Diz Kireçlenmesi Geçmesi İçin Ne Yapılmalıdır?
Kemiklerin ucunda bulunan ve eklemlerin hareketli bir şekilde olmasını sağlamakta olan yüzeyi kaygan olan kemiklerin bibirine sürmemesine engel olan bu kıkırdağın zamanla aşınması sonucunda kireçlenme meydana gelmektedir.
Dizde Kireçlenmesi
İnsanların hareket etmekte olan eklemleri içerisinde kaygan bir kıkırdak bulunmaktadır. Kişilerin aşırı kilolu olmaları ve yaşın da ilerlemesi sonucunda kıkırdak pürüzsüz iken pürüzlü bir hale gelir ve sonraları da aşınarak parçalanmaya başlayacaktır. Kıkırdak aşınmaya başladığı zamanlarda bulunduğu bölge üzerinde ciddi bir ağrının olması söz konusu olacakken, şişme meydana gelebilir. Kişilerde her hareket ettiği zaman hareketlerinde zayıflamaya neden olacaktır. Bu belirtiler giderek çoğalır ve kötüye gitmesi de söz konusu olabilir. Kireçlenme hastalığı herhangi bir eklemi de etkileyecek olduğu gibi aynı zamanda da diz ve kalça gibi geniş eklemleri ya da parmak gibi küçük eklemleri de etkilemesi söz konusu olacaktır.
Kireçlenmenin en sıklıkla görüldüğü yer insan ağırlığını taşımakta olduğu için dizlerdir. Diz eklemleri esnektir. Her yaşta görülmesi muhtemeldir. Fakat daha sıklıkla 65 yaş üzerinde olan yetişkinlerde görülmektedir. Bu durum daha sıklıkla kadınların yaşamakta olduğu bir sorun haline gelmektedir. Diz kireçlenmesinin kişilerin eklem yaralanması geçirmesi sonucunda ya da eklemlerini aşırı bir şekilde kullanmaları nedeniyle olacağı gibi zayıf kaslarında kireçlenmee çok etkisi vardır.
Diz Kireçlenmesinin Aşamaları
Diz kireçlenmeleri her zaman için birkaç kademeden oluşmaktadır. Bazı durumlarda gelişmiş bir kireçlenmenin ileri aşamaya geldiği zaman tedavi edilmesi zor olacaktır. Kişiler her zaman için diz kireçlenmesinin bu aşamalarını da çok iyi biliyor olmaları gerekmektedir.
İlk aşama olduğu zamanlarda kişilerin kemiklerinde küçük topakların oluşması her zaman için muhtemeldir. Kıkırdak çok olmasa da biraz hasar alacaktır. Kıkırdağın parçalanmasının gerçek olması için iki kemik arasında bulunan boşluğun belirgin bir şekilde daralması da söz konusu olmalıdır. İlk aşama olduğu zamanlarda kişilerin bu rahatsızlığı yaşadığını dair belirtileri çok düşük olmaktadır. Kişi ağrı duymayacağı gibi çekilecek röntgen filminde kıkırdak normal görülebilir.
İkinci aşama olduğu zamanlarda kıkırdak üzerinde bir takım aşınma belirtileri görülmektedir. Bu evre içerisinde çekilecek olan röntgen filminde kıkırdağın incelmekte olduğu sağlanacaktır. Kemik arasında bulunan boşluğun normal olması ile bilinmektedir. Fakat sertleştirmekte olan dokunun kemikleri daha kalın ve daha yoğun olmasını sağlayacaktır. Bu evre içerisinde eklemler içerisinde bulunmakta olan kıkırdak altında ince bir tabakadan meydana gelen kemiğin gelişmesi söz konusu olacaktır. Kişinin sıklıkla sertlik hissi olacağı gibi eklem ağrısı da yaşaması söz konusudur. Özellikle de kişi uzun bir süre oturduktan sonra bölgedde sertlik hissederek rahatsız olması da mümkün olacaktır.
Üçüncü evre olduğu zamanlarda kıkırdağın hasar daha da ilerlemiştir. Kemikler arasında olan boşluk daha da daranlmıştır. Bu röntgen filmlerinde de görülmektedir. Üçüncü evre diz kireçlenmesi yaşamakta olan bir kişinin günlük aktivitelerinde ağrı, rahatsızlık duyma ya da diz çökme eğilme gibi eylemler içerisinde olduğu zamanlarda rahatsızlık duymaya başlayacaktır. Bu bölüm de eklemlerde de iltihaplanmanın başlaması söz konusu olabilir.
Dördüncü evre kireçlenmenin en şiddetli aşaması olmaktadır. Bütün semptomlar artık görülmektedir. Kemikler arasında ki eklemlerde ki kıkırdakların parçalanmasına neden olacaktır. Eklemlerde arıza meydana gelecek ve sertleşmesine de neden olacaktır. Kemikler arasında sürtünme olacağı için ciddi bir rahatsızlık hissi ve ağrınında olacağı bilinmektedir. Bu evreyi yaşamakta olan kişiler yürüme gibi basit bir aktiviteyi de yaparken çok zorluk çekeceklerdir. Yoğun bir ağrı hissedecek ve kemiklerin deforme olması da söz konusu olacaktır.
Teihis
Kireçlenme teşhisini koymak sanıldığı kadar basit olmamaktadır. İlk olarak doktor tarafından şikayetlerinizin dinlenmesi gerekmektedir. Daha sonradan sizi ağrımakta olan bir doktor fiziksel olarak muayene edecektir. Kişilerden bir takım özel testler de istemesi söz konusu olacaktır. Ağrının olduğu dizin içerisinde şişme olup olmadığını anlamak için daha yakından ilgi gösterecek ve bu konuda bir takım hastalıklarla karıştırılmaması için uygun görmesi durumunda bazı kan testlerini de yaptırmasını isteyecektir. Röntgen çekilecektir. MR çekilerek yumuşak dokular incelenecektir.
Tedavi
Kireçlenme tedavisi hastalığın hangi aşamasında olduğuna göre değişmektedir. Eğer ki ilk aşamada olduğu zamanlarda dizin normal kabul edilmesinden dolayı ve herhangi bir ağrısının da kişilerde olmaması sebebi ile tedavi uygulanması yapılmamaktadır. İkinci aşamada olması durumunda belirtiler biraz daha artacaktır. Bu nedenle de kişilere ağrısını dindirmek için asetaminofen bazlı ağrı kesici ilaçlar verilecektir. Bunun yanında ise bacaklarda güç olması ve hareket kabiliyetinde kısıtlanma olmaması için bir takım egzersizleri vermesi de mümkün olacaktır.
Hastalık üçüncü evde olduğu zaman hem ağrı kesici hem de kişinin egzersizlerini fizyoterapist yanında yapması için fizik tedavi uygulaması yapılacaktır. Diz ağrılarını azaltmak amacı ile bu evrede olan hastalara kortizon uygulaması yapılabilir.
Dördüncü aşama olduğu zaman ise kişinin kıkırdağı ya çok az kalmış ya da hiç kalmamıştır. Bu nedenle de bacağını hareket ettirmede zorluk çekeceği için kişiye ameliyat önerilmektedir.
Kaynaklar
- https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/arthritis-of-the-knee
- http://www.pamf.org/sports/king/osteoarthritis.html
- https://www.physio-pedia.com/Knee_Osteoarthritis
- https://nyulangone.org/conditions/osteoarthritis-of-the-knee
- http://drrobertlaprademd.com/osteoarthritis-of-the-knee/