Omuz Kırığı Ameliyatı Nasıl Yapılır ve Ameliyat Sonrası

Omuz kırığı ameliyatları günümüz şartlarında artroskopi adı verilen ameliyat türü kullanılarak yapılmaktadır. Bu sayede kişiler aynı gün içerisinde evine gönderilmekte ve iyileşme süresi de oldukça kısa sürmektedir.

Omuz kırığı ameliyatı sıklıkla kişinin kırıklarında şekil bozukluğu varsa yapılmaktadır. Bunun dışında kişilere kırık sonrasında tedavi yapılması durumunda eğer ki kaynama meydana gelmiyorsa da omuz cerrahisi uygulanması gerekmektedir. Kemiğin deriyi delerek çıkması sonucunda platin takılması ile ameliyat işlemi yapılacaktır. Patolojik kırıklarda olacağı gibi kişilerde her zaman için kemik erimesi sonucunda neden olan kırıklarda da platin takılması amacıyla ameliyat işlemi uygulanmaktadır. 

Ameliyat

Kişilerin omuz kemiğinde kırıklar meydana geldiği zamanlarda daha sıklıkla skapuler kırıkları için cerrahi yöntem uygulanması söz konusu olacaktır. Cerrahi yöntemler sıklıkla kemik kırığının çok olması durumlarda ve açısında deforme olması sonucunda kemik tekrardan hızalanması için omuz üzerinden açılma işlemi yapılarak kişilerin kemiğin hızalarak yerine tutturulması için platin takılması sonucunda meydana gelecektir. Ayrıca kemik konumunun anatomik pozisyonunda olmadığı zamanlarda ya da glenoid yuvasının kırılarak kemik topunun yerinden çıkması gibi nedenler sonucunda cerrahi yöntem uygulanması söz konusu olacaktır. Ayrıca Klavikula kemik kırıklarında da omuz cerrahisi kullanılarak kişilerin ayrılmış olan kırık kemikleri tedavi edilmesi söz konusu olacaktır. Cerrahi yöntem kullanılarak kişinin her zaman için iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Kişinin kemik kırığının tipine göre ameliyat süresi değişmektedir. Sıklıkla ameliyat olan kişilerin 2 saat içerisinde ameliyatlarının tamamlanması beklenmektedir. Artroskopik yöntem ile kişi ameliyat ediliyorsa bu süre daha da kısa olacak ve 20 dakika ile 1 saat içerisinde kişinin ameliyatı tamamlanır.

Ameliyat Riskleri

Her ameliyat sonrasında bir takım komplikasyonların oluşması söz konusu olacaktır. Bunların başında her zaman için enfeksiyon gelmektedir. Kişilerin tedavisi sırasında ameliyathanenin ve hastanenin hijyenik olması kadar kişilerin kendi hijyenine de dikkat etmesi çok önemlidir. Bu nedenle de enfeksiyonların oluşmasını engellemek amacıyla kişilere verilecek olan antibiyotikleri düzenli kullanmalıdır. Bu enfeksiyon riski her zaman için eve çıktığınız zamanda devam edecektir. Kişinin omuz kısmında ameliyata bağlı olarak az da olsa sinirlerinde zedelenmeler görülmesi söz konusu olur. Bu ameliyat sonrasında çok sık rastlanılan bir durum olmamaktadır. Fakat kişilerin omuz ekleminde çok sayıda sinir olması nedeniyle çalışan hekimin çok dikkatli olarak çalışması gerekmektedir. 

Omuz cerrahisinde kişilerin bazılarında donmuş omuz ile karşılaşılması söz konusu olacaktır. Bunun nedeni kişilerin omuz ameliyatı sonrasında fizyoterapist tarafından söylenmekte olan egzersizleri yapmaması nedeniyle donuk omuz yaşaması söz konusu olacaktır. 

Ameliyat Sonrası

Omuz ameliyatı sonrasında kişinin yatağına getirilmesi sonucunda uygulanacak olan fizik tedavinin hemen başlanması gerekmektedir. Çünkü bu süreç içerisinde kişinin iyileşmesi daha da hızlandırması ve eski gündelik hayatına tekrardan dönmesi hedeflenmektedir. Kişilerin yataktan kaldırılıp birkaç adım atması ve omuz egzersizlerini de yapması için fizyoterapist ile görüşmesi gerekmektedir. Doktor tarafından hastaneden taburcu olduktan sonra kişinin nasıl egzersizler yapacağı ona anlatılması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında kişilerin üç gün kadar hastanede kalması söz konusu olacaktır. Kişinin ameliyatının başarılı olabilmesi için üzerine düşmekte olan bir takım görevler vardır. Kişi bir yerden doğrulacağı zaman ameliyat olan kolunun üzerine ağırlığını vererek kalkmaması gerekmektedir. En az 6 hafta boyunca kolunuzu tam olarak kullanarak gündelik işlerinizi yapmamanız tavsiye edilecektir. Doktor tarafından yazılmış olan ilaçları zamanında almanız ameliyatın başarısı için çok önemli olmaktadır. Özellikle de bölgede iltihaplanma riskine karşı sizlerin de her zaman antibiyotik tedavisini başarılı bir şekilde kullanmanız gerekmektedir. Ağrınız olacaktır. bunun içinde doktor tarafından ağrı kesici ilaçlar reçete edilecektir. Her zaman sizler de ağrınızın azalmasını sağlamak için ameliyat olan bölgeye buz kompresi uygulamanız sonucunda ağrınız azalacaktır. Ameliyat sonrasında kişinin yapacak olduğu egzersizler çok önemli olmaktadır. Bu egzersizler her zaman için ağır olmayan ve omzu zorlamayacak olan egzersizler olması gerekmektedir. Yer silmek ya da ağır taşımak için kolunuzu kullanmamanız tavsiye edilecektir. 

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle