Omuz Çıkığı Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır?

Üst kol kemiği ve kürek kemiğinin birleştiği kısmın ayrılması sonucunda ortaya çıkan bir yaralanma türü olmaktadır. Yeni doğan bebeklerde de görülmektedir. Vücudun en hareketli eklemlerinden bir tanesi olan omuz çıkıklığı sıklıkla görülmekte olan sorunların başında geliyor.

Omuz çıkıklığı üst kol kemiği ve kürek kemiğinin buluşmakta olduğu eklemin çıkması nedeniyle meydana gelir. Vücudun en hareketli eklemi olan omuz sıklıkla çıkması nedeniyle kişilere zor zamanlar yaşatmaktadır. Yeni doğan bebeklerde de görülen bu sorun tekrarlama riski her zaman için bulunmaktadır.

Omuz Çıkığı Belirtileri

Omuz eklemi vücudun en sıklıkla çıkmakta olan eklemlerinin başında gelmektedir. Ters bir hareket sonucunda ya da bir darbe alma neticesinde omuz çıkıkları görülmektedir. Omuz eklemlerini kaynaştırmakta olan dokunun gerilmesi sonucunda da olacağı gibi çok ani ve güçlü bir hareket sonucunda da görülmektedir.

  • Çıkık olan omuzda morarma görülmesi;
  • Omuz çıkıklığında bölge üzerinde şişme meydana gelir;
  • Çıkık omuz üzerinde ağrı oluşacağı gibi bazı kişilerde sızı da görülmektedir;
  • Omuz üzerinde fark edilecek şekilde deformeler oluşur;
  • Çıkık bölge yerinden oynar;
  • Omzu hareket ettirmede zorlanma;
  • Kol üzerinde nabzın hissedilmemesi;
  • Boyun ve de kolun alt kısımlarında kişilerde uyuşma meydana gelir;
  • Kas spazmı;
  • Çıkığın meydana geldiği kol da karıncalanma ve güçsüzlük görülmesi.

Vücudumuzun en çok hareket ettirmekte olan omzumuz kollarımızı istediğimiz yere hareket ettirmemizi sağlamaktadır. Eğer ki eklemlerimizde bir zedelenme ya da yaralanma olması sonucunda kişilerin omuz bölgesinde hareket kısıtlanması yaşamaktadır. Ve bununla birlikte işlevleri yavaşlayacaktır. Kolu her hareket ettirdiğimiz zamanlarda şiddetli bir ağrı meydana gelecektir. Kol kısmının ters olan bir pozisyonda bulunması nedeniyle kişilerde omuz çıkması problemleri yaşandığı bilinmektedir. Omuz bölgesinde şertleşme olacağı gibi, kolu yukarıya doğru kaldırma ya da hareket ettirme sırasında ağrının yanı sıra sürtünme gibi durumlarda belirtileri arasında olmaktadır.

Yüzücülerde ya da teniscilerde bu sporlarla uğraşmakta olan kişilerde sıklıkla meydana gelen bir rahatsızlık olmaktadır.

Omuz Çıkıklığı Nasıl Anlaşılır?

Omzumuza alacak olduğumuz bir darbe ya da yaralanmalar neticesinde omuz çıkıklığı meydana gelmektedir. Kolun zorlanması durumunda da omuz çıkıklığı görülecektir. Omuzlarda bulunan gevşeklik bazı kişilerde bebeklerde görülmektedir. Kürek kemiği içerisinde yer alan glenoid adı verilen üst kol kemiği eklem bölgesine kolun yerleşmesini sağlamaktadır. Glornoid olan kemik üzerinde dokular bulunmaktadır. Bu dokulara labrum adı verilmektedir. Bazı omuz çıkıklarında labrum yani omuz esnekliğini kazandıran dokunun yırtılması sonucunda da meydana gelir. Bu dokunun zedelenmesi sonucunda gözle görülür bir şekilde kol kemiğinin eklem önünde olmasına neden olduğu gibi durumlarda da anlaşılması söz konusu olacaktır. 

Bebeklerde Omuz Çıkıklığı

Bebeklik dönemi içerisinde her türlü hastalığa yakalanma ya da kemiklerin kırılması söz konusu olacaktır. Bebeğin yanlış bir şekilde kucağa alınması ya da bebeğin çok fazla hareket ettirilmesi, yanlış tutulması gibi nedenlerden dolayı omuz çıkıklığı meydana gelmektedir. Bebeği kolundan tutup kaldırmak omuz çıkıklığı olmasına neden olan bir durumdur. Aynı yetişkinlerde olduğu gibi bebeğin düşmesi sonucunda ya da darbe alması sonucunda kol eklemlerinin zedelenmesi neticesinde de omuz çıkacaktır. Bebeğin kolunda yavaş hareket ettirme başlayacaktır. Sürekli ağlaması ve kolunu hareket ettirememesi ile başlayan bu evre içerisinde bebeğin anne sütünü emmemesi sıklıkla karşılaşılan bir durum olmaktadır.

Yeni doğan bebeğin normal doğum sırasında kolundan tutulup çıkarılması gibi sonuçlar nedeniyle de omuz çıkıklığı görülmektedir. 1 yaşına gelene kadar çok riskli olduğu bilinmektedir. Omuz bölgesinde ağrı görüldüğü için ağlamakta olan bebeğin omuz bölgesinde şişme de meydana gelecektir. Omuz hizasında normalden farklı olarak bir çukur meydana gelir. Bebeğin omzu kısmında morarma görülecektir. Kol her zamanki durduğu gibi durmayacak ve sanki kolu çıkacakmış gibi bir durumda kalacaktır. Kol hareket ettirdiği zamanlarda sürtünme sesi meydana gelecektir. Takılma çok sıklıkla görülmektedir. Kolun kopacak olduğu izlenimi yaratacaktır. 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle