Ayak Bileği Kırığı Sonrası Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?

Ayak bileği kırıkları kemiğin bir kısmının ya da tamamının kopması sonucunda oluşan kırıklar olmaktadır. Kırıkların fibula ya da tibia kemiklerinde olmaktadır. Bunların medial ve lateral malleol uçları kırmında meydana gelen kırıklar olmaktadır.

Ayak bileği kırıklarında genellikle ayaktan başlayan ve dize kadar uzanan o bölge içerisinde kırık nedeniyle oluşan ağrı görülmektedir. Bacak uzunluğu boyunca ya da ayak bileği çevresinde sadece şişme meydana gelecektir. Sıklıkla morarma da görülmektedir. Morarma olmayan kişilerde ayak bileği çevresinde renk değişikliği genellikle de kızarıklığın görülmesi oluşacaktır. 

Tedavisi

Kişilerde var olan yürüme yeteneğinde azalma meydana gelecektir. Ayaklarının üzerine basmaya çalıştıkça var olan ağrı nedeniyle kişiler tam olarak ayaklarının üzerine ağırlıklarını veremeyeceklerdir. Bu nedenle de yürümek imkansız bir hal alacaktır. Sizlerde de belirtiler varsa zaman geçirmeden bir doktor kontrolüne gitmeniz gerekmektedir. Özellikle de açık kırık diye tabir edilmekte olan kemiğin deriyi delmesi sonucunda ortaya çıkmış olan kırıklar çok ciddi olan kırıklar olmaktadır. Bunlara bir an önce cerrahi müdahalenin yapılması gerekmektedir. Birçok tedavi seçeneği mümkün olmaktadır. Kişilerin ayaklarını sabit tutabilmesi için tıbbi olan atel kullanılarak sabitleme işlemi yapılmaktadır. Bunlar hareket etmesini engel olacaktır. Kişilerin ayak bileğinde bulunan kemiklerin ayarlanarak hizalanmasından hemen sonra yapılması gerekmektedir. Bu hizalama işlemi içinse kişilere anestezi verilerek bölgenin uyuşturulması söz konusu olacaktır. Bu tedavi seçeneğinden sonra kişilerin yürümesi için her daim koltuk değneklerinin kullanılması gerekmektedir. Kişi belki de aylar boyunca ayağının üzerine basmaması gerekecektir. Bu nedenle de ağırlığını veremeyecek olması nedeniyle kişilerin koltuk değneği kullanması gerekmektedir. Bazı ayak bileği kırıklarında ameliyat olmadan tedavi edileceği zamanlarda kırıkların alçıya alınması söz konusu olacaktır. Alçının kemik kaynayıncaya kadar çıkarılmaması gerekmektedir. Kişilerin alçılarını çıkarmaları genellikle 2 ya da 3 ay içerisinde olacaktır. Kötü olan kırıkların hemen cerrahi tedavi uygulanması gerekmektedir. Bu ameliyat türü için açık cerrahi uygulanarak yapılacaktır. Vidalar ya da platin kullanılarak kemik hizalandıktan sonra sabitlenerek tutturulacaktır. Bu sayede hızlı bir şekilde iyileşme görülecektir. 

Fizik Tedavi

Kırık sonrasında hareket kısıtlılığı olacağı için kişilerin kemiklerinde ve de kaslarında güç kaybı yaşanması söz konusu olacaktır. Bu nedenle de güç kaybını engellemek amacıyla kişilere fizik tedavi uygulaması yapılması gerekmektedir. Eğer ki kilo fazlanız varsa bu süre içerisinde vermeniz son derece önemli olacaktır. Sizler de ayak üzerine eskisi gibi basabilmeniz için fizyoterapistiniz tarafından sizlerin ayak bileğiniz değerlendirilecektir. Bunun sonucunda kişilere uygun olan fizik tedavi egzersizleri yapması istenecektir. Bu egzersizleri her zaman evinizde de kendi başınıza yapmanız söylenecektir. Çünkü bu süreçte sadece hastanede değil evinizde de yapacak olduğunuz egzersizler sonucunda iyileşmeniz daha hızlı olacaktır.

Ayakta durmanız gerekmektedir. Bacakları her zaman bir omuz genişliğinde açmalısınız. Sağlam olan ayağınızın üzerine tam olarak basınız. Ellerinizi asla kullanmadan kırık olan ayağınızı geriye doğru hareket ettirmelisiniz. Bu işlemi yaparken ayak parmaklarınızın aşağı doğru büküldüğüne emin olmalısınız. 10 saniye kadar bekleyin ve başlangıç pozisyonuna dönün. 10 defa bu hareketi tekrar etmeniz gerekmektedir.

Çektiğiniz zaman uzayacak büyük bir lastiğin bir ucunu masaya bağlayın. Diğer ucunu tarak kemiğinizin üst kısmına geçirmelisiniz. Dizlerinizi kırmadan uzatın. Ellerinizi iki yanınıza koyun. Ve diz kapağından ayaklarınızı kırmadan sadece ayak bölgenizi bilek kısmından hareket ettirerek kendinize doğru çekin. 10 saniye kadar bekledikten sonra başlangıç pozisyonuna geri dönebilirsiniz.

İkinci hareket için bir sandalyeye oturmanız gerekmektedir. Kırık olan ayağınızı bacağınızın üzerine atmalısınız. Elinizle ayak parmaklarınızdan tutun. Diğer eliniz diz kapağınızda dursun. Ayak bileğinden olacak şekilde ayağınızı ileri geri ve sağa sola olacak şekilde hareket ettirmelisiniz. Her hareketi yaparken arada 10 saniye boyunca durmanız gerekmektedir.

Üçüncü hareketi yapabilmek için bir duvara tutunmanız gerekmektedir. Sağlam olan ayağınızı arkanıza bir adım geri atmalısınız. Kırık olan ayağınızı diz kapağından kırmalısınız. Öne doğru eğilir gibi yaparak arkadaki ayağınızı da diz kapağından kırmalısınız. Öndeki ayağın diz kapağını da bu sırada biraz daha kırmalısınız. 10 saniye bekledikten sonra doğrulun ve tekrar yapın.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 3,33 out of 5)
Loading...
Yorum ekle