İyi Huylu Kemik Tümörü Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kemikte bulunan hücreler vardır. Bunların normalden farklı bir şekilde bölünerek çoğalması sonucunda kemik üzerinde tümör adı verilen dokular oluşur.

 İyi Huylu Kemik Tümörü

İyiHuylu Kemik Tümörü

Kemiklerde bulunan tümörler genellikle çoğu benign yani iyi huylu olmaktadır. Bunların oluşumu kemikte bulunan hücrelerin kontrolün dışında bir şekilde bölünmesi sonucunda bölündüğü bölgede bir anda çoğalması sonucunda bir doku oluşması neticesinde meydana gelmektedir. Bu tümörler iyi huylu olsa bile bazılarının kemiğe çok zararı olmaktadır. Kemiğin zayıflamasına ve bunun sonucunda da kemiğin kırılmasına neden olacağı gibi birçok başka problemlerin de olmasına neden olacaklardır. Kemik tümörleri sadece kemik üzerinde bulunmazlar. Aynı zamanda kıkırdak, fibroz doku, yağ ve kan damarlarında da tümör hücreleri çoğalarak oluşmasına neden olurlar. Bu tümörlerin iyi huylu olması çıkarıldıktan sonra bulunduğu bölge üzerinde tekrarlamasına neden olacaktır. 

İyi Huylu Kemik Türleri

Osteoid Osteom: Kemiklerden üretilmekte olan ve küçük bir tümör olmaktadır. Belirtileri arasında ağrı ilk olarak gözlemlenmektedir. Bunun yanında bulunduğu bölge içerisinde hassasiyetin oluşacağı gibi, şişme ve kişilerde gevşeklk hissininde olması söz konusu olacaktır. Daha çok geceleri ağrısı olacaktır. Daha çok 10 ile 20 yaş arasında ki yetişme çağında olan kişilerde görülmektedir.

Osteoblastom: Daha az yaygın olark göülmektdir. Köü huylu tümölerle karıştırılması ö konusu olacaktır. Her yaşta kemiklerde görülme ihtimali de bulunmaktadır. Omurga kemiklerinde ve daha çok kol ve bacak gibi uzun kemiklerde görülme ihtimali daha çok olmaktadır. Belirtileri arasında hassasiyet olacağı gibi, şişme ve eklemleri kısıtlı bir şekilde hareket ettirme ve ağrıma görülmektedir. Cerrahi yöntem ile tedavi edilmektedir. Nüks etme ihtimali daha çok görülmektedir.

Enkondromlar: Daha çok kısa, uzun veya düz kemiklerin ortasında görüleceği gibi kıkırdak lezyonlarında da görülme ihtimali olacağı için her yaşta insanda görülme riski bulunmaktadır. En yaygın olan benign tümörleri arasında olmaktadır.

Çekilecek olan röntgen filmi sonucunda görülmesi mümkündür. Çoğu hastalarda kemiklerin deforme olmasına neden olacaktır.

Kondroblastom: Çok nadir görülmekte olan iyi huylu bir tümör olmaktadır. Daha sıklıkla erkeklerde ergenlik döneminde ve yetişme çağında görülmesi ile bilinmektdir. Sıklıkla femur, proksimal humerus ve proksimal tibian kısmında görülmektedir. Bu bölgeler üzerinde büyümeleri ile bilinmektedirler. Tedavi edilmesi gerekmektedir. Yoksa bulunduğu bölgenin büyümesini engelleyecektir. Röntgen filminde teşhis edilecektir. Kitle oval bir şekilde kendisini gösterecektir. Tedavisi ise bulunduğu kemiğin özenli bir şekilde kesilerek alınması sonucunda olacaktır. %20 oranında bu tümörün kişilerde tekrarlama riski de bulunmaktadır.

Çoklu Enkondromatoz: Çok küçük yaşta olan çocuklarda görülmektedir. daha sıklıkla el eklemlerinde büyük kemik kitlesi olarak görülmektedir. İskelet sisteminin bozulmasına neden olmaktadır. Sıklıkla görülmeyen iyi huylu bir tümör türü olmaktadır. Tedavisi deforme olmuş kemiğin üzerinden bu kitlenin çıkarılması sonucunda kemiklere metal implantlar yerleştirmesi sonucunda meydana gelecektir. Bu tümörlerin ilerleyen zamanlarda nüks etmesi ve kötü huylu tümörlere neden olacağı için çocuğun ömür boyu kontrol altında tutulması gerekmektedir.

Kondromikoid fibroma: Her yaşta ortaya çıkabilecek olan çok nadir görülen iyi huylu bir tümör olmaktadır. Sıklıkla 20 ile 30 yaş arasında olan yetişkinlerde görülmektedir. Bulunduğu kemiğin yumuşak dokularına doğru genişlemesi ile bilinmektedir. Tedavisi ise kemikten bu bölümün çıkarması ile yapılacaktır.

Bu tümörler sık görülmese bile çıkarıldıktan sonra tekrarlama ihtimali %40 olan tümörler olmaktadır. Hastanın ilk birkaç yıl takip edilmesi gerekmektedir.

Fibröz Displazi: Bazı çocuklarda görülse bile yetişkinlerde fark edildiği kadar kolay bir şekilde fark edilmemesi ile bilinmektedir. Kemik üzerinde büyümeye neden olacağı gibi aynı zamanda da deforme olması ile de sonuçlanacaktır. Bazı hastaların kemiklerinde kırıkların olmasına neden olacaktır.

Vasküler Tümörler: Çok ender görülmekte olan iyi huylu tümörler arasında olmaktadır. Sadece tek bir kemikte meydana gelmektedir. Omurga, kafatası, uzun kemiklerin yanı sıra pelvislerde de görülme ihtimali vardır. Belirtileri arasında bulunduğu kemik üzerinde ağrının oluşması, şişme ve kemiklerde patolojik olarak kırık oluşmasına neden olacaktır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle