Omuz Kireçlenmesi Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?
Omuz eklemlerinde bulunmakta olan kıkırdağın zaman içerisinde kişinin yaşının ilerlemesi, fazla kilosu olması ya da omzuna darbe alması sonucunda aşınması ya da yırtılması sonucunda meydana gelir.
Omuz Kireçlenmesi
Yaşla birlikte omuzlarda kireçlenme olma riski her zaman için artacak ve omuzlarda ağrının oluşmasına neden olacaktır. Yaş etkeninin dışında da darbe almak, omuzun yerinden oynaması ya da kişinin fazla kilolu olması gibi nedenlerde her zaman için kireçlenmeye neden olacaktır. Omuz kireçlenmesinin aynı zamanda da dejeneratif bir eklem hastalığı olması nedeniyle, eklemlerde bulunmakta olan kıkırdakların aşınması sonucunda ortaya çıkacak bir hastalık türü olmaktadır. Eklemlerde ki iki kemiğin kıkırdağın aşınması sonucunda birbirine sürmesi nedeniyle kireçlenme meydana gelecektir. Omuzlardaki kireçlenme daha sıklıkla 50 yaş üzerinde olan kişilerde görülmekte olsa bile genç olan kişilerde, kırılan omuz, çıkan bir omuz ya da bir travma alması sonucunda da görülmektedir. Omuz kireçlenmesinin kalıtsal olacağı da unutulmamalıdır.
Belirtileri
Bütün kireçlenme yaşamakta olan kişilerin ilk olarak şikayetleri arasında ağrı ilk sırada olmaktaır. Omuz kireçlenmesi yaşamakta olan bir kişi omzunu hareket ettirirken ya da hareket sonrasında da ciddi bir şekilde ağrı hissedecektir. Kişinin uyurken bile omuzlarında ağrı olması söz konusu olacaktır. Omuzlarını sınırlı bir şekilde hareket ettirecektir. Kolu hareket ettirmeye çalışırken ya da bir eşya taşımak isterken bu hareket sınırlanmasını görmeniz mümkün olacaktır. Omuz her zaman için hareket ettiğiniz zaman tıklama ya da çıt diye sesleri duyacaksınız.
Teşhis
Omuz kireçlenmesi için ortopedi uzmanına ya da fizik tedavi hekimine görünmeniz gerekmektedir. Doktora şikayetlerinizi söylediğiniz zaman doktor fiziksel bir muayene ederek, hareket kaybının olup olmadığını, hassasiyeti, ağrıyı ve omuz çevresinde ki diğer dokularda bir zarar olup olmadıını anlamak için muayene edecektir. Doktor tarafından eklemin yan taraflarında bulunan kaslarda güç kaybı olup olmadığını da bu şekilde anlayacaktır. Kireçlenme tanısı koymak için röntgen filmi isteyecektir. Kişilerde iltihaplı romatizma ile ayırmak için kan testleri ve MR gibi bir takım taramaları da istemesi söz konusu olacaktır.
Tedavisi
Bütün kireçlenme hastalıklarında olduğu gibi kişinin omzunu dinlendirmesi gerekmektedir. Özellikle giyindiği kıyafetler sırasında omzunu çok rahatsız edecek hareketlerden kaçınması gerekmektedir. Bir takım kiöyasal olarak ilaçlar her zaman için ağrının dinmesi konusunda yardımcı olacaktır. Bunlar da sıklıkla İbuprofen ya da aspirin gibi ilaçlar olacağı gibi aynı zamanda da anti inflamatuar özelliğine sahip olan ilaçlarda son derece ağrının ve de bölgede bulunan iltihaplanmayı azaltacak ilaçlar olacaklardır. Doktor tarafından verilen ilaçları düzenli olarak kullanmak gerekmektedir.
Egzersiz yapmak her zaman için eklemlerde bulunan kasları güçlendirmeye yarayacak olduğundan sizlerin de fizik tedavi uzmanı eşliğinde yapacak olduğunuz egzersizler son derece fayda sağlayacaktır.
Bu hareketler sonucunda esnekliği de arttırmış olacaksınız. Her zaman için bölgede bulunan kan akışını hızlandırmak için sıcak uygulaması yapabilirsiniz. Eğer ki şişme meydana geldiyse o zaman sizler de günde birkaç kez buz uygulaması yapabilirsiniz.
Her zaman için sizler de bitkisel tedavi yolları ile kireçlenmeye iyi gelecek yolları da deneyecek olduğunuzu unutmamalısınız. Bunun yanında glukozamin ya da kondroitin gibi besin takviyelerinin de her daim işe yarayacak olduğunu unutmamak gerekmektedir. Eğer ki bütün cerrahi dışı tedavi yollarını denemenize rağmen ağrınız bir şekilde azalmadıysa o zaman ortopedi uzmanları tarafından ameliyat edilmeniz söz konusu olacaktır. Ameliyat yöntemi ile ağrılar geçer. Ama zorlu bir süreç olması nedeniyle çok tavsiye edilmemektedir.
Bitkisel Tedavi Yöntemi
İbrahim Saraçoğlu tarafından çınar yaprağı kürü omuz kireçlenmesine iyi geldiği söylenmektedir. Bunun için sizler de 500 gram klorsuz suyun içerisine kurutulmuş ya da taze yeşil çınar yaprağını küçük parçalar haline getirip atarak kaynatın. Bunu akşamları yemekten önce ve gece uyumadan önce için. En az 3 saat ara ile içmeniz kireçlenmeye fayda sağlayacaktır.
Kaynaklar
- https://www.uptodate.com/contents/shoulder-osteoarthritis-treatment-beyond-the-basics
- http://www.aafp.org/afp/2008/0901/p605.html
- https://www.webmd.boots.com/osteoarthritis/guide/shoulder-osteoarthritis-degenerative-arthritis-shoulder
- http://www.assh.org/handcare/hand-arm-conditions/shoulder-arthritis
- http://www.moveforwardpt.com/SymptomsConditionsDetail.aspx?cid=16b4f971-66e1-4112-9f02-fe12292f07be