Gut Hastalığı ve Belirtileri

Bir eklem hastalığı olmaktadır. Şiddetli ağrının olduğu ve bulunduğu eklemde şişlik oluşur. Burada ki ısı artışı da dokunulduğu zaman hissedilebilir. Bu hastalıkta ataklar çok hızlı olmaktadır.

Gut Hastalığı

 Kandaki ürik kristallerinin çoğalması sonucunda ortaya çıkacak olan bir hastalıktır. Daha çok eklemlerde görülmektedir. Ayak eklemlerinde ve el eklemlerinde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Kanımızda bulunan ürik asite sahip olan herkeste gut hastalığı olacak anlamına gelmemektedir. Normal seviyesinde olmayıp çoğalan ürik asitler bu gut hastalığının oluşmasında etken biçimde rol oynamaktadır. Ürik seviyesi yükselmeye başladığı zamanlarda vücudumuzda ki ürikleri böbreklerimizle çözer ve idrarla da dışarıya atarız. Ancak vücudumuzda çok fazla ürik oluşmuşsa ve bunu da idrarımızla atamadığımız zamanlarda ürik kristalleri oluşmaya başlayacaktır. Bu kristaller ise çoğunlukla eklemlerde birikecektir. Ayak parmağı ya da el parmaklarımızda ki eklemlerde birikerek oluşacaktır. Gut hastalığı daha çok kadınları etkiliemektedir. En sıklıkla görülen iltihaplı artritlerin başında gelmektedir. Kadınlarda daha çok menopoz öncesinde meydana geldiği bilinmektedir. Yapılan bir araştırmada 75 yaş üzerinde olan erkeklerin %15ini kadınların ise %6sını etkilemketedir. Gut hastalığının en önemli oluşmasında ki nedenlerinden bir tanesi de kişilerin çok kilolu yani obez olmalarıdır. 

Nedenleri

Gut hastalığının nedeni ürik asitin fazlalığıdır. Bunun yanı sıra kişinin çok fazla kırmızı et yemesi ve deniz ürünlerini de tüketmesi nedeniyle ortaya çıkacaktır. Birçok kişinin alkollü içecekleri içmesi nedeniyle de ürik asit ortaya çıkar. Ürik asit idrar ille atılamadığı zamanlarda vücutlarda kalır. Ve eklemler içerisinde toplanarak iltihaplanmaya neden olur. Bu da gut hastalığının oluşmasına neden olacaktır.

Teşhis

Gut teşhisini yapabilmek için ilk olarak kandaki ürit miktarına bakmak gerekmektedir. Bazı insanlarda bu ürik asit tam olarak normal seviyelerde de görülebilir. Bu nedenle de hekim tarafından tam teşhisin konulması için muhakkak mutlaka fiziksel muayene ve de röntgen filminin de çekilmesi istenecektir. Sizlerin de uzunca bir süredir bu hastalıktan şikayet ediyorsanız unutmayın ki eklemlerin röntgeni çekildiüği zaman kendisini gösterecektir. Eklemlerde gerçekten olup olmadığını anlamak için bazı zamanlarda ultrason testlerininde istenmesi söz konusu olacaktır. Doktor tam olarak teşhis koyabilmesi için bir takım testleri istemesi de mümkün olacaktır. Eklem sıvısının incelenmesi gibi testler sonucunda hastanın gut olup olmadığı da ortaya çıkacaktır. 

Gut kaşıntı yapar mı?

Gut hastalığının belirtileri arasında her zaman için kaşıntı da ilk sıralarda gelmektedir. Bu kaşıntı artık dayanılmayacak duruma geldiği zaman ağrılı bir şekilde doktora gidilmelidir.

Gut hastalarının yememesi gerekenler

Hastalığın atağını tekrarlamaması için yediklerimize ve de içtiklerimize mutlaka dikkat etmemiz gerekmektedir. Özellikle mercimek, kuru fasülye, nohut mayalı besinler ve mantar gibi yiyeceklerin tüketilmemesi şart olmaktadır. Alkol kullanan bir kişi unutmamalıdır ki alkol kullanımına devam ediyorsa bu hastalığın ataklarının oluşmasına neden olacaktır.

 Hastaların yememesi gerekenler listesinde başı her zaman için hayvansal gıdalar almaktadır. Deniz ürünleri de hastaların tüketmeyeceği bir gıda olduğu giibi aynı zamanda mayonez ya da krema da hastaların tüketmemesi gereken bir diğer yiyecekler arasındadır.

 Gut hastaları yediklerine ve içtiklerine çok dikkat etmesi durumunda hastalık hafifleyecektir. Doktor tarafından verilen ilaçları kullanması gerekmektedir. Bu ilaçları aksatmadan içeceği gibi aynı zamanda da doktorun önerilerine de uymalı egzersizlerini aksatmaması gerekmektedir. Gut hastalığı eğer ki çok ilerlemiş ise o zaman kişinin cerrahi müdahale olması söz konusu olacaktır. Bunu da bir ortopedi uzmanı tarafından yapılır. Erken teşhisin çok fazla önemli olduğunu unutmamanız gerekmektedir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle