Boyun Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun omurgalarında bulunan kıkırdakların aşınması sonucunda boyun kemikleri birbirine değmesi sonucunda kireçleme meydana gelmektedir.

 Boyun Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir? 

 Boyun Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir

Yaşın ilerlemesi sonucunda ve kilolu olan kişilerin boyunda bulunan omuriliklerde bulunan disklerin aşınması sonucunda oluşan bir hastalık olmaktadır. Kıkırdakların içerisinde bulunan sıvının kuruması sonucunda kemiklerin birbirine sürtmesi sonucunda kemik çıkıntıları da oluşması neticesinde kemiklerde kireçleme belirmektedir. Çok yaygın bir hastalık olmaktadır. Yaşın ilerlemesi sonucunda daha da kötüleşebilir.

60 yaşın üzerinde boyun kireçlemesi görüşmesi daha çok olmaktadır. Bazı kişilerde bu boyun kireçlemesi herhangi bir şekilde belirti vermeden devam edecektir. Bazı kişilerde de belirti vermesi durumunda cerrahi dışı tedavi yolları ile son derece başarılı bir şekilde etkili olmaktadır.Yaşın ilerlemesi ile birlikte zaman içerisinde boyun omurgasının disklerinin her geçen gün giderek parçalanması sonucunda burada bulunan sıvılar kaybolacaktır ve bunun sonucunda da sertleşme meydana gelecektir.

Nedenleri

Boyun omurgasında bulunan disklerin ve burada bulunan kıkırdakların darbeler sonucunda ya da normak bir şekilde büyümesi sonucunda kemiklerde bozulmalar meydana gelecektir. Boynun iç kısmında omurilik sinirlerinin çıktığı bölgede daralma meydana gelecektir. Bu durum da boyun ağrısına ve sertliğe neden olacaktır. Boyun kireçlemesi ana faktörü yaşlanma olarak bilinmektedir.

Başka faktör ise boynun darbe alması sonucunda meydana gelecek yaralanmalar sonucunda olabileceği gibi bir takım meslek grupları da bu kireçleme hastalığının oluşmasında etken olmaktadır. Jimnastikçilerin ve diğer sporcuların boyun faliyetlerinden dolayı baskı uygulanması sonucunda kireçleme meydana geleceğini de unutmamak gerekmektedir. Ayrıca normal duruş olmaması da boyun disklerinin zedelenmesine ve bunun sonucunda kıkırdakların aınması neticesinde de kireçleme görülmesi söz konusu olacaktır. 

Belirtileri

  • Boyun kısmında sertlik ve şiddetli bir ağrı;
  • Boynun ağrıması sonucunda kaynaklanacak baş ağrısı;
  • Bu ağrı giderek arttığı zamanlarda omuz ve kollarda da hissedilecektir;
  • Kafayı tam olarak döndürmede zorluk, boynu bükmede zorlanma;
  • Başı oynatma sırasında çıkan ses.

Boyun kireçlemesi olduğu zamanlarda kişide dinlenme sonucunda ağrılarda azalma görülmektedir. Bu ağrılar daha çok sabahları şiddetlenirken, akşam vaktinde de ağrı belirecektir. Bazı kişilerin kollarında, ellerinde, bacaklarında karıncalanma meydana gelecektir, yürüme de ciddi oranda zorluk çekecektir. Kas spazmları yaşanacak ve mesanesinde ya da bağırsaklarında sorunlar meydana gelecektir.

Tanı

Bu hastalık için her zaman ortopedi uzmanına gitmek gerekmektedir. Hastanın her zaman için muayenesi yapılması gerekmektedir. Fiziksel olarak yapılacak muayene sonucunda bir takım testler istemesi de mümkün olacaktır. Bu testler röntgen olacağı gibi, son zamanlarda bilgisayarlı tomografi sayesinde de kemik erimesi meydana geldiği anlaşılmaktadır. Bunun dışında kullanılan teknikler arasında manyetik rezonans görüntülemesi de yapılmaktadır. Vücut tarafması sonucunda doktor tarafından ön görülmesi halinde sizleri bir nörolog tarafından muayene edilmesini de isteyebilir. 

Tedavi

Kireçleme hastalığına yakalanmış bir kişinin günümüz koşullarında tedavisi bulunmamaktadır. Fakat hastalığın daha da ilerlememesi için bir takım müdahaleler yapılması söz konusu olacaktır. Hastanın ilk olarak tedavisi için dinlenmesi gerekmektedir. Kireçleme hastalıklarının bütününde bu dinlenme işe yaramış olacaktır. Enflamasyondan kaynaklı olan ağrıyı dindirmek amacıyla bu ağrıları hafifletmek için bir takım ilaçlar verilecektir. antiinflamatuar ilaçlar hastaya verilecek ve ağrısının dinmesi de mümkün olacaktır.

Şiddetli olarak ağrının kontrolüne yardımcı olacak bir takım şiroterapi uygulanması söz konusu olacaktır. Kişinin her boyun hareketini yapması sonucunda ağrılarının giderek artacak olması nedeniyle bir boyunluk giyinmesi söz konusu olacaktır. Hastalığın fizik tedaviye girmesi söz konusu olmalıdır. Bu kişilere ısı ve soğuk uygulaması söz konusu olacağı gibi hastaya kaplıcalarda önerilmektedir. Tedavinin gerçekleşebilmesi için fizik tedavinin gerçekleşecek olduğu tedavi yöntemleri içerisinde olmaktadır.

Bunun dışında hastalıkların tedavisi için eklem içerisine ilaç enjekte edebilmeleri de mümkün olacaktır. unun dışında çok ilerlemiş olan kişilerde de cerrahi bir yöntem uygulanması söz konusu olacaktır. Bunun için cerrahi müdahale sonucunda sinirlerde var olan basıncın kalkması söz konusu olacaktır.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle