Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Tedavi Yöntemleri ve İyileşme Süreci

Yeni doğan bebeklerde görülebilen kalça çıkıklığı, birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Erken teşhis çok önemlidir ve özellikle 6 aya kadar yeni doğmuş bebeklerin muayene edilmesi gerekir.

Bebeklerde Kalça Çıkıklığı

Bebeklerde kalça çıkıklığı, doğumsal kalça çıkığı olarak adlandırılır. Kalça eklemlerinde çıkıklara neden olan bazı sorunlar, uyluk kemiğinin hemen üst kısmından dışarı çıkabilir. Böyle bir sorunun yaşanması durumunda özellikle bebeklerde erken teşhis çok önemlidir. Yapılan araştırmalarda 800 bebekten sadece birinde görülen kalça çıkıklığının sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte çevresel ve genetik faktörlerle beraber genetik durumların neden olduğu aktarılmaktadır. Ayrıca kız çocuklarında daha sık görüldüğü gözlemlenmiştir. Yine yapılan bir araştırmada, bebeklerin yüzde 40’ında çift taraflı çıkıklar görülmüştür. Yapılan bir takım yanlış uygulamalar da çıkıklık sorununa davetiye çıkarabilir. Bebeği baş aşağı sallama ya da kundaklama gibi durumlardan kaçınarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

Hangi Bebeklerde Görülür?

Bebeklerde kalça çıkıklığının tespiti son derece önemlidir. Bu durumdan önce kalça çıkıklığı açısından riskli olan bebekler şu şekilde sıralanabilir;

  • Boyun bölgesinde doğumsal eğrilik olan bebeklerde
  • Ayaklarında ortopedik anlamda şekil bozukluğu olan bebeklerde
  • Yakın akraba ya da ailesinde kalça çıkıklığı olan bebeklerde
  • Gebeliğin son sürecine kadar anne karnında, baş kısmı yukarda kalan bebeklerde sıklıkla görülebilmektedir.

Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Nasıl Tespit Edilir?

Bebeklerin kalçalarına bakarak bu durumun anlık olarak tespit edilmesi söz konusu olmayabilir. Bu yüzden doktor muayenelerinin ardından bebeğin kalça bölgeleri belirli süreçlerde yeniden kontrol edilir.

Muayene sürecinde bebeğin kalçaları nazik bir şekilde uyluk kemiklerinden çekilir ve itilir. Bu durum, eklemlerde gevşekliğin olup olmadığını göstermektedir. Yaşı ilerlemiş bebeklerin ise bacaklarının rahatlıkla açılıp açılmamasına bakılır.

Yeni doğan bebeklerde 2 haftada bir muayene gerçekleştirilebilir. Sorunun ciddi olması durumunda uzman doktor, bebeğinizi ortopedi bölümüne yönlendirmektedir. Ayrıca bazı durumlarda bebeğin kalça bölümü ultrasonla rahatlıkla görülebilir. 4 ay ve üzerindeki bebeklerde ise röntgen filmi çektirilebilmektedir.

Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Tedavisi

Kalça çıkıklığı tedavisinde daha çok pavlik bandajı kullanılmaktadır. Bebeğin dizlerini birbirinden ayıran bu bandaj ayrıca dizlerin karın bölgesine doğru çekilmesini sağlamaktadır. Ayrıca tedavi süreci bu bandaj ile yapıldığında düzenli doktor kontrollerinin yapılması da şarttır. Bu süreçte uyluk kemiğinin kalça eklemlerinin içine yerleşme durumunun gözlenmesi kontrol edilir ve olumsuz bir durum söz konusu ise bandajın 3 aya kadar kullanımı tavsiye edilir.

Bebeklerde kalça çıkıklığı tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunu unutmayın. Daha çok ilk 6 aylık dönemde konulacak teşhisler, bebeğin ilerleyen yaşlarında farklı eklem sorunlarıyla karşılaşmaması açısından son derece önemlidir.

Ağrı belirtisi başlangıç sürecinde görülmeyebilir. Bu yüzden uzman doktorların muayene işlemleriyle kalça çıkıklığı teşhisi konulabilir. 0 ile 6 aylık dönemlerde ultrason, 6 ile 18 aylık dönem içinde ise röntgen filmleri çekilerek kesin teşhis konulabilmektedir.

Yaşanan kalça çıkıklığı vakalarının yaklaşık yüzde 95’inde erken teşhis yapılması durumunda başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Tedavi sürecinin erken başlaması durumunda ise kalçanın normal halinde dönebilmesi için 6 aylık bir süre yeterli olmaktadır. Ayrıca bebeğin yürümeye başlamasıyla beraber konulan tanıların ardından daha zorlu bir süreç başlayabilir. 2 yaşından itibaren cerrahi girişimler çok zor olacağı için mutlaka 0-6 ay arasında gerekli muayenelerin yapılması gerekir.

Bebeklerde kalıcı sakatlıkları önlemek amacıyla erken teşhise gereken önemi vermelisiniz.

Kalça Çıkıklığına Neden Olan Hatalar

Kalça çıkığına neden olan hatalar genel olarak hatalı giysiler, hatalı tutuş, yanlış bezleme yöntemleri, hatalı taşıma, yürüteç kullanmak ve kundak yapmak olarak sıralanabilir. Bu durumlara bebeğin doğumundan itibaren dikkat etmeli ve gerekli araştırmaları yaptıktan sonra başvurmalısınız. Özellikle de kundak yapma işleminin, bir takım kalça problemlerine neden olduğu bilinmektedir. Ayrıca hatalı bezlemede başvurulan bezin küçük ve dar olması, kalça gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle