Dizde Kireçlenme Neden Olur? – Etkileyen Faktörleri ve Durumları

Dizde kireçlenme; diğer eklemlerle karşılaştırıldığında kireçlenmenin en sık karşılaşılan çeşididir. Kireçlenme nedenleri olarak; ilerlemiş yaş, aşırı kilo, genetik etkenler ve eklemlerdeki yaralanma ve aşınmalar sayılabilir.

Dizde kireçlenme

Bu durum aslında diz ekleminin aşınması, yıpranması veya deforme olması sonucunda ortaya çıkar. Tıp dilinde osteoartrit adıyla bilinen kireçlenme durumunda; kemik uçlarındaki kıkırdak yapıda bozulma oluşur. Bu bozulmayla birlikte kemikler korunmasız kaldığından dizlerde ağrılar hissedilir ve merdiven inip çıkmak zorlaşır. Herkeste görülebilmesine rağmen en çok 65 yaş üzerindeki kişilerde görülür.

Kemik uçlarındaki kıkırdak yapının bozulması; kireçlenmenin yanında başka rahatsızlıklara da neden olabilir. Zarar gören kemik ya da kıkırdak parçaları eklemlerdeki sıvıya karışarak iltihaplanmalara ve ağrılara neden olabilir.

Dizde Kireçlenme Nedenleri

Dizlerde görülen kireçlenmeye neden olan en büyük etken yaştır. 65 yaş üzeri kişiler üzerinde yapılan çalışmalarda; neredeyse hepsinde diz kireçlenmesi görülmüştür ancak çok şiddetli olmadığından rahatsızlık vermediği anlaşılmıştır. Yaş faktörüne ek olarak; diz kireçlenmesi nedeni olabilecek etkenler şunlardır;

Yaralanmalar

Çalışılan iş veya yapılan sporlar nedeniyle sürekli olarak tekrarlanan hareketler, eklemlerde var olan kırık veya yaralanmalar veya geçirilen ameliyatlardan kaynaklanan yaralanma ve aşınmalar sonucunda dizde kireçlenme görülebilir. Özellikle futbolcularda görüldüğünü sık duyduğumuz bağların kopması veya tendon yaralanması gibi durumlar kemiklerdeki kıkırdak yapının aşınmasını hızlandırır.   

Vücut Ağırlığı

Vücut ağırlığı; çoğu hastalıkta olduğu gibi burada da karşımıza çıkmaktadır. Aşırı kilolu olmak tüm eklemlere ve özellikle dizlere aşırı yük binmesine neden olur. Bu da basıncı arttırarak kireçlenmeye davetiye çıkarır. Fazla kiloları uzun zaman boyunca taşıyan eklemlerin yapısı erken bozulmaya uğrayabilir.

Alınan her 1 kilo dizlerde hissedilen ağırlığı 3 ile 4 kilogram arasında arttırır.

Yapılan araştırmalarda; aşırı kilolu olmanın dizlerde görülen kireçlenmenin yanı sıra ellerde görülen kireçlenme riskini arttırdığı da görülmüştür. Kilolu vücutlarda; diz ve kalçada olduğu gibi ellere aşırı yük binmesi söz konusu değildir ancak bir görüşe göre; vücutta bulunan fazla yağ bir iltihaba neden olmakta ve bu iltihap vücuttaki yük binen eklemler dışındaki bölgeleri de etkilemektedir.

Genetik Etkenler

Dizlerde oluşan kireçlenmenin; kemik uçlarındaki kıkırdak yapının bozulmasıyla ortaya çıktığından bahsetmiştik. Kemik uçlarında bulunan bu kıkırdak proteinlerden oluşur. Bazı kişilerde; genetik etkenlerden dolayı bu kıkırdak yapı oluşmuyor olabilir. Nadir olarak karşılaşılan bu durumda; dizlerde olduğu gibi tüm vücuttaki eklemler kireçlenmenin yanı sıra yaralanmalara da daha yatkın olur. Kemik uçlarındaki kıkırdak yapının oluşmasını engelleyen bir genetik bozukluk varsa çok genç yaşlardan itibaren dizde kireçlenme görülebilir.

Genetik faktörler eklemlerde bozukluklara ve kıkırdak oluşumunun engellenmesine neden olabilir. Bu durumda dizlerde kireçlenme görülmesi ihtimali artmaktadır ancak kesinlikle görüleceği anlamına gelmez. Yaşam tarzı, beslenme düzeni, spor, uyku düzeni ve sigara kullanımı gibi etkenler de kireçlenme oluşup oluşmayacağını etkilemektedir.

Tüm bu etkenlerin yanı sıra; diyabet, romatid artrtit, hemokromatozis ve tiroid hastalıkları gibi metabolizmal rahatsızlıklar da kireçlenmeye neden olabilir.

Diz Kireçlenmesini Önleme Yolları

  • Düzenli yapılacak spor; eklemlerin canlı kalmasını sağlayarak kireçlenme oluşumunu engeller. Eklem rahatsızlıkları olanlara; bisiklet binme ve yüzme gibi sporlar önerilir. Sarsılma ve yaralanma olasılığı yüksek olan futbol gibi sporlardan uzak durulması önerilir.
  • Özellikle ilerleyen yaşlarda; yapılacak her harekette eklemlerin zorlanmamasına azami dikkat edilmelidir.
  • Yüksek topuklu ayakkabı giyilmemesi gerekir. Sağlam ve darbe emici tabanlara sahip ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Ağır yük taşımayı gerektiren işler yapmamaya dikkat edilmelidir. Yerden herhangi bir şey kaldırmak gerektiğinde; dizleri büküp eğilerek alınmalıdır.

Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle