bir kesik işlemi yapacaktır. Ardından kalın deriden de taban kısmından bir kesik daha yapacaktır. Ve son olarak da ayağın alt derisinde de bir kesi yaparak endoskopik cihazlar ile bu küçük kesilerden ameliyat Cerrahın müdahalesine göre plantların şeritlerini topuk kemiğinden her zaman için ayırması ve gerginliğinde ortadan kaldırabilmek amacı ile iki taraftan daha kesikler yapabiir. Eğer ki doktorun gördüğü gibi dokularda zarar görmesi durumunda bu dokular düzeltilemiyorsa çıkarma işleminin yapılması söz konusu olacaktır. Ameliyat sonunda cerrah tarafından burada bulunan sinirlerin sıkışmasını önlemek için en kalın kısmı serbest bırakabilir. Bu kadar kolaylıkla ameliyat olması mümkün olmaktadır.
Ameliyat Sonrası
Endoskopik olarak bir ameliyat geçirmeniz sonucunda sizlere diyet listesi verilecek ve kilolarınızı vermeniz önerilecektir. İlk haftalarda ayakkabı giymeniz önerilmeyecektir. Daha çok 3 ile 6 hafta arasında kişinin yarası iyileşecek olduğundan uzunca bir süre sizler de ayakkabısız dolaşacaksınız. Ameliyat sonrasında kademeli olarak sizlere bir takım egzersizler verilecektir. Bu egzersizlere yavaş bir şekilde başlamalısınız. Koşu ya da atlamak gibi spor faliyetleri en az 3 ay boyunca yasaklanmıştır. Ameliyat sonrasında ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotik ilaçları kişiye reçete edilebilir. Ayameliyat sonrasında ayağınızın üzerine basmanız her zaman için sakıncalı olacaktır. Bu nedenle de bir yakınınızdan yardım alarak ya da sizler koltuk değneği kullanarak yürümeli ve ayağınızın üzerine basmamanız gerekmektedir. Yaklaşık olarak ayağınızın üzerine basma süreniz 6 haftayı bulacaktır. İlk hafta kontrole gidilir ve 2. hafta dikişler alınır. Hastanın röntgen filmi çekilir ve ameliyatın değerlendirilmesi yapılır.
Komplikasyonları
Topuk dikeni ameliyatının da bir takım kmplikasyonları bulunmaktadır. Bunlar ameliyat sonrasında düzelmeyi engelleyecek bazı komplikasyonlar olmaktadır. Ameliyatların hepsinde olduğu gibi yaranın çok düzgün bir şekilde temizlenmesi ve bakımının yapılması neticesinde enfeksiyon riski bir o kadar düşecektir. Bu ameliyatı çok dikkatli yapılması gerekmektedir. Eğer ki bölge üzerinde bulunan sinirlerden bazıları hasar görmesi sonucunda ayaklarda uyuşma ve karıncalanma meydana gelecektir. Topuk dikenini çıkarma konusunda ameliyat son derece başarılı olurken, bazı hastalarda cerrahi müdahale sonrasında ağrılar devam etmektedir.