Uyluk Kemiği Ameliyatı ve İyileşme Süresi
Femur kemiği insan vücudunun en güçlü olan kemikleri arasında olmaktadır. Bu kemiğin kırılması için çok şiddetli bir kuvvetin bacağa darbe etmesi sonucunda olacaktır. Araba kazaları sıklıkla femur kemiğinin kırılmasına neden olan bir durum olmaktadır.
Vücudumuzun sadece en uzun kemiği olarak bilinmeyen aynı zamanda da en güçlü kemiği olan
uyluk kemiği kırılması trafik kazası gibi çok şiddetli bir çarpma sonucunda bacağın üst kısmının darbe alması sonucunda meydana gelmekte olan kırıklardandır. Kalçamızdan başlayan ve diz kapağına kadar uzanmakta olan kemiğin çok güçlü olması nedeniyle ancak şiddetli bir darbe alma neticesinde kırılması söz konusu olacaktır.
İçindekiler
Tedavisi
Eğer ki sizlerin de bacaklarınızda şişme meydana geliyorsa ve şiddetli bir ağrı yaşanmaktaysa kemik kırığı deriyi delerek dışarı çıkma ya da yürüyemiyorsanız o zaman femur kemiği kırığından şüpheniz varsa zaman kaybetmeden tıbbi yardım almak için hastaneye gitmeniz gerekmektedir. Kişinin yüksekten düşmesi yanında kişilerde kemik kanseri olması sonucunda da görülmektedir. Bu kemik kırığı çok yüksekten düşünce de meydana geleceği gibi bacağa alınan şiddetli darbe neticesinde sıklıkla meydana gelir. Femur kırığını teşhis edebilmek için doktor tarafından fiziksel muayene sonucunda her ne kadar anlaşılacak olsa da yanında bulunan dokuların zarar görüp görmediğini de anlamak için röntgen filmi sadece yeterli olmayacaktır. Bu nedenle de kişilerde bilgisayarlı tomografi çekilmesi sonucunda dokularında zarar görüp görmediği anlaşılacaktır. Damar ve sinir zedelenmesi olabilir. Bu nedenle de yapılan tetkitler sonucunda kesin tanı konulacaktır. Femur kırıkları eğer ki çocuklarda olduğu zamanlarda bu kırıklar cerrahi yöntem kullanılmadan tedavisi söz konusu olacaktır. Bunun için sıklıkla kemiğin kaynaması için 6 aydan küçük çocuklarda kapalı redüksiyon yöntemi ile kırığın kaynaması söz konusu olacaktır.
7 aylık ve 5 yaş arasında olan çocukların kemiklerini hizaladıktan sonra alçı işlemi uygulanmalıdır. Bunlar için kişinin göğüs kısmına kadar olan bölgesinin alçıya alınması söz konusu olacaktır.
Ameliyat
65 yaş üzerinde özellikle olan kişilerde kemik erimesi söz konusu olacaktır. Bu nedenle de kemiğin tekrardan yerine kaynaması için uyluk kemiğinde kırık olan yetişkin bir insanda her zaman için uyluk kemiğinin kırıkları kırığı yaşamakta olan kişi ameliyat edilmesi gerekmektedir. Çünkü yetişkin bir kişinin kemiğinin kaynaması için bir takım operasyon geçirmesi gerekmektedir. Uyluk kemiği kırıklarında sıklıkla vidalama yöntemi ile kemik aynı hizaya getirilmek sureti ile yapılmaktadır. Bunun için kişilere genel anestezi ya da belden aşağısını uyuşturup ameliyat edilmesi gerekmektedir. Eğer ki kemiklerde kısalma meydana gelmişse o zaman plaklar yerleştirilmesi de gerekmektedir. Ameliyat sonrasında başarılı olmak kişiye bağlı olmaktadır. Femur kırıkları çok ciddi olan kırıklardır. Bu nedenle de ameliyat sonrası dikkat etmesi gereken birçok kural olacaktır.
İki türlü ameliyat gündeme gelecektir. Diş fiksasyon tipi içerisinde vidalar ve pimler uygulanmaktadır. Bu kırıklar için genellikle geçivi bir yöntem olmaktadır. Hastanın kırmayı düzelmtek için ameliyata hazır olmadığı zamanlarda uygulanacaktır. İntramedüller çivileme yöntemi cerrahi yöntem olarak kullanılmakta olan ve femur şaftının sabitlenmesinde kullanılmakta olan bir yöntemdir. Femur kemik iliğine özel olarak yapılmış olan metal bir çubuğun yerleştirilmesi sonucunda her iki ucunda kemiğe vidalanması sonucunda kişinin uygun pozisyonda bırakılması sonucunda gerçekleşecektir. Bu çiviler kemiğe asla zarar vermeyecek olan özel malzemesi titanyum olan özel vidalar olmaktadır. Kemiği her zaman için uygun pozisyonda tutarak kaynamasını sağlamaktadır. Plakalar ve vidalar kullanılarak yapılan işlem öncesinde kemik normal kemik hizasına getirilmesi gerekmektedir. Dış yüzeyine tutturulacak vidalar ya da metal olarak üretilmiş olan plaklar sayesinde yapılacaktır. Bu yöntem genellikle kalça ve diz eklemine kadar uzanan büyük kırıkların çivileme yöntemi uygulamasına olumlu yanıt vermeyecek olması nedeniyle uygulanan bir yöntem olmaktadır.
İyileşme Süresi
Femur şaft kırıkları küçük çocuklarda 3 ay içerisinde iyileşme görülmektedir. Bu süre içerisinde çocuğun hareketsiz kalması ve yeterli düzeyde beslenmesi çok önemlidir. Yetişkin bir bireyde ise iyileşme süresi 4 ile 6 ay arasında değişmektedir. Fakat kişinin yaşı kemiğin iyileşmesinde son derece etkili olacağı gibi aynı zamanda da kişinin sigara kullanıp kullanmadığı da iyileşmeyi hızlandıracak bir durum olmaktadır. Ağrı iyileşme süresi boyunca görülecektir. Bu nedenle de doktor tarafından verilen ağrı kesicileri zamanında kişinin kullanması gerekmektedir. Kişinin gündelik hayatına döndükten bir süre kadar hareketsiz kalacağı için kaslarında güç kaybı yaşanması da söz konusu olacaktır. Bu nedenle de fizyoterapist ile görüşmeli ve kişiye uygun ev egzersizleri verilmelidir. Bu egzersizler sayesinde kişi normal kas kuvvetini tekrardan kazanarak ayağının iyileşme süresini de hızlandırmış olacaktır.
Kaynaklar
- https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/femur-shaft-fractures-broken-thighbone
- https://www.orthopaedicsone.com/display/Main/Surgical+Management+of+Femoral+Neck+Fractures
- http://www.princetonorthopaedic.com/procedures/hip/im-rodding-femur/
- https://patient.info/forums/discuss/fractured-femur-recovery-how-long-does-it-take–561904
- https://www.summitmedicalgroup.com/library/adult_health/sma_femur_fracture/