Ayak Bileği Kırığı Belirtileri ve Tedavi Süresi

Ayak bileği kırılmaları sıklıkla karşılaşılmakta olan ayak kırılmaları içerisinde en yaygın olarak görülen bir hastalık türü olmaktadır. Çoğu zaman acı yüzünden kişi ayağının üzerine basamayacak ve hareket ettiremeyecek duruma gelecektir.

Ayak bilekleri sıklıkla burkulma sonucunda görülmekte olan kırıkların başında gelmektedir. Bunun dışında bağların ve sinirlerin zedelenmesi ile de sonuçlanacak bir durum görülmektedir. Yüksekten atlamak ya da düşme sonucunda da oluşabilecek kemik kırığı türü olmaktadır.

Belirtileri

Ayak bileği kırıldığı zamanlarda birçok belirti olacağı için bu belirtilerin çok belirgin olacağını da unutmamalısınız. Ağrı ilk başta karşılaşılmakta olan belirtiler arasında gelmektedir. Kırıkların olduğu alanda da görüleceği gibi etrafında da görülecektir. Serçe parmağını hareket ettirmekte kişi zorlanacaktır. Bu insanların ağrı nedeniyle korkması sebebi ile belirtileri arasında ayaklarının üzerine basamayacakları için yürüyemezler. Ayak bileği etrafında sıklıkla şişlik meydana gelecektir. Bu şişmenin yanında kişilerin sıklıkla deforme olması da görülmektedir. Cilt altında oluşan kırıkların olması ya da morarmanın sıklıkla karşılaşıldığı bir durum olmaktadır. Şişme ilk yarım saat içerisinde görülmektedir. Morarma ise hemen görülmez ve daha uzun bir süre içerisinde görülecektir. Eğer ki kırık açık kırıksa o zaman kemik deriyi delerek dışarıya çıkacaktır. Bilek kırıklarında ayağı beslemekte olan sinirlerin ve kan damarlarınında deforme olmasına neden olacaktır. Bu nedenle de uyuşukluk ya da karıncalanma hissetmeniz de söz konusu olacaktır. Parmaklarınızı hareket ettirmeye çalıştığınız zaman hareket etmemesine neden olacaktır. Bu da şiddetli bir şekilde kişilerin ağrı duymasına neden olacak bir belirti olmaktadır. Bazı zamanlarda kişilerin ayak bileği kırıkları fibula kemiğinin kırılması sonucunda da meydana gelmektedir.

Fibula kemiği ayak bileğinden başlayıp diz kapağına kadar uzanan uzun bir kemik olmaktadır. Bu fibula kemiğinin kırılması sonucunda da meydana gelecek ayak bileği kırıkları çok şiddetli ağrılar verecektir. 

Tedavisi

Bir bilek yaralandığı zaman bunun fibula kemiğinden mi yoksa bileğin tam olarak kendisinden mi kırık olduğunu anlamak için şekil bozukluklarına dikkat etmesi gerekmektedir. Ve kişinin erken tedavi görmesi için vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerekmektedir. Bu süre zarfı içerisinde ayaklarınızın üzerine asla basmamanız gerekmektedir. Fibula kemiği eğer ki deriyi delerek dışarıya çıkmışsa hasta vakit kaybetmeden doktora götürülmelidir. Kemiğin kırıklığının büyüklüğü ve tam olarak nerede olduğu anlaşılması için ilk olarak röntgen filmi çekilmesi gerekmektedir. Bunun sonucunda kişilerin kırığı ve çevresinde bulunan dokularda bir zarar olup olmadığını anlamak için kişilere bilgisayarlı tomografi çekilmesi gerekmektedir. Bunun sonucunda kırık büyüklüğüne göre uygun olan tedavi şeklinin yapılması söz konusu olacaktır. Kırıklarda komplikasyonların olma riski olması nedeniyle hemen ameliyat edilmemektedir. Bunun yerine kişilerin eğer ki kırık açık değilse ve çok büyük değilse atel kullanmaları ya da ayağı alçıya almaları söz konusu olacaktır. Bu süre zarfı içerisinde kişilerin koltuk değneklerinden yardım alarak yürümeleri ve ayaklarının üstlerine asla basmamaları gerekmektedir. Kaynaması geciken ya da açık kırığın olduğu kişilerde ameliyat yapılarak kırık kemik içerisine vida ile sabitlendirilmesi söz konusu olacaktır. Vida her zaman için kırığın aynı hizasında olmasını sağlayacağı için ameliyatta vida yöntemi tercih edilmektedir. Eğer ki kişinin ayağında kemik kaynaması olduğu zamanlarda vida daha sonradan cerrahi yöntem kullanılarak sökülür. Ama vidanın kalmasında da bir sakınca bulunmamaktadır.

Fizik Tedavi

Cerrahi yöntem ile vida takıldığı zaman ya da alçı ve atelden biri ile iyileşme sağlanıp kaynama görüldükten sonra bileğin eski esnekliğini kazanabilmesi için fizik tedavi egzersizleri yapması gerekmektedir. Vida sayesinde kemik kaynaması görülecektir. Bunun sonucunda kişi egzersizleri yapmaya başlayabilir. Uzman bir fizyoterapist eşliğinde yapacak olduğunuz egzersizler ayağın esnekliğini kazandıracak olan hareketlerdir.

Bu hareketi kemik kaynama yaptıktan sonra yapmalısınız. Oturduğunuz yerden bile yapacak olduğunuz hareket ayağınıza eski esnekliğini sağlayacaktır. Sağlam olan ayağınız yere basmalıdır. El ya da kolunuzu asla kullanmayacak olduğunuzdan yanınıza koyabilirsiniz. Kırık olan ayağınızı yerden bir karış kadar yukarıya kaldırmalısınız. Ardından çember şeklinde yavaş bir şekilde hareketler yapmanız gerekmektedir. Her defasında bu hareketi 10 defa yavaş bir şekilde yapmanız esnekliği hızla kazandıracaktır.

Bir sandalyeye ya da koltuğa oturmanız sonucunda bu hareketi yapmanız mümkün olacaktır. Ayaklarınızı her zaman için diz kapağı seviyesinde yerden kaldırmanız gerekmektedir. İki ayağınızı birden kaldırabilecek olduğunuz gibi sadece kırık olan ayağınızı yerden diz kapağı seviyesinde kaldırıp da yapmanız mümkün olacaktır. kollarınızı yanınıza koyun ve asla destek almamalısınız. Ayak baş parmaklarınızı kendinize doğru çekebildiğiniz kadar çekin. Ardından 10 saniye bekleyin ve bu defa ayağınızı ileriye doğru itebildiğiniz kadar itmelisiniz. 10 saniye bekledikten sonra başlangıç pozisyonuna geri dönmelisiniz.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle