Ayak Bileği Kırığı Ameliyat Aşamaları ve Sonrasında Fizik Tedavi Süresi

Ayak bileği kırıkları çok ciddi komplikasyonları olan bir kırık türü olmaktadır. Kişi ayak bileğinden ameliyat olmuş olsa bile iyileşme süresi oldukça uzun olacak ve ayak üzerine basmakta uzunca bir süre zorlanmasına neden olacaktır. Ayak bileği kırıklarında cerrahi yöntem kullanılarak tedavisi yapılan kişinin ağrısı uzunca bir süre devam edecektir.

Ayak bileğinde üç tane kemik bulunmaktadır. Bu kemikler düşme, çarpma ya da trafik kazası gibi şiddetli bir travma neticesinde kırık gerçekleşir. Ve doktor tarafından muayene edilmesi gereken gerekli görülmesi durumunda ameliyat olunması gereken kırıklardan bir tanesi olmaktadır.

Ameliyat

Ayak bileklerinin kırılması sadece fiziksel muayene sonucunda teşhisi konulmayacaktır. Kişilerin aynı zamanda da röntgen filmi çekilecektir. Bağ dokusunda bir zedelenme olup olmadığını anlamak için kişilere bilgisayarlı tomografi çekilecek ve MR ile kesin teşhis konulacaktır. Ameliyat işlemini uzman bir ortopedi doktoru tarafından yapılması gerekmektedir. Ameliyatın amacı kırık bölgesinde ki kırığı normal kemik hizasına getirmek ve bileği ayak ile diz kapağı ile sabitlemek her zaman için gerekmektedir. Bu sabitlenmenin yapılması için bilek kısmında oluşan kırığın vidalar ya da platin kullanılmak sureti ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ameliyat yapılan bölge her zaman için açılarak yapılacak olduğundan özel vidalar ya da platin uygulandıktan sonra bölge özel dikiş ile kapatılması gerekmektedir. Tedavi amacı ile yapılan platin uygulaması sonucunda kişilerin yaklaşık olarak 4 hafta boyunca ayak üzerine basmaması için ayağın alçıya alınması söz konusu olacaktır. Platin takılan bölge sadece tedavi için alçıya alınmayacaktır. Aynı zamanda platin kısmının üst tarafı olan diz kapağına kadar alçıya alınarak tedavi işlemi gerçekleşecektir. 

Ayak üzerinden alçı tedavi neticesinde platin kaynaması görüldüğü zaman 1 ay içerisinde genellikle çıkartılır. Bazı hastalarda alçının çıkartılması platin olan ayak kaynamadığı süre içerisinde tedavi amacı ile biraz daha uzun kalacaktır. Alçı çıktıktan sonra kişi hemen ayağının üzerine basamayacaktır. Ayağının üzerine basabilmesi için kişilerin koltuk değneği kullanması gerekmektedir. Yapacak olduğu fizik tedavi egzersizleri sonucunda kişi ayağının üzerine yaklaşık olarak 6 ay içerisinde basması görülmektedir. Eğer ki platin takılan ayağın kaynaması sonucunda platin ya da vidaların sökülmesi gündeme gelecektir. Bu durumda ikinci bir operasyon geçirecek ve bu operasyon sonucunda da 3 hafta içerisinde kişilerde iyileşme görülecektir. 

Ameliyat Sonrası

Ayak bileği ameliyatı sonrasında kişinin ağrısının olacağı ve bölge üzerinde iltihaplanmaların görülecek olması nedeniyle kişilerin doktor tarafından reçete edilmiş olan ilaçlarını uygun bir şekilde kullanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kemiğin tam olarak kaynaması için bilek kısmınında iyileşebilmesi için kişi ayağını sürekli olarak dinlendirmelidir. Özellikle de ilk bir ay çok önemli olmaktadır. Kişilerin bu süre zarfı içerisinde beslenmesine de çok dikkat etmelidir. D vitamini ağırlıklı olarak beslenmesi gündeme gelecektir. Fakat D vitamini en çok güneş ışıklarının bedene değmesi sonucunda olacağı için kişilerin güneşlenmesi de tavsiye edilmektedir. Balık ürünlerini kullanması ve kemiklere yararlı olan yoğurt ya da süt ve süt ürünlerini tüketmesi tavsiye edilmektedir. Kişiler ameliyat olduğu zamanlarda mutlaka ağır kaldırmaktan kaçınması gerekmektedir. Ve kişilerin ameliyat komplikasyonları olacağı için bunları bilerek özellikle de enfeksiyon riskine karşı önlem almalıdır. 

Fizik Tedavi Egzersizleri

Ameliyatın başarılı olması için ve kişinin eski sağlığına bir an önce kavuşarak ayak üzerine basabilmesi için ameliyat sonrasında alçı çıktıktan sonra kişinin fizik tedavi egzersizlerini düzenli olarak yapması gerekmektedir. Bu sayede hızlanma ve ayak üzerine basma süresi de hızlanacaktır.

  1. Egzersiz: Bu hareketi yapmak için ayak üzerinde durmanız gerekmektedir. Ayak bileğini güçlendirmek amacı ile yapacak olduğunuz egzersiz için sizler de ayağınıza gerilebilecek bir uzun lastik bağlamanız gerekmektedir. Bu hareketi yaparken isterseniz bir sandalyeden de yardım alarak ağırlığınızı vermek amacı ile tutunmanız söz konusu olabilir. Bir masaya lastiği bağlamalı ve ayağınıza geçirmelisiniz. Ayak bileği çevresine geçirmeniz her zaman için daha iyi olacaktır. Ayak kaldırılmalıdır. Ve lastiği geçirmiş olduğunuz ayağınızı ileriye doğru hareket ettirmelisiniz. Gerebildiğiniz kadar germeniz çok önemli olacaktır. Ardından 10 saniye bekledikten sonra ayağınızı başlangıç pozisyonuna döndürmelisiniz. Ayağınızın üzerine basmadan sağlam olan ayağınızın üzerine basarak bu hareketi yapmanız tavsiye edilmektedir. 
  2. Egzersiz: Hareketi yapabilmek için yere oturmalısınız. Lastiği bir masanın ucuna bağlayın. Sağlam olan ayağınızı kırarak yanınıza getirmelisiniz. Ameliyat olan ayağınızın taban kısmına lastiği geçirmeniz gerekmektedir. Sizler de ayak bileğinden döndürülecek şekilde ayağınızı germelisiniz. 10 saniye kadar bekleyin. Ardından başlangıç pozisyonuna geri dönmelisiniz. Bu hareketi 10 defa tekrar etmeniz sonucunda ayak bileğinizde güçlenme meydana gelecektir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle