Kaval Kemiği Kırılması Nedenler ve İyileşme Süresi

Kaval kemiğinin ayak bileğinden başlayıp diz kapağı bölgesine kadar uzanan uzun bir kemik olmaktadır. Bu kırık sıklıkla çocuklarda ya da spor yapan kişilerde stres kırığı olarak adlandırılan bir kırık olarakta yaşanmaktadır. Tedavisi cerrahi yöntem kullanılarak ya da kullanılmadan alçıya alınarak yapılması ile kişi sağlığına kavuşmaktadır.

Kaval kemiği kırığı yani Tibia kırığı sıklıkla olmasının nedenleri arasında bu kemiğin etrafında ciddi bir kas dokusunun olmaması nedeniyle alacağı bir darbe sonucunda ya da kişinin bir yerden düşmesi sonucunda meydana sıklıkla gelmektedir. Daha çok çocuklarda ve yetişkinlerde görülmektedir. Trafik kazaları ya da sporcularda ise kemiğe alınan darbe neticesinde meydana gelecektir.

Kaval Kemiği Kırığı

Kaval kemiğinin kırılması sıklıkla gerçekleşen bir durum olmaktadır. Bunun nedenleri arasında diğer kemiklerde olan kas dokusunun kemik üzerinde bulunmaması nedeniyle kişilerde alacak olduğu bir darbe neticesinde kemik kırığı yaşanmaktadır. Darbelerin oluşmasına her zaman için açık olan bir kırık olmaktadır. Tabia kırıklarında kaynama hızlı bir şekilde olmamaktadır. Bu nedenle de tedavisi daha uzun sürmektedir. Kaval kemiği üzerine bir darbe gelmesi sonucunda ya da kişinin düşmesi gibi ya da basit nedenlerden de kırığın olduğu görülmektedir. Kırıklarda ilk olarak tanının konulması için doktor tarafından yapılacak olan fiziksel muayene çok önemli olmaktadır. Bu muayene sonucunda kırıktan şüphelenen doktor bacağın röntgen filmini isteyecektir. Bu kişilerde ayrıca bir takım sendromlarında görülecek olduğundan genellikle çekilecek olan röntgen filmleri iki taraflı olmaktadır. Eğer ki bu kemiklerde ki kırık büyük değilse röntgen filminde görünmeyecektir. Bu nedenle de kişilerin bilgisayarlı tomografi çekilmesi ya da MR ile kesin tanının konulması gerekmektedir. Kişilerin sıklıkla 8 hafta itibari ile kemik kaynamaya başlamaktadır. Kişinin tedavisi ilk olarak alçı ya da atel kullanılarak ayağın hareketsiz hale getirilmesi gerekmektedir. 3 hafta kadar sonra bir röntgen filmi daha çekilir. Eğer ki kemik kaynamaya başlamadığı zamanlarda kompartman sendromu adı verilen rahatsızlık geliştiğinde ya da kişilerde açık kırık meydana gelmesi sonucunda kişilerin cerrahi yöntem uygulanması gerekmektedir. Cerrahi yöntem sonucunda kişiler oluşan kaval kemiği kırıklarının vidalar ile sabitlenmesi söz konusu olacaktır. 

Stres Kırığı

Sürekli olarak ayakta çalışan kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir. 20 ile 40 yaş arasında görülme ihtimali daha fazla olmaktadır. Kişilerin kaval kemiğinde stres kırığı yaşaması demek çok küçük bir kemik yıpranması olmasına neden olacaktır. Kemikte ağrının olması ve şişmelere neden olacağı gibi bu kırıklar röntgen filmi çekildiği zamanlarda görülmeyecektir. Daha çok tespit edilmesi için kırığın bilgisayarlı tomografi ya da MR çekilmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. İyileşme süresi her zaman için normal kırıklardan daha fazla olmaktadır.

Bir kırığın iyileşme süresi ortalama 4 ile 6 hafta arasında değişiyorken stres kırıklarının ise iyileşme süresi 4 ya da 5 ay içerisinde gerçekleşmektedir. Spor yapan insanlarda ya da ayakta sürekli durmak zorunda kalan kişilerde stres kırığı gerçekleşebilir. 

İyileşme Süresi

Kaval kemiği kırıklarında kemiğin beslenmemesi nedeniyle diğer kemikler gibi kolay bir şekilde kırık iyileşme göstermeyecektir. Bu kemiğin kırılmasında sıklıkla kaynamanın geç olması beklenmektedir. Kemik kırığında kişilerin 8 içerisinde herhangi bir kaynama görülmeyecektir. Kişinin 2 ay sonrasında kemik kaynamaya başlayacaktır. Bu nedenle de kişinin ayağı bu süre içerisinde sabit kalması ve hareket ettirmemesi amacı ile alçıda olması gerekmektedir. Çekilecek olan röntgen filmi sonrasında kemik kaynamaya başlaması durumunda kişinin 20 haftaya kadar varan iyileşme süreleri görülmektedir. Bazı kişilerde 3 ay içerisinde kemik kaynadığı da görülmektedir. Eğer ki kişilerde 12 hafta içerisinde kemik kaynaması görülmediği zamanlarda cerrahi müdahale yapılması gerekebilir. Cerrahi müdahale sonrasında kırıkta iyileşme daha hızlı olduğu bilinmektedir. Fakat cerrahi müdahalenin bir takım riskleri olması nedeniyle ilk başta tercih edilmemektedir. Bu daha çok enfeksiyon risklerinin olması ya da damarlarda ve sinirlerde oluşan zedelenme gibi komplikasyonlara da neden olmaktadır. 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle