Kireçlenme Neden Meydana Gelir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kireçlenmenin neden meydana geldiği sıklıkla kişinin yaşlanması yaralanması ve kilolu olmasından kaynaklanmaktadır. Kişilerin kıkırdağının aşınması sonucunda kemiklerin birbirine sürtmesi neticesinde meydana gelmektedir.

Kireçlenme

Kireçlenme hastalığı çoğunlukla kişilerin yaşlanması ile yakından alakalı olmaktadır. Yaşlanma sonucunda kıkırdak dejenere olacaktır. Eklemlerin sürekli olarak kullanılmasından dolayı kıkırdağın eklem ağrısına neden olacağı bilindiği gibi şişme gibi sorunların da meydana geleceği bilinmektedir. Kıkırdaklar iki kemiğin birbirine sürtünmesini engellemek amacı ile yastık görevini arada görmektedir. Yıllar içerisinde de bu kıkırdak aşınarak yok olduğu zamanlarda kıkırdak kaybı nedeniyle iki kemik birbirine sürtünmeye başlayacaktır. Bunun sonucunda da kişilerde kireçlenme meydana gelerek kireçlenme belirtileri arasında ağrının ve de sertliğin oluşması gündeme gelecektir. Kıkırdağın kaybı sonucunda iki kemik birbirine sürtünmeye başlayacaktır. Bunun sonucunda da eklemler tarafından yeni çıkıntılı kemikler oluşacaktır. Kişinin aşırı kilolu olması sonucunda da diz, kalça gibi eklemlerinde aşırı yük taşıması sonucunda kişilerde kıkırdak yırtılması ya da kıkırdak kaybı yaşanacak olduğundan kişilerde sıklıkla kireçlenme görülmektedir. 

Tedavisi

Kronik bir eklem hastalığı olmaktadır. Şiddetli ağrıya neden olacağı gibi eklem üzerinde de şişmenin neden olacağı kemik derzlerinde oluşan bir hastalık olmaktadır. Derzlerin ucunda bulunan kıkırdakların yıllar boyunca ya da kişinin kilolu olması sonucunda fazla kiloyu taşıyamaması nedeniyle birbirine sürtmesi sonucunda iltihaplanacak ve kişiye şiddetli bir ağrı verecektir. Günümüzde eğer ki kireçlenme hastalığı başlamış olan bir kişinin henüz bir tedavisinin olmadığını ve yapılacak olan tedavinin sadece kişinin hastalığının sırasında yaşamakta olduğu ağrının dinmesi için ve hastalığın ilerlememesi için bir tedavi yöntemi uygulanacak olduğunu da unutmamak gerekmektedir. Kişi egzersiz yaparak eklem bölgesine yeniden hareketliliği sağlandırmalı ve esnekliği kazandırması gerekmektedir. Kilo vermesinin yanında yeme alışkanlıklarını da değiştirmesi gerecektir. Bunun yanında bir takım ilaçlar kullanarakta kişilerin ağrısının azalması ve ilerlemesini de ddurdurmak mümkün olacaktır.

Analjezikler: Bu ilaç türü her zaman için ağrının hafiflemesini sağlayacak olan ve kişilerde iltihaplanmanında önüne geçecek olan ilaçlar olmaktadır. Bu ilaçlar sayesinde kişi eklemlerini hareket ettirirken daha da az ağrı hissedecektir.

Antienflamatuvar ilaçlar: Bu ilaçlar hem iltihaplanmayı kişilerde azaltacak hem de ağrının azalmasını da sağlayacaktır. Kireçlenme hastalığında en sıklıkla verilen ilaçlar grubunda olmaktadır. Genellikle tablet şeklinde reçete edilmektedir. İbuprofen ya da aspirin en sıklıkla reçete edilen ilaç türleri olmaktadır.

Kortikosteroidler: Eklem içerisine enjekte edilmesi ile bilinmekte olan ve doğrudan ağrının bulunduğu bölgeye doktor tarafından enjekte edilecek olan kortizon tabanlı ilaçlar olmaktadır. Doktor tarafından verildiği zamanlarda yan etkilerinin çok olması tarafından sıklıkla doktorların tercih etmekte olduğu bir tedavi yöntemi değildir. Enjekte olarak vurulduğu zaman bölge içerisinde kemik erimesine neden olacağı için 3 kereden fazla enjekte edilmesi ise tavsiye edilmemektedir.

Egzersizler

Sırt üstü düz bir zemine sizlerin de uzanmanız gerekmektedir. Sağ dizinizden tutun ve gerginleşene kadar göğsünüze doğru çekerek 20 saniye kadar bu şekilde bekletin. Ardından diğer dizinizi yapın.

Sırt üstü yatın. Sağ dizinizi göğsünüze doğru sizler de çekin. Sağ elinizle dizinizin üzerinden tutun ve sol elinizi ayak bileklerinize yerleştirin. Sağ ayak bileğinizi çok hafif olacak şekilde size doğru dönderin. 30 saniye bekledikten sonra düzeltin.

Köprü hareketini herkes bilmektedir. Sizler de sırt üstü yatın. Ayaklarınızı yerde düz tutun. Kalçanızı tavana doğru olabildiği kadar çok kaldırın. Birkaç saniye bırakmadan durun. Bu hareketi ard arda 5 kere tekrarlamalısınız.

Yüz üstü yatınız. Dizlerinizi 90 derece olacak şekilde bükmelisiniz. Ayaklarınızı dışa doğru düşmesine izin verin ve 30 saniye kadar bekledikten sonra düzeltin.

Sırt üstü yatarken bir dizinizi göğsünüze doğru getirmelisiniz. elleriniz omzunuza paralel olacak şekilde kollarınızı düzeltin. Üst gövdenizi yerden kaldırabildiğiniz kadar kaldırın. Pelvisiniz yere temas etmemesine dikkat etmelisiniz. 20 saniye kadar tutmalısınız ve sonra kendinizi aşağıya indirmelisiniz.

Sırt üstü yatınız ve iki dizinizi de tutarak göğsünüze doğru çekebildiğiniz kadar çekin. 20 saniye kadar bekledikten sonra tekrar düzeltin.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle