Ayak Kırılması Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Ayaklarda oluşan kırıkların birçoğu ayaklarımızın orta kısmında ya da ayaklarımızın ön ayak kemik kısmında meydana gelen kırıklar olmaktadır. Ayağın üzerine aşırı yük binmesi sonucunda ya da kişilerin düşmesi gibi nedenlerden dolayı kırıklar meydana gelmektedir.

İnsan ayağında 26 tane kemik bulunmaktadır. Bu kemikler 3 gruba ayrılır. Arka ayak kısmında 2 kemik bulunur. Ayağın uzun kısmında 19 tane kemik bulunmaktadır. Diğer kalanlar ise ayağın orta kısmında bulunan kemikler olmaktadır. Ayağın üzerine sert bir cismin düşmesi sonucunda ya da yüksekten zıplama gibi nedenlerle ayak kemikleri kırılmalar meydana gelecektir. Kişilerin ayaklarında bir darbe aldıkları zamanda kırıklar görülebilir.

Belirtileri

Ayaklarımız tüm vücudun ağırlığını taşımakta olan ve hareketli olması nedeniyle de insanların sıklıkla karşılaştıkları sorunların başında gelen ayak kemikleri kırılmaları mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Ayak kırılmasının ilk belirtileri arasında kişilerin ayağında şiddetli bir ağrının, şişmenin ve de morarmanın görülmesine neden olmaktadır. Kişi yaşamakta olduğu ağrı nedeniyle yürümesinde zorluk çekecektir. Bu nedenle de yürümesi ve ayak üzerine basması mümkün olmaz. Kişi ayağını her hareket ettirdiğinde daha da şiddetli bir ağrının olmasına neden olacaktır. Sıklıkla morarmalar görülüyor olsa da kişilerin bazılarında kızarıklık belirtileri gözlemlenmektedir. Ayak kısmında eğer ki bir kırık meydana geldiği zaman ayağa baktığınız zaman şekil bozukluğunun olduğunu fark edersiniz. Kişi ayak kırılması yaşaması sonucunda ayağının üzerine ağırlığını veremeyecek duruma gelecektir. Kırılan kemikleri üzerinde kişilerin aşırı bir hassaslık yaşaması da söz konusu olacağını unutmamalısınız. Eğer ki sizlerin de ayak kısmınızda morarma olduysa ayakta hissizleşme ve soğukluk yaşıyorsanız vakit kaybetmeden doktora görünmelisiniz. Sıklıkla şekil bozukluğu da yaşayan kişilerde bazılarında kemikleri kırılması yaşandığı zamanlarda kemik dışarıya çıkacaktır. Bu gibi durumlarda ise vakit kaybı yaşamadan kişilerin bir an önce acil servise başvurmaları gerekmektedir. 

Tedavisi

Ayak kırığından şüphelenmekte olan bir kişinin bir an önce hastaneye gitmesi sonucunda ilk olarak hekim tarafından fizik muayenesi yapılacaktır. Ayağın tedavisi yapılana kadar kesinlikle üzerine basmamalıdır. Şişme her kırıkta olacağı için ayağın üzerine buz kompreksi uygulanarak kişilerde şişme engellenmesi gerekmektedir. Bunun dışında kişinin ayağında kırığın nerede olduğunu anlayabilmek için röntgen filmi çekilecektir. Bu kırık tipini tespit etmek için gerekirse kişilerde bilgisayarlı tomografi de çekilerek kişilerde kırığın herhangi bir sinir ya da dokuya zarar verip vermediği de anlaşılacaktır. Ayağın kemik kırığı olduğu zamanlarda tedavinin hangi kemik üzerinde olduğuna göre değişmektedir. Bir takım kırıklar koltuk değneği kullanarak ve atel ile tedavi edilmesi sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra bazı kişilerde ise ayağı sabitlemek amacıyla alçı tedavisi de uygulanması söz konusu olacaktır. Bu kişilerin koltuk değneği kullanarak ayak üzerine basmadan yürümeleri her zaman için gerekmektedir. Koltuk değneklerini kullanırken her zaman için ayağınızın üzerine basmadan ağırlığınızı kollarınıza vererek yürümeniz önemli olacaktır.

Ameliyat

Bazı kişilerin ayaklarında fibula kemikleri kırıkları da oluşmaktadır. Fibula kemiklerinin kırığı spor ya da düşme sonucunda ya da çarpma neticesinde meydana gelecek olan kırıklar olmaktadır. Bu nedenle de kişilerin ayaklarına cerrahi yöntem uygulanarak fibula kemikleri iyileştirilmektedir. Ayak kırıkları nerede olursa olsun eğer ki alçı ile tedavi edilmeyecek durumdaysa ameliyat işlemi uygulanacaktır. Bunun için kişilerin ayak kemiğinin olduğu bölge açılarak açık ameliyat edilmektedir. Kişilerin kemik hizalaması yapabilmek için vida ya da plaklar kullanılarak ayak içerisinde tamir edilir. Ve ayak kemiği birbirine tutulur. Ameliyat sonrasında ödem oluşma ihtimali her zaman için bulunmaktadır.

İyileşme Süresi

Yetişkin bir insanda ayak bileği kırıldığı zamanlarda bunun iyileşmesi kişinin yaklaşık olarak 8 hafta civarında sürmektedir. Bu süre içerisinde kemik kaynanması görülse de bazı kişilerde 45 günde kemik kırılması kaynadığı bilinmektedir. Kişilerin kırığın üzerine basmaları için 8 hafta beklemeleri gerekmektedir. Bu süre sonrasında kişinin ayağının iyileşip iyileşmediğini anlamak amacıyla kişiye röntgen filmi çekilecektir. Bu film sonucunda kemiğin kaynayıp kaynamadığı anlaşılacaktır. Kemik kaynamasını iyileştirmek için kişinin her zaman için doğru beslenmesi gerekmektedir. Bol D vitamini almaları ve ayrıca kalsiyum bakımından zengin olan süt ve süt ürünlerini de tüketebilmeleri iyileşmeleri açısından çok önemli olmaktadır.

Fizik Tedavi Egzersizleri

Kırığın başarılı bir şekilde kaynadıktan sonra kişinin fizik tedavi egzersizleri yaparak gündelik hayatına daha hızlı bir şekilde dönmesi söz konusu olacaktır. Bu nedenle de kişilerin mutlaka alçı çıktıktan sonra fizik tedavi hareketlerini aksatmadan yapması gerekmektedir.

Fizik tedavi egzersizleri yapmak için elinize gerilecek bir lastikli bir şey almalısınız. Bacaklarınız açarak oturun. Bu lastiği kırık olan ayağınıza yerleştirmeniz gerekmektedir. Daha sonradan dizinizi kırın. Ayağınızı kendinize doğru çekmelisiniz. 10 saniye kadar bekleyin ve ayağınızı tekrardan başlangıç pozisyonuna döndürmelisiniz. 

Fizik tedavi hareketi yaparken sizlerde ayak üzerinde durmanız gerekmektedir. Bacaklarınızı bir omuz genişliğinde açmalısınız. Bu hareketi yaparken birinci harekette olan lastiği yine kullanmanız gerekmektedir. Ayağınıza geçirmiş olduğunuz lastiğin gerilmesini sağlayarak her zaman için bir ayağınızı geriye doğru atın. Ardından 10 saniye bekledikten sonra tekrardan başlangıç pozisyonuna dönmelisiniz. 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle