Kemik Tümörü Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tanı Konulur?

Kemiklerde bulunan hücrelerin anormal bir şekilde büyümeleri sonucunda kemik üzerinde bir kütlenin oluşması sonucunda ortaya çıkan şişliklerdir.

Kemik Tümörleri

Kemik kanserinin oluşma nedeni hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi neticesinde vücudun herhangi bir kemiğinde başlamakta olan ama daha sıklıkla kollarda ve de bacaklarda görülmekte olan uzun kemikleri etkileyen hücrelerin büyümesi sonucunda ortaya çıkan kitleler ya da şişliklere denilmektedir. Birçok kemik kanseri çeşidi bulunmaktadır. Kemik kanserleri daha çok büyümekte olan gençlerde ve de çocuklarda görülmektedir. Tümör vücudumuz da bulunan herhangi bir kemiğin herhangi bir bölümünde başlaması ile bilinmektedir. Kemiklerimizde normalde sağlıklı hücreler bulunmaktadır. Bu sağlıklı hücrelerin değişmesi sonucunda başlayacaktır. Ve kontrol dışı kalacağı için tümörlerin oluşacağı bir kitle oluşmasına neden olacaktır. Bu tümörler kanser hücresi olacağı gibi benign adı verilen tümörlerde olabilir. 

Tümör büyüdüğü zaman habis olup vücudumuzun diğer bölümlerine de yayılabileceği anlamına gelmektedir. Dokunun korteksini yok ederek yakınında bulunan dokulara da yayılması söz konusu olabilir. Ve böylelikle kan dolaşımını etkilemeye başladığı zaman metastaz adı verilen sürecin başlamasına neden olur. Fakat tümör iyi huylu olduğu zamanda büyüyecek ama vücudun diğer bölgelerine yayılmayacaktır. İyi huylu bir tümör her zaman için kemiğin üzerinde büyüyecek ve diğer dokulara yayılmayacaktır. Fakat dokulara baskı yapacağı gibi kemiğin zayıflamasına ve de kırılmasına da neden olacaktır.

Risk Faktörleri

Kemik tümörlerinin çoğunun nedeni günümüzde hala bilinmemektedir. Fakat bazı tümörlerin bir takım hastalıklarla bağlantılı olduğu da bilinmektedir. Bir takım sendromlarda kanser riskinin artmasında bilindiği üzere bir takım faktörlerin de yer aldığı biliniyor. Kemik tümörlerinin oluşmasında kişinin yüksek dozda radyasyon alması sonucunda da meydana gelir. Kişinin beslenmesiyle de yakından alakalı olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle de kötü beslenme sonucunda da meydana geleceği bilinmektedir. Hareketsiz olan kişilerde egzersiz eksikliği olan kişilerin yaşayacağı bir durumdur. Kemik tümörleri daha sıklıkla çocuklarda ve yetişmekte olan kişilerde de olduğu bilinmektedir. Bu nedenle de kemiklerin hızlı bir şekilde gelişmesi de bir takım tümörlerin oluşmasında önemli bir şekilde risk faktörünün oluşmasına neden olacaktır.

Belirtiler

Kemik kanseri olan insanlarda bir takım belirtiler görülecektir. Fakat bazı insanlarda da kemik kanseri olduğu zamanlarda bazı kişilerde bu değişikliklere rastlanmaması ile de bilinmektedir. Bir kemik tümörü hücreleri büyümeye başladığı zamanlarda sağlıklı kemik dokusunda bastıracağı için bunun yok olmasına neden olacaktır.

Kemik kanserinin en önemli belirtileri arasında ağrı bulunmaktadır. Kemik tümörünün bulunduğu yer içerisinde ağrının oluşmasına neden olacaktır. Kemik tümörlerinde başta ağrı oluşması söz konusu olacaktır. Bu ağrı daha sonradan da ciddi ağrıların oluşmasına neden olacaktır.

Kemiklerin her hareket etmesinde daha kötü oluşmasına neden olacağı için yumuşak dokularda ağrının oluşmasına neden olacaktır. Bu ağrı kişilerin dinlenmesi sırasında da görülecektir. İlla hareket etmesi gerekmemektedir.

Kemik üzerinde ya da eklemlerde şişme meydana gelecektir. Bir kemiğin ya da eklemin içerisinde oluşan bir tümör kitle oluşmasına ve bunun sonucunda da şişmenin meydana gelmesine sebep olacaktır. Sertleşmenin de meydana geleceği bilinmektedir. Kemik üzerindeki hücrelerin büyümesi sonucunda şişme meydana geldiği zaman kişinin çok sınırlı bir şekilde hareket etmesi anlamına gelecektir.

Kemik tümörleri bacakların zayıflamasına neden olacaktır. Bu nedenle de kemik kırılması ya da kopması meydana gelecektir. Bu nedenle de ayaklarda oluşan kemik tümörleri nedeniyle de topallama meydana gelebilir.

Bunların dışında meydana gelen bazı belirtilerin olması da söz konusu olacaktır. Kemik kanseri olan insanlarda ateş meydana gelebilir. Kendilerini iyi hissetmeme görüleceği gibi kişilerde kilo kaybı da meydana gelebilir. Birçok kişilerde yaşadığı kemik tümörleri nedeniyle düşük kan hücresi olması da söz konusu olacaktır. Bu sebeple de kişilerde anemi hastalığının da görülmesi söz konusu olabilir. Geceleri uyurken terleme meydana gelebilir.

Teşhis

Yukarıda yazmış olduğumuz belirtilere maruz kalan kişiler doktor tarafından fiziksel muayene edilmesi gerekmektedir. Kişilerde görüntümle testleri ve bunun sonucunda kan testleri ile de kemik testlerinin oluşması günümüzde teşhisinin konulması söz konusu olacaktır. Bazı kemik tümörleri doğru teşhis edilmesi için röntgen filmlerinde de anlaşılması mümkündür.

Çoğu kemik kanseri röntgen filmi çekilecektir. Bunun sonucunda yıpranmış bölge içerisinde kemik üzerinde bir delik görülmesi muhtemeldir. Bazı zamanlarda ise röntgen filmleri çekildiği zaman dokularda tümörün görülmesi söz konusu olacaktır. Bazı zamanlarda röntgen filmi sonucunda tümörün iyi huylu ya da kötü huylu olduğu söylenmesi mümkündür. Ama yine de tam sonucu verebilmek için tümörden parça alınarak biyopsi yapılması gerekmektedir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle