Kemik Tümörü Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kemik tümörleri kemik içerisinde bulunmakta olan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesi ve çoğalması sonucunda anormal bir kütle oluşturması sonucunda meydana gelmektedir.

 Kemik Tümörü Ameliyatı

Kemik üzerinde bulunan hücrelerin anormal bir şekilde bölünmesi sonucunda bir parça oluşacaktır. Burada doku büyümesi oluştuğunda buna tümör denmektedir. Genellikle kemik tümörleri iyi huylu olmaktadır. İyi huylu kemik tümörleri kanser değildir. Daha çok 30 yaşından küçük insanlarda görülmektedir. Kemik tümörlerinde çoğunun tedavisi de cerrahi yöntem olmaktadır. Ameliyatın asıl amacının tümörü ortadan kaldırmak ve hepsini bölgeden çıkarmaktır. Kemik tümörlerinin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Kemik tümörleri iyi huylu olsalar bile kemiği zayıflatabilecek olması nedeniyle ve kemiklerde kırılma oluşabileceği için çok farklı problemlerin oluşmasına neden olabileceklerdir. Kemik tümörleri normal kemiklerin dokusunu yok edecektir. Kemiklerden başlayıp da diğer vücudun organlarını da etkileyecek olduğundan organlara yayılması ile de bilinmektedir. 

Kemik tümörünün oluşması sonucunda bulunan bölge içerisinde şişlik meydana geleceği gibi aynı zamanda da ağrıların da meydana gelmesi söz konusu olacaktır. Kemik tümörleri çok sık görülen bir hastalık olmaması nedeniyle de teşhisinin konulması da oldukça zor olmaktadır.

Kemik tümörleri hemen hemen her kemikte görülüyor olsa da daha çok diz çevresinde görünmesi ile bilinmektedir. Daha çok görüldüğü yerler uyluk kemiğinde görüleceği gibi alt ucunda da görülmesi mümkün olacaktır. Kaval kemiğinde de görülecek ve daha çok üst ucunda görülecektir. Ayrıca kol kemiğinin omuz kısmında da görülmesi fazla olmaktadır. Sıklıkla çocukluk çağında büyüme sırasında kıkırdakta da görülme ihtimalleri çok fazladır. Bu nedenle de çocukluk çağında daha sıklıkla görülmektedir.

Ameliyatı Nasıl Gerçekleşir?

Cerrahi yöntem kemik tümörlerinin ve kemik kanserinin ana tedavisi olmaktadır. Kemik tümöründen biyopsi alabilmek için cerrahi yöntem gereklidir. Bulunan bölge içerisinde ki hücrelerin hepsinin alınması gerekmektedir. Eğer ki hücrelerin hepsi alınmazsa kalan hücreler zaman içerisinde çoğalarak büyümesi söz konusu olacaktır. Bu nedenle de tümörün bulunduğu bölge içerisinde ki bir takım dokuların da alınması gerekmektedir. Normal görünümlü olan dokuların da alınması kanser hücrelerini ortadan kaldırmakta son derece faydalı olmaktadır. Ameliyat sonrasında bir patolog bu çıkarılmış olan dokuların kanser hücresi olup olmadığını kontrol edebilmek için çıkarılmış dokuları inceleyecektir. 

Kollardaki ve Bacaklardaki Tümörler

Her zaman için kemik tümörlerinde cerrahi işlem tedavinin ana tedavisi olarak bilinmektedir. Eğer ki tümör kemoterapi ile küçülecek bir tümörse buna duyarlıysa o halde cerrahi yöntemden önce kemoterapi uygulanacaktır. Eski yöntemlerde ampütasyon denilen yöntem uygulanırdı. Yani kol ve bacağın bir kısmının kesilmesi ile ameliyat edilirdi. Günümüzde ise bu yöntem en son başvurulmakta olan bir yöntem olmaktadır. Bazı durumlarda tüm kanserin hepsini ortadan kaldırmak için tüm ekstremitenin bulunan bölge içerisinde çıkarılması söz konusu olacaktır. Bu yöntem amputasyon olarak bilinmektedir. bir kol ya da bacakta bulunan kanserin çıkarılması için gerekli bir cerrahi işlem olmaktadır. 

Eğer ki kemik üzerinde metastaz yapması durumunda hastanın ilk öncelikle bu metastaz küçültülmesi için kemoterapi yapılması uygun olacaktır.

Kemoterapi sayesinde tümör küçültülecek ve var olan metastazın yok edilmesi hedeflenecektir. Bu sayede cerrahi yöntem daha kolay bir şekilde çıkarılacaktır. Tümör her zaman için büyüyecek olduğundan bunu durdurmak için ve yumuşak dokularda herhangi bir kemik tümörü olmaması için ameliyat yapılması gerekmektedir. Bu ameliyatın asıl amacı eklemlerde ve atardamarlarda, sinirlerde ve iç organlarda oluşmasını engellemek ve çıkarılmasını sağlamak olacaktır. Işın tedavisi ve kemoterapi yapılması hekim tarafından uygun görüldüğü zaman yapılacaktır. Tümörün her zaman için erken teşhis edilmesi çok önemlidir. Eğer ki ilerlemesi durumunda kemiğin kesilmesi ve alınması gerekecektir. Kemiğin kesilerek alınması daha çok kötü huylu tümörler için uygun görülmektedir. Eğer ki iyi huylu tümör olması durumunda sadece tümörün bulunduğu bölgenin kesilerek alınması söz konusu olacaktır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle