Kemik Tümörleri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kemik tümörlerinin oluşması, kemik içinde bulunan hücrelerin anormal bir şekilde bölünmesi neticesinde kemik üzerinde iyi huylu ya da kötü huylu dokunun oluşması sonucunda meydana gelecektir.
Kemik Tümörlerinin Tedavisi
Hastanın tedavisinin gerçekleşebilmesi için, yapılan testler ve röntgen filminin sonucunda ve alınan biyopside çıkan sonuca göre belirlenmektedir. Eğer ki kişinin tümörü düşük dereceli bir tümörse ameliyat edilir. Bu ameliyatın bulunan doku üzerinde ki kanser hücrelerinin hepsini çıkarıp almak olacaktır. Eğer ki tümör yüksek derece diye adlandırılmakta olan bir tümörse tedavi biçimi sadece ameliyattan oluşmayıp, aynı zamanda da kemoterapi ve radyasyon içerecek bir tedavi şekli uygulanması gerekmektedir.
Ameliyat
Kemik tümörü olduğu zaman ameliyat eğer ki gerekiyorsa ortopedik onkologlar ve cerrahi onkologlar tarafından yapılmaktadır. Kanser tedavisinde uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Bu operasyonun temel amacı, tömürün çıkarılması yanında sağlıklı olan dokularında çıkarılması gerekmektedir. Bulunan bölgede ki kanser hücrelerinin hepsinin çıkarılması gerekmektedir. Yoksa tekrar büyüme riski olacaktır. Bu kemik kanseri ameliyatlarının sıklıkla geniş bir alanın yapılması gerekmektedir. Yani tümörün çevresinde ki dokular eğer ki sağlıklıysa bile ameliyat ile alınması gerekmektedir. Eğer ki bu tümör bir kolun ya da bacağın içerisinde olması sonucunda cerrah tarafından her zaman için kolun ve bacağın sağlam bir şekilde tutulması ile gerçekleşecektir. Eğer ki tümör çok ilerlemişse amputasyon yöntemi kullanılacak ve tümörlü kolun ya da bacağın kesilmesi anlamına gelmektedir.
Günümüzde %90 oranında kemik tümörü olan hastalarda ampütasyon kullanılması yerine sadece ameliyat edilerek kol ya da bacakta bulunan dokular çıkarılmaktadır.
Bu ameliyatlar sırasında kemik kaybı yaşanacak olduğundan bu bölgenin sağlam kalabilmesi için metal olan protezlerin konulması gerekmektedir. Buna rekonstrüktif cerrahi adını vermektedir. Daha sonradan ise üzerini örtmek için yumuşak dokular kullanılmakta ve bu sayede enfeksiyon riski azalacağı gibi aynı zamanda da dkunun iyileşmesi de hızlanacaktır.
Kemoterapi
Bu yöntem kanser hücrelerinin bölünerek çoğalmasını sona erdirmek amacı ile kullanılmaktadır. İlaçlar kullanılarak uzman bir onkolog tarafından hastaya verilmesi gerekmektedir. Sistematik adı verilen kemoterapinin kanser hücrelerini yok edebilmek için kan dolaşımı ile gerçek olmaktadır.
Çok hızlı büyümekte olan kemik kanserleri için ameliyattan önce kemoterapi uygulanması gerekmektedir. Tek başına yapılacak ameliyatın yeterli olmayacağı durumlar olabilir. Bunlar merastaz olarak bilinen başka organlarda da bulunan kanser hücreleri olmaktadır. Bu nedenle de kemoterapi yapılarak kanserli hücrelerin azaltılması için uygulanan ve hastanın hayatta kalmasını sağlamakta olan bir yöntem olmaktadır. Yüksek dereceli tümörlerin küçülmesi için cerrahi tedavinin kolaylaşması için verilmekte olan kemoterapi olmaktadır. Hastaya ameliyat uygulandıktan sonra vücudunda bulunan kanser gücrelerinin yok olması içinde kemoterapi uygulanması gerekmektedir.
Kemoterapinin yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkileri kişiye verilmekte olan doza bağlı olduğu gibi aynı zamanda da kişinin bünyesine görede değişmektedir. En sıklıkla, yorgunluk, mide bulantısı, kusma, saç dökülmesi, ishal ve iştahsızlık sıklıkla görülen belirtileri arasında olmaktadır.
Radyasyon
Kanser hücrelerinin yok olmasını hedefleyen bir tedavi yöntemi olmaktadır. Yüksek enerjili olan X ışınlarının kullanılması ile yapılmaktadır. Günümüzde en yaygın kullanılmakta olan radyosyon onkolojisi vücuda dışardan bir makine aracılığı ile ışınlı radyosyonun kullanılması olmaktadır. Kemik kanseri tedavisinde kullanılmakta olan radyosyonun ameliyat edildiği zaman kalan tümör için kullanılmaktadır. Radyoterapi ameliyat öncesinde de uygulanmaktadır. Ameliyattan sonra kalan kanser hücrelerinin yok edilmesi içinde yapılmaktadır. Bu sayede kol ve bacağın korunması için yapılmaktadır. Aynı zamanda da oluşmakta olan ağrının hafiflemesi içinde hastaya uygulanmaktadır. Yan etkileri bulunmaktadır. Deri reaksiyonlarının oluşmasına neden olacağı gibi karın ağrısının ve kişilerde yorgunluk olmasına da neden olacaktır.
Kanserin ve tedavisinin genellikle yan etkilerinin olması ile bilinmektedir. Kanserli hücrelerin hızla çoğalmasını durdurmak için yapılan tedavilerin aynı zamanda da oluşmakta olan bütün yan etkileri de ortadan kaldırmak içinde kullanılmaktadır.
Kaynaklar
- https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/bone-tumor
- https://my.clevelandclinic.org/health/articles/benign-bone-tumors
- https://www.cancer.net/cancer-types/bone-cancer/treatment-options
- http://www.gdortho.com/tumor-info/malignant-bone-tumors
- https://www.medicinenet.com/bone_cancer_overview/article.htm