Supraspinatus Tendiniti Nedenler ve Belirtileri Nelerdir?

Tenasitlerin gelişi güzel bir şekilde çoğalması neticesinde Tendinitlerin içerisinde hücre içi normalliklerin bozulması neticesinde kollajen lif adı verilen dokuların bozulmasından dolayı olauşan ve tendonlarını ya da çevresini aşırı kullanan kişilerde görülmekte olan çok ağrılı ve patolojik özellikleri olan bir durum olmaktadır.

Sıklıkla bu rahatsızlığın orta yaş sonrasında olan kişilerde görüldüğü gözlemlenmektedir. Supraspinatus Tendiniti yaşamakta olan kişilerin omuz ağrısı olmasına neden olacak ve Predispozan faktörünün aşırı direnç göstermesine de neden olacak bir hastalık olmaktadır. Supraspinatus Tendiniti rahatsızlığı kişilerin aşırı yük nedeniyle tendonlarının dejenere olması sonucunda ya da mesleki faliyetleri sonucunda sık tekrarlayan kişilerde olması ile bilinmektedir.

Nedenleri

Bu hastalık sıklıkla yüzücülerde ya da tenis oyuncularında görülmektedir. tendonlar kasları kemiklere bağlayan bağ dokusu olmaktadır. Bu bağ dokusu kişilerin kaslarını hareket ettirdiği zamanlarda vücudun da hareket etmesini sağlamaktadır. Rotor manşeti omzun dış kenarında yer almakta olan glenohumeral eklem çevresinde manşet görevi görmekte olan 4 tendondan oluşmaktadır. Bu tendonların görevi ise eklem boşluğu içerisinde olan diğer yumuşak dokular ile birlikte hareket ederek üst kol kemiğini skapulaya tutturmak görevi vardır. Bir kişinin sürekli olarak topa vurması ya da çekiç kullanması, yüzmesi gibi nedenlerden dolayı olmaktadır. Omuz üzerinde sürekli olarak ağır nesneler taşımakta olan ve ya kişinin kollarını kullanarak ağır nesneleri kaldırması sonucunda da ortaya çıkacaktır. Kişilerin yaşlandıkça tendon bağları her zaman için daha kırılgan bir hal alacağı için bu kırılmalar nedeniyle ortaya çıkabilir. Tendonlara eşit olmayan stres kırıkları sebebi ile de meydana gelecektir. Ayrıca omuz yaralanmaları ya da omuz kireçlenmeleri gibi rahatsızlıkları olan kişilerde de görülmektedir.

Kişilerde sıklıkla omuz baskısı olduğu zamanlarda da görülmesi ile bilinmektedir. Bu omuz üzerinde ki baskı nedeniyle tendonların tahriş olacağı ya da kan dolaşımının yavaşlamasına da neden olacaktır. Bu her zaman için çok tehlikeli bir durum olmaktadır.

Belirtileri

Kronik ve akut olmak üzere iki türlü olmaktadır. Kronik olan daha uzun sürmektedir. Kişilerin omuzlarında ilk olarak ağrı hafif bir şekilde başlayacaktır. Daha sonradan bu ağrı giderek artmaya başlar. Supraspinatus Tendiniti teşhisi konulması için bu ağrılarda akut olduğu zamanlarda ağrının çok hızlı bir şekilde gelişmesi söz konusu olacaktır. Kişilerin sıklıkla omuzlarının üst kısımlarında ağrı başlamaktadır. Giderek artacak olan bu ağrının her geçen gün kötüleşmesi ile bilinmektedir. Bu ağrılar kişilerde ilk sıralarda kişinin herhangi bir şekilde hareket etmesi sırasında hissedilecektir. Fakat ilerleyen zamanlarda kişiler kollarını dinlendirdikleri sıralarda da hissetmeleri söz konusu olur. Supraspinatus Tendiniti yaşamakta ki kişilerin glenohumeral eklemi içerisinde sınırlı hareket alanının oluşmasına neden olacaktır. Omuz bölgesi içerisinde her zaman için hassasiyet gözlemlenecektir. Sıklıkla kişilerde yanma meydana gelmektedir. Supraspinatus Tendiniti yaşayan bir kişinin omuzlarında küçük kasların sorunsuz bir şekilde çalışamadığı için en ufacık bir hareketi sırasında da ağrı gözlemlenir. Kişilerin etkilenen omuz üzerine yatamaz. Omuz üzerine uzandığı zamanlarda kişilerin her zaman için ağrısı olacağı için uyumakta güçlük çekeceklerdir. Kişiler saç taraması ya da gömlek giyinmek gibi aktivitelerini zorlukla yapacaklardır. Kol bölgesinde omuzdan kaynaklanan olan zayıflık hissi sıklıkla gözlemlenmektedir.

Tedavisi

Supraspinatus yaşamakta olan bir kişinin çok fazla dinlenmesi tavsiye edilmektedir. Ağrıya neden olacak her türlü aktivitelerden kaçınılması da gerekmektedir. Eğer ki ağrı kronik bir hal almışsa o zaman buz kompresi uygulamanız da söz konusu olacaktır. Skar dokusunu iyileştirmek gerekmektedir. Bunun içinde kan akışının sağlanması gerekiyor. Kişilerin yara dokusunu iyileştirmesi için doktor tarafından bazı ilaçlar reçete edilecektir. Bu kişilerin daha hızlı iyileşmelerini sağlayacaktır. Uyurken mutlaka sağlam olan omzunuzun üzerine yatmanız gerekmektedir. Ve kişiler sıklıkla yaşadığı sorunların başında olan yatış şeklini ayarlarken arızalı olan omuzlarına destek vermek amacıyla kollarının altına bir yastık almaları gerekmektedir. İyileşme sırasında kişilerde ağrının şiddetli olacağı gibi yanma da aynı şekilde görülecektir. Eğer ki doktor tarafından sizlere fizik tedavi rehabilitasyonu verilirse buna uymanız sonucunda tedavinizin de çok başarılı olmasını sağlamış olacaksınız.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle