Diz Protezi Ameliyat Sonrası Ne İyi Gelir?
Diz protezi ameliyatlarını günümüzde ortopedi uzmanları tarafından yürüme de zorluk çeken, dizlerinde geçmeyen ağrıları olan, kireçlenme gibi şikayetleri olan kişilere yapılmaktadır.
İçindekiler
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası
Ameliyat sonrasında hasta anestezi etkisinden uyandığı zaman bacaklarında tekrardan his kazanmaya başlayacaktır. Ağrısı çok olacağından bu ağrıyı yok etmek için bir takım ağrı kesici ilaçlar hastaya verilmesi gerekmektedir. Ameliyat süresi sonrasında bu ağrıların olması normaldir. 24 saat boyunca hastanın yerinden kalkmaması sağlanacaktır. Daha sonradan ise hastanın hareket etmesi için yerinden kaldırılacak ve fizyoterapistçi ile birkaç adım atması istenecektir. Kişi hastanede ortalama olarak üç gün kalacaktır. Kişi hastaneden taburcu olduktan sonra normal hayati faliyetlerine devam etmesi kendi yatağından çıkıp egzersizlerini yapması çok önemli olacaktır.
Vitamin Desteği
Diz protezi kişiye takıldığı zaman eklemlerin ve kıkırdakların sağlığını korumak son derece önemli olacaktır. Bu nedenle de kişilere bir takım takviye olması için vitaminler verilecektir. Ameliyat sonrasında çoğu kişiye kan inceltici ilaçlar verilmektedir. Bu nedenle de kanın pıhtılaşmasını sağlayacak K vitamininden kaçınmak son derece önemli olmaktadır. Brokoli, Karnıbahar, karaciğer, yeşil fasülye ya da mercimek gibi gıdalar tüketmemeniz son derece önemli olacaktır.
Doktor tarafından her zaman için bağışıklık sisteminin güçlenmesi amacı ile C vitamini ve de çinko takviyesi verilecektir. Bu sayede bağışıklık sisteminiz güçlenecek ve sizlerin enfeksiyona karşıda koruyacaktır.
Kemiklere her zaman için çok iyi gelen D vitaminini alabildiğini kadar almanız sizlerin kemiklerinizin daha hızlı onarılmasını sağlayacaktır. Balık mantar ve süt ürünlerini bol miktarda tüketeceğiniz gibi en çok D vitaminin güneş ışıklarında olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle de günlük olarak güneşe çıkmalısınız.
Diz protezi takılan bir hastanın bitkisel takviyeleri alması son derece önemli olmaktadır. Özellikle de antioksidan bakımından güçlü olan ve yaranın iyileşmesini hızlandıracak yeşil çay son derece faydalı olacaktır. Ekinezya ve bromelain iltihaplanmayı azaltacağı gibi aynı zamanda da iyileşmeyi hızlandırması ile bilinmektedir. Cadı elması adı verilen yiyecek ise diz protezi takılan yerde ki morarmayı azaltması ile bilinmektedir.
Beslenme
Bu ameliyatı olan kişilerin her zaman için iyi bir beslenme alması gerekmektedir. Sağlıklı beslenmek her zaman için kişinin daha hızlı bir şekilde beslenmesini sağlayacaktır. Daha çok meyve ve sebzelere ağırlık vermesi gerekmektedir. Tam tahıllı ürünleri tüketmesi sağlığı açısından çok önemli olacaktır. Süt ve süt ürünleri her zaman için daha hızlı iyileşmesini sağlayacağı kemiklerine daha iyi gelecektir. Yağsız et, tavuk, yumurtanın yanı sıra omega-3 bakımından çok zengin olan soğuk su balıklarını somon ya da uskumru gibi balıkları tüketmesi çok önemli olmaktadır. Zeytin yağı her zaman için diğer yağlara oranla daha sağlıklı olacağını unutmamalısınız. Kuruyemiş olarak ise fındık ya da ceviz tüketmelisiniz.
Egzersizler
Diz protezi takıldıktan sonra hastanın çok dikkatli olması gerekmektedir. Bu nedenle de iyileşme süresi doktorlar tarafından altı haftayı bulacağı belirtilmektedir. Sizler de fizyoterapist tarafından egzersizleri yapmalısınız.
Evinizde yapmanız gereken egzersizleri de aksatmadan dizinizi zorlamayacak şekilde yapmanız her zaman için faydalı olacaktır.
Şişme
Ameliyat sonrası altı hafta boyunca kişilerde ağrı hissedeceği gibi aynı zamanda da dizin etrafında şişme meydana gelecektir. Bu şişmenin aynı bacak içerisinde ki ayak bileği kısmına kadar yayılması söz konusu olacaktır. Bu nedenle de yatarken ya da otururken ayaklarınızın her zaman için daha üst kısımda olmasını sağlamalısınız. Ve sizler de şişliği azaltmak için her zaman buz uygulamasının son derece fayda sağlayacak olduğunu da unutmamalısınız. Buzun direk olarak derinizle temas etmemesi son derece önemli olacaktır. Derinize doğrudan temas edecek buz derinize zarar verebilir.
Baston ya da Yürüteç
Diz protezi takılmakta olan bir kişinin baston ya da yürüteç olmadan yürümesine asla izin verilmemektedir. Bu şekilde yürümeye çalışacak bir kişinin protezi zarar görecektir Bu nedenle de özellikle ilk altı hafta boyunca kişinin baston ya da yürüteç kullanması zorunlu olmaktadır.
Kaynaklar
- https://orthoinfo.aaos.org/en/recovery/activities-after-knee-replacement/
- https://www.medicinenet.com/total_knee_replacement/patient-comments-277.htm
- https://orthopedicandbalancetherapy.com/top-8-tips-for-total-knee-replacement/
- https://www.saga.co.uk/magazine/health-wellbeing/surgery/knee-replacement-recovery-tips
- https://www.hss.edu/conditions_total-knee-replacement-your-pathway-to-recovery.asp