Dizdeki Kireçlenmeyi Anlama Yolları ve Hastalığın İlerleme Süreci
Diz kireçlenmesiyle ilgili ortaya çıkabilecek bazı durumlar, kireçlenmenin ilerlemesine neden olabilir. Elbette erken teşhis, bu rahatsızlığın ilerleme sürecini ciddi anlamda engelleyecektir.
İçindekiler
Diz Kireçlenmesi ve Belirtileri
Dizde kireçlenme neden olur ile ilgili olarak pek çok bilgi paylaşılmaktadır. Öncelikle eklem iltihaplanmalarının genel sonucu olarak ortaya çıkan kireçlenme, ciddi bir sağlık sorunu olarak algılanmalıdır. Kemiklerin en uç kısmında yer alan koruyucu dokuların zamanla azalmaya başlaması ile başlayan süreçte genel olarak diz, bacak ve kalçalardaki eklemler etkilenmektedir. Kademeli olarak ilerleyen bu rahatsızlık ile ilgili olarak en ufak belirtilerde hızlı bir şekilde doktora başvurulmalı ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra tedavi süreci başlatılmalıdır. Kireçlenmenin seyrini değiştirecek olan bu tedavi yöntemleri ayrıca devam eden ağrıların hafiflemesini ve eklemlerin işlev kaybının engellenmesini sağlayabilmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı ayrıca diz kireçlenmesi neden olur ile ilgili olarak sizlerle paylaşacağımız bilgilerin yanı sıra hastalığın ilerleyiş süreciyle ilgili de detaylı bilgileri aktarıyor olacağız.
Diz Kireçlenmesi Neden Olur?
Ağrılı bir sürece neden olan diz kireçlenmesi, eklemlerde meydana gelen deformasyon sonucunda yaşanmaktadır. Ayrıca kemiklerin uç kısmında yer alan ve kemikleri koruyan kıkırdak yapısının zamanla bozulması ile ortaya çıkan kireçlenme, kıkırdak dokusunun kaygan durumda olan yüzeyinin pürüzlenmeye başlamasıyla devam eder. Sürekli bozulmaya uğrayan kıkırdağın tamamen işlevini kaybetmesiyle beraber kemikler sürtünmeye başlar ve ciddi hasarlar oluşur.
Diz Kireçlenmesi Belirtileri
Diz kireçlenmesi belirtileri olarak öncelikle kireçlenmenin genel belirtilerinin görüldüğünü söylemek doğru olacaktır. Yavaş olarak gelişmeye başlayan kireçlenme, belirtileriyle de kademeli olarak ilerlemektedir.
Belirtilerinden ilki ağrıdır. Bu ağrılar diz bölgesinde sıklıkla görülür ve daha çok hareketlilik durumunda eklemlerin ciddi ağrılarla karşılaşmasına neden olur.
Hassasiyet durumu da diz kireçlenmesinin nedenleri arasındadır. Küçük bir basınçta bile ciddi rahatsızlıklar yaşanıyorsa bu durum kireçlenmenin belirtisi olabilmektedir. Aşırı yıpranana veya giderek yıpranmaya başlayan kıkırdak dokusu, eklemlerin hassaslaşmasına neden olur.
Sertleşme ve tutulmalar da diz kireçlenmesinin belirtileri arasındadır. Daha çok, uzun süre boyunca oturmanızın ardından yataktan kalkarken ya da ayağa kalkarken diz ekleminde sertlik ve tutulma yaşanıyorsa, diz kireçlenmesinden şüphe duyulabilir.
Esneklik kaybı da diz kireçlenmesinin genel belirtileri arasındadır. Eklem yerlerinin esnek olmasına neden olan kemikler, kireçlenmenin başlamasıyla beraber bu esnekliğin ortadan kalkmasına sebep olabilmektedir. Bu durumda da eklemlerdeki genel esneklik azalır ve kişilerde ciddi hareket kısıtlılığı ortaya çıkar.
Diz bölgesinde gıcırdama hissi yaşayanlar da diz kireçlenmesinden şüphe duyarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Kemiklerde çıkıntıların oluşmaya başlaması da diz kireçlenmesinin genel belirtileri arasında olabilir. Eğer bu çıkıntılar, 1 haftadan daha fazla sürüyorsa, diz bölgesinde son derece ciddi ve belirgin ağrılar yaşanabilir.
Diz Kireçlenmesinde Risk Faktörleri
Kireçlenme rahatsızlığı hemen hemen herkeste meydana gelebilen bir durumdur. Ancak bazı kişiler için özel risk faktörlerinin incelenmesi gerekir. Daha çok genetik durumlar ve çevresel etkenler, kireçlenmeyi meydana getirebilir ancak diz kireçlenmesi için de şu risk faktörleri sıralanabilir;
- Cinsiyet
- Obezite
- Eklemde sakatlıklar
- İlerleyen yaş
İlerleyen yaş, daha çok yaşlıları ilgilendiren bir durumdur ve genç yaştaki kişilere göre bu risk daha fazladır. Cinsiyet faktöründe ise kadınlarda diz kireçlenmesinin daha çok görüldüğünü ortaya çıkarmıştır. Obezite kişilere bakıldığında da, aşırı kilolu kişilerin hareket kısıtlılığı yaşaması, diz kireçlenmesine neden olabilir. Çünkü eklemler fazla kiloların baskısı altında işlevini yerine getiremez ve bu durum eklemlerde iltihaplanmalara neden olur.
Eklem sakatlıkları da diz kireçlenmesini beraberinde getirebilmektedir. Daha çok sporcuların yaşadığı bu durumla beraber hasara uğramış olan eklemler bir süre sonra aktif olarak kullanılamaz ve kısa sürede tedavi edilmediğinde diz kireçlenmesine neden olabilir.
Diz kireçlenmesinin ilerleme süreci, erken teşhis ve tedavi sayesinde yavaşlatılabilir.
Genetik faktörlerin yanı sıra diz kemiklerindeki deformasyonlar da kireçlenmeye neden olabilir. Çünkü bazı kişilerin doğuştan eklem bozukluğuna sahip olduğu bilinmektedir. Bu durumda da kireçlenme riski daha yüksek olmaktadır.
Son olarak gut, romatizma, iltihaplı romatizma ve diyabetin genel olarak kireçlenmeye neden olduğunu söylemek doğru olacaktır.