Kırıklarda Acil Yapılması Gereken ve İlk Yardım Nasıl Olmalıdır?

Kırık yaşamakta olan bir kişinin çok şiddetli ağrı yaşayacak olduğu için yerinden hareket ettirilmemesi gerekmektedir. Bu kişiler bir an önce ilk yardım yapılarak hastaneye götürülerek doktor tarafından tedavisi edilmesi gerekmektedir. Kırılan bölge de şekil bozuklukları meydana geleceği gibi aynı zamanda da şişme kısa süre içerisinde olur.

Kemik kırılmalarının her yaşta görülebilecek olması nedeniyle kişilerin çok dikkatli olması gerekmektedir. Özellikle de 60 yaş üstü olan kemik erimesi yaşamakta olan kişiler daha da dikkatli olmalıdır. Kemik kırıklarının başlıca nedenleri düşme ve ya çarpma sonucunda olacağı gibi aynı zamanda spor yaparken yaralanmalar ya da trafik kazaları sonucunda da kişilerin el, kol, ayak ya da köprücük kemiklerinde kırıklar meydana gelebilmesi söz konusu olacaktır.

Belirtileri

Kırık bir kemik olduğu zamanlarda kişilerin, kırığın olduğu bölge içerisinde şiddetli bir ağrılarının olması söz konusu olacaktır. Bazı kişilerde açık kırık meydana geldiğinden kan kaybı yaşanabilir. Kemik kırığının olduğu bölgede bulunan dokular her zaman için zarar görmesine neden olacağı gibi kemik kırıklarında komplikasyonları içerisinde kemiklerin büyümesinde bozukluk yaşanacağı da unutulmamalıdır. Eğer ki kaynayacak olan kemiğin yanlış hizalanması sonucunda yanlış kaynayacaktır. Kişinin kırık nedeniyle iltihaplanma olacağı için her zaman enfeksiyon riski de bulunmaktadır. Bu nedenle de aşağıda yazdığımız belirtiler kişilerin yaşadığı zaman kırıktan şüpheleniyorsanız bir an önce doktor tarafından müdahale edilmesi gerekmektedir. 

  • Kemik kırıklarında oluşan şiddetli ağrı nedeniyle kişinin kırık bölgesini hareket ettirmekte çok zorluk çekecektir. Bu acı giderek daha da şiddetlenir.
  • Kırık bölgesi içerisinde ilk yarım saat içerisinde şişmeye başlayacaktır. Kişilerin kırığı olduğu zamanlarda morarma da şişmeye eşlik edecektir.
  • Kaburga ya da omuz kemiklerinde kişilerin nefes alırken de ağrısı artacaktır.
  • Kırılan kemiğin olduğu bölge içerisinde her zaman şekil bozuklukları meydana gelir.
  • Eğer ki kırık açık kırıksa kemik deriyi delip dışarı çıkacak olduğundan hemen kırık olduğu anlaşılır.

İlk Yardım

Hangi kemik kırık olursa olsun kişinin bir an önce uzman ekipler tarafından tıbbi yardım alması gerekmektedir. Kırıkmış bir kemik çok ciddi hasara neden olacağı için sizler ilk yardım uygulamasını yapmadan hemen önce 112 Acil Servisi aramalısınız. Ardından ise kemik kırığı neredeyse ona göre müdahale ederek kırık kemiğin kişinin dokularına ve ya iç organlarına hasar vermemesini sağlamanız gerekmektedir.

Açık bir kırık varsa kişinin kan kaybı yaşayacak olması nedeniyle hemen temiz bir bezle kişinin kırık bölgesine tampon yapılarak kanama durdurulması gerekmektedir.

Ayak Kırıkları

Kırık yaşayan kişi güvenli bir yerde olduğundan emin olmalısınız. Kırık bir bacak ya da ayak olduğu zamanlarda kişinin hareket ettirilmemesi gerekmektedir. Ayağının üzerine basması hem acı verecek hem de kişinin kırık nedeniyle de dokularının zarar görmesine neden olacaktır. Sizler de acil servis ekibi gelene kadar ilk müdahaleyi yapmalısınız. Kırık olan ayağı diğerine bağlamalısınız. Fakat bunu yaparken her zaman için çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Bacağı birbirine bağlamanız sonucunda destek olarak mümkünse iki bacağın arasına sert bir şey koymalısınız. Bulabilirseniz kırık olan bacağın diğer bacağa bağlarken ortasına bir tahta koymanız çok önemli olacaktır. Eğer kırık kısmında diz bükülü bir şekilde kalmışsa sakın dizi düzeltmeye çalışmamalısınız. Bunun yerine alttan gelecek şekilde topuğa kadar olan kısmını sabit kalabilmesi için bir sert bir şey bağlayarak kişinin ayağını hareket ettirmesini engellemeniz gerekmektedir. Bacak kırıklarında bölgenin her zaman için hareketsiz kalması demek kişinin yaşayacak olduğu ağrının azalmasını sağlayacaktır. Bu nedenle de hastanın hareketsiz bırakabilmek için sert bir şey her zaman için bacak kısmına konularak kişinin hareketsizliği sağlanmalıdır.

Kol Kırıkları

Kişinin rahat bir pozisyonda durmasını sağlamalısınız. Her zaman için kolunu göğüs kısmına yaslarken sizlerde yumuşak bir şey kullanmalısınız. Bir yastık ile göğüs bölgesine koyup bu bölgenin daha sakin durmasını sağlayın. Üçgen şeklinde bir bez yapın. Bu bezin geniş kısmı dirsek kısmına gelecek şekilde yaralıya sarın ve iki ucunu boyun kısmından bağlayın. Mümkünse omuz, boyun kemiği kırıkları ya da kolun dirsek kırıklarında en rahat pozisyon olmasına dikkat etmelisiniz. Kolu bir tahta ile sarmanız sonucunda sarmalısınız. Yaralıyı her zaman için yanlış müdahale den sakınmalısınız. Eğer ki kolu bükülmeyecek bir yerden kırılması sonucunda kol yana doğru sarkıtılmalıdır. Ve vücuduna bağlamanız gerekmektedir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle