Kemik Sintigrafisi Nedir, Yan Etkileri ve Sonuç Örnekleri

Bu yöntem ile kemik taraması yapılmaktadır. Kemik hasarını bulmak için kemiğin kansere ne derece yayılıp yayılmadığını anlamak için yapılan bir kemik sintigrafisi test olmaktadır.

 Kemik Sintigrafisi  

Kanser kemiklere yayıldığı zamanlarda kemik taraması yaparak kemik hasarını bulmak için yapılacak bir test olmaktadır. Kanser eğer ki kemiklere yayıldığı zamanlarda kemikler içerisinde enfeksiyon ve travma gibi problemlerin ortaya çıkarmasını anlaşılacaktır. Kemik taraması yapılırken koldan bir damar yolu açılmaktadır. radyoaktif bir madde koldan içeriye enjekte edilmektedir. Bu tracer adı verilen bir madde olmaktadır. Test yapılırken kan dolaşımı boyunca kemikleri izlenecektir. Daha sonra ise özel bir kamera ile kemiklerin fotoğrafları çekilecektir. Kanser hücrelerinin kemik üzerinde hızlı bir şekilde büyümesi resimlerde sıcak lekeler olarak görünmektedir. Bu bahsedilen sıcak noktaların artrit, tümör ya da kırık gibi enfeksiyonları da sorunlarını da göstermektedir.

Test Niçin Yapılır?

  • Başka bir kanser hastalığının meme, akciğer, böbrek ya da prostat kanseri gibi kanser türlerinin kemiğe yayılması sonucunda metastaz olarak görülecektir.
  • Bu test sayesinde insanların bel ağrısı gibi kronik olan ve açıklanamamış olan kemik ağrılarının nedenini ve yerini teşhis edecektir.
  • Ayaklarda veya omurga kısmında kompleks bir kemik anaormal anormal bir kemiğin yerini belirlemeye yardımcı olmak için kemik taraması yapılmaktadır. Daha sonra ise bilgisayarlı tomografi veya MR yapılacaktır.
  • Paget hastalığı gibi enfeksiyon veya diğer koşullardan oluşan kemik hasarlarını da tespit edecektir.

Test Nasıl Yapılır?

Bu tarama nükleer tıp teknisyeni tarafından yapılması gerekmektedir. Daha sonradan resimler genellikle bir radyolog tarafından ya da nükleer tıp uzmanı tarafından yorumlanması gerekmektedir. Tarama yapılırken herhangi bir takı takmamanız gerekmektedir. Kıyafetlerinizin tümünü ya da bir kısmını çıkarmanız gerekmektedir. Sizlere test sırasında bir bez verilecektir. Tracer sıvısının damardan verildikten sonra yaklaşık olarak kemiğe yapışma süresi 2 ile 5 saat boyunca sürecektir.

Resimler özel bir fotoğraf makinesi ile çekilecektir. Bu süre zarfı içerisinde 6 ya da 4 bardak su içmeniz istenecektir. Bir kemik taramasının süresi yaklaşık olarak 1 saat sürecektir. 

Nasıl Hissedilir?

Kişiye damar yolu ile sıvı enjekte edildiği zamanlarda kişinin kısa süreli bir ağrı hissetmesi söz konusu olacağı gibi herhangi bir şey hissetmeye de bilir. Kemik taraması genellikle ağrısız olmaktadır. Tarama sırasında sabit durmanız gerekmektedir. Bu nedenle de kendinizi rahat hissetmeniz için bir yastık ya da battaniye almanız rahatınız için önemlidir. Eklem ya da kemiklerinizde rahatsızlık hissiniz varsa o zaman derin bir şekilde nefes alıp vermeniz gerekmektedir.

Riskleri

Yapılan kişilerde alerjik reaksiyonlar genellikle çok nadir olmaktadır. Test yapılırken su içecek olduğunuz için sizlerin de tuvaletiniz gelmesi mümkün olacaktır. İğnenin içerden girdiği yer içerisinde biraz ağrı olacağı gibi biraz şişmenin de meydana gelmesi mümkün olacaktır. Bu nedenle de kolunuza nemli ve sıcak kompres uygulamanız tavsiye edilmektedir. Bu test sırasında izleyicinin salınan düşük bile olsa radyasyon seviyesi dahil olmak üzere hücrelerinde ve de dokularında herhangi bir radyasyona maruz kalma riskinin her zaman hafifi bir risk oluşturacak olduğunu da unutmamalısınız. Kemik taraması sonuçları genellikle iki gün içerisinde sonuçlanmaktadır. 

Kemik Taraması Örnekler:

Normal: Verilen radyoaktif sonrasında kemikler arasında eşit miktarda yayılmasıdır. Çok fazla ya da az miktarda kanser hücresi bulunmamaktadır. 

Anormal: Kemik Sintigrafisi çekilirken Test üzerinde kemiğin belirli bölgelerinde sıcak lekelerin biriktiği ve sıcak noktaların kemik kanseri, kemik enfeksiyonu olacağı gibi paget hastalığınında olacağı anlamına gelecektir. 

Kemik taraması normal ve anormal kemik büyümelerinin tek başına ayrılmayacak olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle de kemik taraması yapıldığı zamanlarda belirtilerini ve röntgen testleri sonucunda da yorumlanması mümkün olacağı gibi Bilgisayarlı tomografi taraması MR ve kan testleri yanı sıra biyopsi testlerine de doktor tarafından ihtiyaç duyulabilir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle