Bel Kireçlemesinin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Daha çok 55 yaşın üzerinde kilolu insanlarda görülen eklemlerde bulunan kıkırdağın aşınması neticesinde iki kemiğin birbirine sürtmesi sonucunda oluşan bir hastalıktır.

 Bel Kireçlemesi

 Bel Kireçlemesi

Omurga eklemleri içerisinde bulunan kıkırdakların zamanla ve aşırı kilo sonucunda aşınması neticesinde bulunduğu iki kemiğin birbirine sürtmesi neticesinde dejeneratif bir değişim durumu söz konusu olacaktır. Bu bölge içerisinde ödemlerin oluşacağı gibi aynı zamanda da ağrılı bir dönem başlayacaktır. İki kemiğin birbirine sürtmesi sonucunda meydana gelen ağrının şiddetli olması nedeniyle kişiler hareket kısıtlanması yaşamaktadır.

Belirtileri

Belde kireçleme belirtileri  bölgemiz içerisinde çok şiddetli bir ağrının oluşması söz konusu olacaktır. Bel omurgasının kısmında değişim söz konusu olacaktır. Daha çok ağrının ortaya çıkışı paroksismal olarak meydana gelecektir. Rahatsızlık hissi verecektir. Bu durum ilk belirtileri arasında başlangıçta sıklıkla fiziksel aktivite ile sınırlı olacaktır. Bir harkeet yaptığımız zamanlarda şiddetli bir ağrı söz konusu olacaktır. Fakat aynı pozisyon içerisinde uzunca bir süre hareketsiz kaldığımız zamanlarda da ağrı kendisini gösterecektir. Biraz egzersiz yaparsanız sizlerde de ağrının dindiğini göreceksiniz.

Dinlenme sırasında ve hareket halinde olduğunuz da ağrının şiddeti gün geçtikçe daha da artacak ve kişinin hayatını çok olumsuz derecede etkileyecektir.

  • Eklemlerde deforme oluşu; Hastalık ilerlemesi sonucunda daha da etkilenecek ve bulunduğu alan şişecektir;
  • Eğer ki bu deforme sonucunda kan damarlarında bir sıkışma meydana gelmesi halinde beynimize yeteri miktarda kan gidemeyecek olduğundan baş ağrısı ve sıklıkla da diş ağrısı görülmektedir;
  • Kişinin genel bir halsizlik yaşaması mümkün olacaktır; Sırtında oluşan ağrıların zamanla boyun kısmında da hissedecektir.
  • Bu nedenle de aktivitelerini tam olarak yapmakta oldukça sorunlar yaşayacaktır.
  • Vücudunu ve boynunu döndürme esnasında omurlarda bir sıkışma meydana geleceğinden, şiiddetli bir ağrı söz konusu olur. 

Sebepleri

Aşağıda yazmış olduğumuz sebeplerden ötürü belde kireçleme meydana gelebilir.

  • Oluşabilecek herhangi bir hasar sonucunda meydana gelebilir. Bunlar daha çok yaralanmalar, aşırı bir yük ya da dinamik duruş bozukluğu nedeniyle oluşabilir;
  • Obezite kişilerde belde kireçlenme görülmesi son derece fazla olmaktadır;
  • Spinal kolon gelişimi neticesinde kişide gerçekleşebilir; D
  • amar sertliklerinin kişide görülmesi;
  • Metabolizma bozuklukları

Kireçleme sorununun belde olması sonucunda bunu incelemek için hekime gidilmesi gerekmektedir. Hastalığın her zaman için erken bir şekilde teşhis edilmesi bu hastalığın ilerlemesi konusunda son derece önemlidir. Günümüzde kireçleme hastalığının belli bir tedabvisi bulunmamaktadır. Yapılan tedavi yöntemleri sadece hastalığın ilerlemesini durdurmak amacı ile geliştirilmiş yöntemler olmaktadır.

Teşhis

Bu hastalığı yaşamakta olan kişilerin ortopedi uzmanına ya da nörolog uzmanına giderek muayene olmaları gerekmektedir.

 Her zaman için doktorun doğru bir teşhis yapabilmesi için hastanın şikayetlerini tam olarak dinlemesi gerekmektedir. Fiziksel olarak yapacak olduğu muayene sonucunda kişiye tanı koymak bir hayli zor olacaktır. Bu nedenle de bir takım testleri yappılmasını isteyebilir. Kemik dokusunu, kemiklere bitişik olan disklerin hasar görüp görmediğini anlamak için bir takım röntgen filmleri istemesi söz konusu olacaktır. Eğer ki hastalık çok yeniyse ve başlangıç aşamasında bulunuyorsa o zaman hastalığın teşhisini koymak biraz zor olacaktır. Belde kireçleme sık sık romatizma hastalıkları ile karışmaktadır. Bu nedenle de romatizmal bir hastalık olup olmadığını anlamak için bir takım kan testlerini doktor tarafından istemesi söz konusu olacaktır. Disklerin hasarını ölçmek için ve aynı zamanda da spinal sinirlerin çıkmakta olduğu lümen daralması var mı yok mu diye bunu tespiti için hastaya MRI kullanımı söz konusu olabilir.

Tedavisi

Bu hastalık ne kadar erken teşhs edilir ve tedavisi başlanırsa o kadar iyi sonuçlar verecektir. Belde kireçleme hastalığı her zaman için yavaş ilerleyen bir hastalık olmaktadır. Kişinin hareketleri sırasında ortaya çıkacak olan ve zamanla kişinin hareketlerinde kısıtlanmanın olacağı durumlara gelecektir. Hastalığın erken aşamasında olması durumunda boynunu ve de omurgalarını desteklemek amacıyla kişiye destek bandajı tavsiye edecektir. Bunlar sayesinde iyileşme söz konusu olacaktır. Yapılacak tedavi içerisinde kan dolaşımını her zaman iyileştirmek, var olan ağrı semptomlarını azaltmayı ve doku rejenarasyonunu hızlandırmak amacı ile yapılacak terapi masajları önerilmektedir. Birçok hasta bel kireçlemesi hastalığından akapuntur sayesinde kurtulduklarını da belirtmektedir. Hastalığın iyileşmesi amacı ile kişiye her zaman için kaplıcalar tavsiye edilmektedir. Bu kişilerin sıcak su sayesinde iyileşme gördükleri de kayıtlarda bulunmaktadır. Hastalığın ağrısını dindirmek için bir takım fizik tedavi hareketleri de hastaya önerilecektir. Bunların yanında hastaya bazı analjezik ilaçlar ve kas gevşetici ilaçlarda verilecektir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle