Gonartroz Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Olunur?

Çoğunlukla dizlerde ağrının olması sonucunda diz eklemlerinin disfonksiyon oluşması sonucunda meydana gelen bir rahatsızlık olmaktadır. Daha çok kilolu insanlarda ve kadınlarda görülmektedir.

Gonartroz

Diz eklemlerinde oluşan dejeneratif hastalığı yani halk arasında diz kireçlenmesi denilen hastalığın aynı zamanda da adı gonartroz olmaktadır. Dizlerde daha çok ağrının olması ve diz eklemlerinde çok ilerleyici bir disfonksiyon oluşması sonucunda karakterize edilmesi ile bilinen bir rahatsızlık olmaktadır. Diz kireçlenmesinin daha çok kadınlarda görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca kilolu insanları da etkileyeceği gibi yaşlı insanları da etkilemesi ile bilinmektedir. Çoğunlukla bu hastalık iki taraflı olacak şekilde görülmektedir. Günümüzde diz kireçlemesi son derece ciddiye alınacak bir rahatsızlık olmaktadır ve tüm dünyada oldukça yaygın olarak görülen bu hastalık sakatlığın ve insanların gündelik hayatından olmasına neden olan en önemli rahatsızlıkların başında gelmektedir.

Nedenleri

İnsanlarda en sıklıkla görülmekte olan hastalıklardan bir tanesi de dejeneratif değişikliklerin olduğu bu diz eklemlerinde bulunan kireçleme hastalığı olmaktadır. Karmaşık bir rahatsızlık olduğu gibi dizlerin işleyişini de yakından ilgilendirecektir. Diz kısmına aşırı yüklenme sonucunda hızla eklemlerde aşınma meydana gelecektir. Bu rahatsızlık son derece ilerlemesi ile bilinmektedir. ve bir eklemi oluştuğu zaman tüm parçalarını da etkileyecektir. Eklem kıkırdağını subkondral tabaka ya da eklem kapsülünü bile etkisi altına alacaktır.

  • Diz ekleminin travmaya maruz kalması;
  • Diz bölgesi üzerinde yapılan amelyatlar;
  • Küçük yaralanmalar;
  • Obezite;
  • Yaşam tarzı;
  • Kronik iltihaplanmalar;
  • Kalsiyum eksikliği;
  • Dyabet;
  • Yaşlanma.

Belirtileri

Hastalığı yaşamakta olan kişide ortaya çıkacak olan ağrı çok şiddetli bir ağrıdır. Hastayı fiziksel olarak etkileyeceği gibi yapacak olduğu aktivitelerden de snırlayacaktır. Uzun süre bükülü kalan bir diz tekrardan açılmaya çalışıldığı zaman zorlanmaya neden olacaktır. Bu rahatsızlığın ilerlemesinde bir başka neden ise kişinin dinlenme sırasında ortaya çıkacaktır. Ekleminde bu ağrı meydana gelecek ve kişinin ayaklarında çarpık bir vaziyet alacaktır. Yürümesi sırasında hastanın alt bacağında dışa doğru bir dönüklük görülmektedir. Atacak olduğu adım daha da azalacaktır. Gonartroz hastalığının erken dönemlerinde herhangi bir belirti hissetmeyecek olan hasta ilerleyen zamanlarda hafif ve çoğunlukla hissedilmeyen belirtiler ortaya çıkacaktır.

Gonartroz hastalığının ilerleyen safhalarında kendisini belli edecektir. Burada şiddetli bir ağrının oluşması söz konusu olacaktır. Ağrı daha çok şu aktiviteler sırasında kendisini belli edecektir:

  • Yürüme;
  • Uzun süreli ayakta kalma;
  • Yerden bir şey almak için eğilme;
  • Merdiven inerken.

Gonartroz hastalığı esnasında ağrının diz ekleminin ön ve üst kısmında görülmesi ile bilinmektedir. Hareket halinde iken ortaya çıkmakta olan ağrı nedeniyle kişinin acı çekmesi neden olacağından hareket kısıtlanmasına neden olacaktır. Bacağı diz kapağından bükmeye çalıştığımız zaman ortaya çıkan şiddetli bir ağrı meydana gelecektir.

Bu nedenle de hareket kısıtlanması söz konusu olacaktır. Yürüyüş sırasında hasta ekstremasını dışa doğru döndürerek yürümesi rahatlatmasını sağlamaktadır. Adımlarında kısalma meydana gelir.

Türleri

Eklem kıkırdağında ciddi değişikliğin olması sonucunda buna bağlı olarak üç farklı gonartroz olarak ayrılmıştır.

  • Daha çok obez olan kişilerde görülmekte olan Medial femur kondil ve medial tibial kondik arasında eklem boşluğu içerisinde bir daralma söz konusu olacaktır;
  • Dizlerin dejeneratif rahatsızlığında patella ve femur arasında ciddi bir eklem boşluğunun daralması sonucunda oluşmaktadır;
  • Üçüncüsüne ise yanal gonartroza adı verilmektedir. Bu eklem boşluğunun çok fazla daralması neticesinde leteral kondil ve femurun arasında bulunmaktadır. Bu tip olan gontartroz daha çok valgus dizlerinde görülmesi ile bilinmektedir.

Tedavisi

Hastalıkta hedef her zaman için ağrıyı hafifletmek ve kşinin gündelik hayatına tekrardan dönmesini söz konusu haline getiemek olacaktır. Tedavi içerisinde doktor tarafından ön görülen ilaçlar zamanında alınması gerekmektedir. Hastayı bilinçlendirmek her zaman için önemli olmaktadır. Hastanın diz kapağına ısı veya soğuk uygulamalar yapılacaktır. Eğer ki kişinin kilo sorunu olması durumunda rejime girmeli ve yeteri miktarda kilo vermesi gerekmektedir. Doktorun gerek görmesi durumunda ise fizik tedavi ile kişinin bacağına tekrardan aynı hareket kabiliyetinin kazandırılması söz konusu olacaktır.

Egzersizler

Sert bir zemine uzanın bir bacağınızı yaklaşık olarak 30 santim kadar kendinize çekin. Bu hareketi yaparken ağırlığınızı ellerinizle 45 saniye kadar tutun. Sonra bacağınızı yavaş bir şekilde yere indirip dinlendikten sonra diğer bacağınızı yapın.

Ellerinizden destek alarak bacaklarınızı kaldırın. Sağ bacağınızın yerden yaklaşık olarak 20 santim kadar kaldırın ve 45 saniye kadar süspansiyon şeklinde tutmaya devam edin. Daha sonra bacağınızı yere indirin ve kısa bir dinlenme sonucunda sol ayağınızı da aynı şekilde çalıştırın.

Bacaklarınız düz bir şekilde ve elleriniz iki yanınıza paralel olacak şekilde uzanın. Bacaklarınızı bükmeden havaya kaldırın. Bacaklarınızın arasında bir omuz büyüklüğünde mesafe olması gerekmektedir. Ardından her iki bacağı birbirine birleştirin. Yerden yaklaşık olarak otuz santim kadar yüksekte olmasına dikkat etmelisiniz. Sonra ayaklarınızı yavaş bir şekilde birbirinden ayırın ve bacaklarınızı yere indirin.

Sağ tarafınıza doğru uzanın. Sol bacağınızı kaldırın ve kendinize doğru çekin. Bacağınız yaklaşık olarak 45 derecelik bir açı ile otuz saniye kadar kendinize çekili bir şekilde tutun. Bu egzersizleri yaparken elinizi kullanmamanız çok önemli olacaktır. Daha sonra sol tarafa dönün ve sağ ayağınızı da bu defa aynı şekilde kendinize doğru çekin.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle