Kireçlenme Ameliyataı ve Diğer Tedavi Yöntemleri

Kireçlenme iki kemik arasında bulunan eklem içerisinde ki yastık görevi yapmakta olan kıkırdağın zaman içerisinde aşınması sonucunda iki kemiğin birbirine sürtünmesi nedeniyle meydana gelecek bir hastalık olmaktadır.

 Kireçlenme Tedavisi 

Kireçlenme hastalığı dejeneratif bir eklem hastalığı olmakta olup, kemiklerin birbirine sürtmesini engellemesi amacı ile yastık görevi yapmakta olan kıkırdakların aşınması ve de kopması neticesinde kıkırdak dejenerasyonu nedeniyle meydana gelmektedir. İlerleyici ve günümüzde tam olarak tedavisi olmayan bir hastalık olmaktadır. Bu hastalığın meydana gelmesinde birçoğu kişinin yaşının ilerlemesi son derece etkili olmaktadır. Bunun yanında kişinin kilolu olması da hastalığın gerçekleşmesinde etken olarak görülmektedir. Yaralanmalar ve darbe alarak kişinin bir travma geçirmesinin de hastalığın ilerlemesinde rol oynadığı bilinmektedir. Hastaların eklem üzerinde sertliğin olmasına neden olduğu bilinmektedir. Bunun yanında şiddetli bir ağrı yaşamaktadırlar. Özellikle de kişinin hareket halinde olduğu zamanlarda bir gıcırdama sesi duyulur ve kişinin ağrısı da artacaktır. Dinlenmesi durumunda kişi ilerşemiş gibi görünse de çok hareketsiz kaldığı zamanlarda da ağrısının artması mümkün olacaktır. Sabah olduğu zamanlarda kişinin uyanması sonucunda sertlik kendisini gösterecektir. Gece uykularında şiddetli ağrı nedeniyle uyanabilir. Sabah uyanır uyanmaz kendisini göstermekte olan şişlik hissinin ilerleyen zamanlarda kendisini azaltacağı gibi akşam saatlerinde daha da kötüleşecektir. 

Hastaların zaman içerisinde eklemlerinin olduğu bütün kısımlarda ağrının olması ve de sertliğin görülmesi söz konusu olacaktır. Ağrı bulunduğu eklemin kullanıması sonucunda daha da artacaktır. Hastalık ilerledikçe kişinin daha da artan rahatsızlık hissinin olması söz konusu olacaktır.

Merdiven çıkamamak ya da kişinin kapı kolunu bile açamaması gibi nedenleri olacaktır. Kişinin günlük yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyecektir.

Tedavi

Günümüzde bu hastalığın herhangi bir tedavisinin olmaması nedeniyle yapılacak ameliyat dışında yapılacak diğer ameliyatların sadece hastalığın ilerlemesini durdurmak amacı ile yapılacak bir takım tedavi yöntemleri uygulanacaktır. Bunlar kişilerin yardımcı olacak ve düzelmelerinde etkili olacak bir takım tedavi yöntemleri olmaktadır. Bu tedavi seçenekleri her zaman için sertliğin ve şişmeyi azaltmak amacı ile kireçlenme olan bölgede ki ağrının kesilmesini sağlamak amacıyla yapılacaktır. Eklemlerin tekrardan eski esnekliğini zaman içerisinde kazanmasını yardımcı egzersizler ve bir takım cihazlar kullanılarak hareketliliği arttırmak için yardımcı olacaktır. Doktor taradından belirtileri ortadan kaldırmak amacı ile bazı ilaçlar vermesi söz konusu olacaktır. Bunlar sıklıkla antiinflamatuar etkili olan ilaçlar olmaktadır. Ve kişinin hayatı içerisinde bulunan eklem ağrılarını dindirmek amacı ile yapılacak tedavi yöntemleri olmaktadır. Bunların düzenli kullanımı geçici bir süre de olsa ağrınızı dindirmeyi hedeflemektedir. 

Fizik Tedavi

Eğer ki hastalık çok ilerlemediği zamanlarda hastalığın tedavisi için kişinin her zaman için fizik tedavi ile esnekliği kaybolan eklemin tekrardan esnekliğini kazandırmak amacı ile bir takım fizik muayane uygualamayı tavsiye edecektir. Bu egzersizler sayesinde ve özellikle şişme olduğu zamanlarda evde sıcak ve de soğuk uygulamaları sonucunda kişilerin daha da rahatladığı görülmektedir.

Özellikle de yürümede zorluk çeken kişilerin yürüteç ya da baston yardımı ile yürümeleri tavsiye edilmektedir.

Cerrahi Yöntem

Kireçlenme hastalığında her zaman için ameliyat son çare olmaktadır. Eğer ki kişi çok fazla kıkırdak kaybı yaşaması neticesinde çok şiddetli bir ağrısı olması durumunda ve ilaç ya da diğer tedaviler yardımcı olmadığı zamanlarda tedavi yöntemi olarak cerrahi yol denenmelidir.

Arthrodesis Arthrodesis: Bu yöntem her zaman için derzde iki kemiğin bağlarında eklem bükülmemesi durumunda yapılmaktadır. Sıklıkla hastaların omurga, ayak bileklerinde, ellerinde ve ayaklarında yapılan bir cerrahi yöntem olmaktadır.

Artroskopik Artroskopi: Bu yöntem sıklkla derz yüzeyini pürüzsüz bir hale getirmek ve gevşek kıkırdakları ve kemik parçalarını da çıkarmak amacı ile kullanılmakta olan bir yöntem olmaktadır. Bu sayede ağrı hafifleyecek ve eklemlerde daha iyi hareket etmeye yardımcı olacaktır.

Kalça protez cerrahisi: Sıklıkla hasar görmüş olan kalçalar için ağrı ve sakatlık olmaması için yapılmaktadır.

Osteotomi Osteotomisi: Bu cerrahi yöntem ile kalçanın ve de dizlerde ki bir takım kusuları düzeltilmesi için yapılmaktadır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle