Dirsek Kırığı Ameliyatı ve Sonrası
Düşme ya da bir yere değme sonucunda dirseklerimizin alacağı travma neticesinde dirsek kırıkları meydana gelebilir.
İçindekiler
Dirsek Kırığı
Düşme sonucunda ya da dirseğe alınan bir darbe neticesinde bir yaralanma söz konusu olduğunda dirsek kırığı meydana gelebilir. Dirseğin herhangi bir travma sonucunda kırık oluşmasa bile dirsek kısmında incinme ya da kıkların meydana geleceği gibi bağ dokusunda da ciddi kopmaların oluşması gündeme gelebilir.
Belirtileri
Dirseğin çevresinde şiddetli bir ağrı meydana geleceği gibi hareket kısıtlanması da söz konusu olur. Gözle görülür biçimde şişlik ve zaman zaman morluğunda gelmesi gözlemlenebilir. Dirsekleri hareket ettirirken şiddetli bir ağrının söz konusu olması ve her hareket esnasında bir ses duyma da görülecektir.
Dirsek üzerinde yaralanmalar söz konusu olduğu zaman enfeksiyon kapma riski her zaman için olacaktır. Dışardan bakıldığı zamanlarda dirseğin şekli normalden çok farklı olması nedeniyle kırığın olduğu işaretini bizlere verecektir. Elde ciddi bir uyuşukluğun olması, his kaybının yaşanması ve bununla beraberinde soğukluk oluşması da dirsek kırıklarının nedenleri arasında olacaktır.
Nasıl Tedavi Edilir?
Dirsek kırıklığı olduğu zamanlarda iyileşme neticesinde bir takım problemler ile kişinin karşılaşması söz konusu olacaktır. Bunlardan bazıları kişinin hareketlerinde kısıtlanma olması, dirsekte şekil bozukluklarının olacağı gibi dirseğe dokunulduğu zaman sertliğin oluşması meydana gelebilir. Bu ve daha birçok nedenden ötürü eğer ki hareket kısıtlanması söz konusu olduğu zamanlarda tedavi yöntemleri planlanacaktır.
Bir tedavi yolu denenecekse ilk olarak hareket kısıtlanmasına yol açacak olan herhangi bir sorunun ortadan kaldırmak için bir tedavi yolu denenmesi gerekmektedir. Kırık eğer ki yerinden ayrılmışsa ve komplike bir hal alması sonucunda kişiye doktor tarafından ameliyat önerilecektir. Dirsek kırığı ameliyatları yapılırken kişinin erkenden hareket kabiliyetini tekrardan kazanmasına yönelik bir tedavi cerrahi operasyon yapılacaktır.
Ameliyat Nasıl Gerçekleşir?
Dirsek ameliyatı için ortopedi uzmanına ihtiyaç olacaktır. Bu ameliyatlar daha çok 1 büyüklüğünde dirseğin kırık olduğu yerden bir kesi yapılır. Bu dirseğin içerisinde ki kırığı görüntüleyecek özel kamera sistemleri kullanılarak ve özel aletler sayesinde görüntülü bir şekilde kişinin tedavisi günümüz şartlarında yapılmaktadır.
Dirsek ameliyatı için hastaya genel anestezi altında yapılması söz konusu olacaktır. Dirsek eklemi üzerinde birçok sinirin bulunması sebebi ile açılan delikler üzerinde ki damarlara ve de sinirlere müdahale edilmemesi çok önemlidir. Bu nedenle de deneyimli bir cerrah tarafından yapılması gerekmektedir. Bazı ameliyatlarda hastaya inpilant takılması söz konusu olabilir. Bu kırılan kemiklerin birbirine tutulması için çok önemlidir.
Ameliyat Sonrası
Hastaların ameliyat sonrasında fizik tedavi uzmanı tarafından kola gerekli esnekliği kazandırmak için ve kolun hareket kabiliyetini tekrardan kazandırmak için fizik tedavi hareketleri yaptırması söz konusu olacaktır. Bu sayede dirsekte bulunan kasların gevşemesi söz konusu olacağı gibi rahatlamasını da sağlayacaktır. Sargıda olan kolun şiddetli olarak ağrıları olacaktır. Bu ağrıları azaltmak ve hastanın şikayetlerini dindidirmek için ameliyat olan bölgeye buz konularak ağrının azalması sağlanacaktır. Hastanın ameliyat sonrasında kullanması gereken bir takım ilaçlar olacaktır. Bu ilaçlar içerisinde ağrı kesiciler ilk sırada olmaktadır. Fizik tedaviye kişi düzenli olarak girmesi ve fizyoterapist tarafından ön görülen egzersizleri yapması çok önemlidir.
Ameliyatın Riskleri Nelerdir?
Ameliyat günümüz şartlarında son derece başarılı bir şekilde sonuçlanmaktadır. Bu nedenle de ameliyat esnasında ve sonrasında oluşacak komplikayonlar da son derece az olmaktadır. Fakat kronik hastalığı olan kişilerde bu riskler biraz daha fazla olmaktadır. Ameliyat sonrasında hastaneden enfeksiyon kapma riski her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da yüksek olmaktadır. Bu nedenle de ameliyat sonrasında kişinin antibiyotik kullanımına özen gösterilmelidir.
Kaynaklar
- http://www.assh.org/handcare/hand-arm-injuries/elbow-fractures
- http://orthokids.org/I-Broke-My/Pediatric-Elbow-Fractures
- http://nyulangone.org/conditions/shoulder-elbow-fractures/treatments/surgery-for-shoulder-elbow-fractures
- http://noelhenley.com/1106/elbow-fractures/
- http://nyulangone.org/conditions/shoulder-elbow-fractures/treatments/nonsurgical-treatment-for-shoulder-elbow-fractures