Gut Hastalığının Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Gut hastalığı, kanda bulunan ürik asitin vücuttan atılamaması sonucunda eklemlerde birikerek kristalleşmesi sonucunda eklemlerde oluşan iltihaplara verilen isim olmaktadır.
Gut Hastalığında Kullanılan İlaçlar
Gut eklemlerde ürik asitin birikmesi neticesinde oluşan iltihabın adı olmaktadır. Gut hastalığı ailesel faktörlerden ya da yeme içme alışkanlıklarından kaynaklı olarak insanların yaşadığı bir hastalık olmaktadır. Erkeklerde daha sıklıkla görüldüğü gibi 60 yaş üzerinde olan kadınlarda da görülmektedir. Sıklıkla ayak baş parmağında görülmektedir. Ama bunun dışındaki eklemlerde de görülme olasılığı olmaktadır. Atak halinde ağrısı olmaktadır. Bu ataklar daha çok kişinin yeme içme alışkanlıklarından kaynaklanır. Atak gece yarısı meydana gelecek ve giderek ağrı şiddetinin fazla olmasına neden olacaktır. Bu hastalığın tedavisinde kullanılmakta olan bir takım ilaçlar vardır. İltihabı kurutmak için doktor tarafından reçete edilecek olan antibiyotikler ya da ağrının azalması için var olan ağrı kesiciler hastaya verileceği gibi hastalığın kendisi ile alakalı olan bir takım ilaçları da vermesi mümkün olacaktır.
Kullanılan İlaçlar:
Ürikoliz: Gut hastalarının vücutları daha çok ürik asit üretmektedir. Bu durumda ürik asitin azalmasında yardımcı olmak amacı ile verilmektedir. Antigut ilaçlar grubunda olmaktadır. Ve içerisinde allopurinol içermektedir. İlacın bir takım yan etkileri bulunmaktadır. Sıklıkla el ve ayaklarda ödem oluşmasına neden olur ve kişinin nefes almakta son derece zorluk çekeceği için göğüs sıkışması hatta bayılma da görülmektedir. Deri üzerinde döküntülerde meydana gelecektir. Tekrarlayan atakların tedavisinde kullanılacak olan ilaç ürikoliz olmaktadır. Bu aynı zamanda gut hastalarını tofüsten de korumaya son derece yararlı olması ile bilinmektedir.
Probenesid: Ürik asit fazla salgılamakta olan kişilerin tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle sekonder hiperürsemili olan kişilerde var olan gut tedavisinde kullanılması ile bilinmektedir.
Kolsin: . kırmızı renkte bir ilaçtır Kolşisin etkin maddesini içerisinde içermektedir. Gut hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. İlacın yan etkileri bulunmaktadır. Hıtıltılı nefes alma ve göz kapaklarında dudaklarda şişme görülmektedir. İshal de bir diğer yan etki olmaktadır. Daha çok kişinin akut atakları olması durumunda doktor tarafından reçete edilecek bir ilaçtır.
Colchium dispert: akut gut ya da kronik gut tedavisinde kullanılmakta olan bir ilaçtır. Etkin maddesi kolşisin olmaktadır. Gut hastalığı dışında da bir takım hastalıkları tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır.Şiddetli ishal, sindirim sisteminde kanamaların olması, aniden hırıltılı nefes alımı gibi yan etkilerinin olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Kortizon daha çok eklem içerisinde oluşmakta olan iltihabın kuruması amacı ile kullanılacaktır. Bu ilaç oral yolla ya da enjeksiyon yardımı ile uygulanmaktadır. En hızlı iyileştirme yöntemi olarak kortizon bilinmektedir. Fakat kortizonun da birçok yan etkisi olması nedeniyle hızlı bir yöntem olmuş olsa bile çok tercih edilen bir tedavi şekli değildir.
Allogut: Allopurinol etkin maddesi olmaktadır. Kişinin gut hastalığının olması sonucunda hekim tarafından uygun görüldüğü zaman reçete edilebilecek bir ilaç türü olmaktadır. Ürik asit yüksekliği olması durumlarında hastaya reçete edilebilmektedir. YAn etkileri döküntü ilk sırada olmaktadır. Ateş, titreme ve stevens Johnson sendremonu yaşaması da mümkün olacaktır. İlaç böbreklere ve karaciğere zarar verebilir.
Adenuric: Febuksostat etkin maddesi olan bu ilaç gut tedavisinde kullanılmaktadır. Normal reçete ile satımaktadır. Akut ataklar meydana geldiği zaman bu ağrıların yok olmasını sağlamak ve hastanın daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayacak bir ilaçtır. Karaciğer ve böbrek hastalarının kullanımı sırasında bunu hekime belirtmeleri gerekmektedir.
Bu ilaçlar dışında hastanın ağrısını dindirmesi için doktor tarafından ağrı kesicilerde reçete edilecektir. Parol, novalgin bunlardan bazıları olmaktadır. Akut tedavi sırasında oluşan şişlikler ve beraberinde de ağrının olması sonucunda Kolşisin Volteran ve endol gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Hem şişliğin inmesinde hem de ağrının yok olmasında bu ilaçlar kullanılmasının yanı sıra dayanamayacak derecede olan hastaya kortizon da verilebilir.
Bu ilaçların hepsi doktor tarafından reçete edilerek alınması gerekmektedir.