Ellerde Kireçlenme Neden Olur ve Tedavi Yolları Nelerdir?

Eklemlerde bulunmakta olan kemik yüzeyini örtmekte olan tamopnlama kıkırdağının yıllar içerisinde aşınması sonucunda ortaya çıkacak olan deheneratif bir hastalıktır.

Ellerde Kireçlenme

Eklemlerin bulunduğu her yerde kıkırdak aşınması sonucunda kireçlenme meydana gelmesi söz konusu olacaktır. Dejeneratif bir hastalık olmaktadır. El kireçlenmesi bileklerde, başparmağında ve parmağı bilekle birleştirmekte olan eklemde, parmak uçlarında, parmakların orta eklem kısımlarında görülmektedir. Kireçlenme meydana geldiği zaman eklemlerin arasında bulunan sıvımsı bir kıkırdak bulunmaktadır. Bu kıkırdağın aşınması neticesinde meydana gelecektir. Kıkırdak aşınması sonucunda kemikler birbirine sürtünecektir. Bunun neticesinde de iltihaplanma, sertlik ve ağrının çok fazla olacağı bilinmektedir.

Belirtileri

El bileklerinde ki keireçlenme her zaman için kişiden kişiye göre değişim göstermektedir. Çoğu kişilerin karşılaştıkları sorunlar şunlar olmaktadır:

  • Elleri kullanma sonucunda şiddetli bir ağrı;
  • Sabah uyandığı zamanlarda eklem sertliğinin oluşması;
  • Parmakları hareket ettirmekte zorluk çekme;
  • Güçsüzleşme;
  • Hareket sınırlanması;
  • Eklemin bulunduğu bölge de şişme ve hassasiyet.

Bu hastalığın tam olarak günümüzde nedeni bilinmemektedir. Kireçlenme zaman içerisinde kademeli bir şekilde meydana gelecek ve aşınmanın olduğu gibi yıpranma da meydana gelecektir. Kıkırdağon bozulması sonucunda ciddi oranda eklem ağrısının yan sıra sertliğinde oluşmasına neden olacaktır.

Aile üyelerinden birinde kireçlenme hastalığı olanlar ve yaşlı olanlar, el işi gerektiren ellerini çok kullanmak zorunda kalan kişiler ve ellerine darbe alan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Ellerinizi ve parmaklarınızı ne kadar çok kullanmanız sonucunda eklemlerde ki kıkırdakların yıpmranması ve kıkırdakların aşınması söz konusu olacaktır.

Kireçlenme daha çok 50’li yaşlardan sonra ki kadınlarda ciddi oranda görülmektedir. İlerlemesi durumunda kıkırdakiların bozulması söz konusu olacaktır. 

El kireçlenmesinin teşhisi günümüzde ortopedi hekimlerince yapılmaktadır. Doktor şikayetleri dinledikten sonra el hassasiyetinin olması, ellerde şişme görmesi, kırmızılıkların oluşması, ve ellerde sınırlı hareket alanı varsa doktor kıkırdak kaybını teşhis etmek amacıyla röntgen filmi çekilmesini isteyecektir. Bu sayede elin kıkırdak kaybı görülecek ve potansiyel olarak bir kemik kaybının yaşanıp yaşanmadığı da anlaşılacaktır. Ayrıca kemiklerde ki yumuşak dokunun tespit edilmesi için MR çekilmesi de söz konusu olacaktır. Ellerde ki kireçlenme de diğer vücudumuzda bulunan kireçlenmeye benzemektedir. Doktor tarafından başka hastalıklarla karıştırılmaması için bir takım kan testleri isteyecek ve bulunduğu bölge içerisinde iltihap olup olmadığı da anlaşılacaktır. Ayrıca eklemlerin sıvı analizinin de yapılması söz konusu olabilir.

Tedavi

Günümüzde henüz tedavisi bulunmamaktadır. Fakat yapılmakta olan tedavi hem ağrının dinmesi konusunda yardımcı olacakken aynı zamanda da hastalığın ilerlemesine yönelik tedavi yöntemi olmaktadır. İbruprofen ve naproksen gibi ilaçlar sıklıkla kullanılmaktadır. anti inflamatuar özelliği olan ilaçlar son derece etkili olmaktadır. Ağrı eğer ki çok şiddetli olması durumunda doktor tarafından başka ilaçlar da reçete edilmesi söz konusu olacaktır. Ayrıca anestetik enjeksiyonların iltihapları kurutması da bilinmektedir.

Egzersizler

Elleri kullanamama noktasına gelmesini istemiyorsanız o zaman sizlerin de bir takım egzersizleri kireçlenme tanısı konulduğu zaman yapmalısınız. Bunlar hareket kabiliyeti kazandıracak olan ve esnekliğinde oluşmasını sağlayacak olan hareketler olmaktadır.

  • Orta parmaklarınızı bükerek elinizi bir pençe haline getirmelisiniz. Bu şekilde elinizi 10 saniye tutun ve elinizi serbest bırakın.
  • Parmaklarınızı yumruk yaparak elinizi sıkın. Sonra parmaklarınızı açın ve ağrıdan kaçınmak istiyorsanız elinizi yavaş bir şekilde açmalısınız.
  • Bu hareketi yaparken zorlamamalısınız. Sırasıyla bütün parmak uçlarınızı en baş parmağınızın ucuna dokundurun. Yavaş bir şekilde yapmaya özen göstermelisiniz.

Yaşam tarzınızı değiştirmeniz gerekmektedir. Sizler de rahatlamak istiyorsanız o zaman yapaağınız rahatlama yapmak için ağrı ve şişme olduğu zamanlarda soğuk ve sıcak kompresler uygulamalısınız. Bileğinizi hareket ettirmemesi için baş parmağınızı ya da diğer parmaklarınıza splinter takmanız gerekmektedir. Hareket halinde olduğunuz zamanlarda daha dikkatli bir şekilde tutmanız gerekmektedir.

Kullanmakta olduğunuz ilaçlara rağmen ve eğer ki yapmakta olduğunuz egzersizler neticesinde hastalık olumlu olmadığı zamanlarda doktor tarafından ameliyat edilmeniz söz konusu olacaktır. Cerrahi yöntem sayesinde eklemlerin yeniden yapılandırılması söz konusu olacaktır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle