Kalçada Kireçleme Tedavi Yolları

Ağırlığımızı taşımakta olan eklemlerimizde görülebileceği gibi kalça eklemlerimizde de kireçleme görülmesi bizim kilolarımızla yakından bağlantılı olacaktır. Kalça ekleminde kireçleme sıklıkla karşılaşılmakta olan bir durumdur.

Kalçada Kireçleme Tedavi Yolları

Kalçada Kireçleme Tedavi Yolları

Bu durum tamamen patalojik bir süreç olmaktadır. Eklemlerin içinde bulunan kıkırdak dokusunun zamanla aşınması sonucunda meydana gelecek bir rahatsızlık olmaktadır. Daha çok 60 yaşın üzerinde olan kişilerde görülmektedir. Bu yaş grubu risk altındadır. Eklemlerde bulunan kıkırdak suyunu kaybetmesi sonucunda iki kemiğin birbirine değmesi neticesinde oluşan bir hastalıktır. Kireçleme çok sık obezite hastalarında görülmektedir. Bu nedenle de kireçleme başlangıcı olan kişilere kilo vermeleri her zaman tavsiye edilmektedir. Hastalık kendisini ilk başlarda kalça hareketlerinde ciddi oranda bir tutukluğun meydana gelmesi ve ağrı oluşması ile belli edecektir. Hastalığın tedavisi edilmeyip hasta kilo vermediği zamanlarda kalçalarda deformasyona neden olacaktır. Ve topallama giderek daha da artacaktır. Özellikle kişinin merdiven çıkması son derece zorlaşacaktır. Kişilere sıklıkla baston kullanmaları tavsiye edilmektedir.

 Belirtileri

Bu hastalığın belirtileri arasında ilk öncelikle kişinin 60 yaş civarında olması sonucunda kasık bölgesinde hissedecek olduğu ve buradan da dize geçmekte olan ağrıların artması ilk belirtilerden sayılmaktadır. İlk başlarda yaptığı hareketler sonucunda yorulan kişi hiçbir iş yapmadan dakendisini iş yapmış ve ağrıları olmuş gibi hissedecektir. Giderek yürüme mesefasinde kısalmalar olacaktır. Adımları küçülecektir. Merdiven çıkarken ya da inerken çok zorlanacak eskisi kadar hızlı çıkamayacaktır.

Kalça kireçlemesinin tanımını şu şekilde yapabiliriz. Bacakların leğen kemiğine bağlandığı bir eklem vardır. Burada ki eklemde bulunan kıkırdak dokusunun aşınması sonucunda meydana gelmektedir. Kişi Kalça kireçlemesi yaşadığı zaman gündelik hayatını son derece etkileyecek ve yaşamdan yavaş yavaş uyum sağlayamadığı için kopmaya başlayacaktır.

 Nedenleri

Bu hastalığın gerçekleşmesinde birçok durum etken olmaktadır. Daha çok yaşam koşulları, beslenme alışkanlığı, kişinin kilosu, çocukluk çağında geçirmiş olduğu hastalıklar, neden olacaktır.Hastalık bir kez başladığı zaman onu durdurmak mümkün değildir. Bu nedenle hastalık başlamadan önlemini almak gerekmektedir. Bu kemik kireçlemesi daha çok 40 ile 45 yaş sonrasında görülmektedir. Daha erken çok nadir görülen vakalarda vardır. Bu hastalığa neden olan iki etken vardır. Birincisi yaşın ilerlemesi ikincisi ise kişinin kilosudur. Bu nedenle her zaman vücut kitle indeksimizin normal değerlerde olması gerekmektedir.

Kalça kireçlemesinin teşhisini koymak günümüzde oldukça kolay olmaktadır. İlk olarak hastanın şikayetleri dinlenir ve ardından düz röntgen filmi çektirmesi istenir. Elde edilen veriler sonucunda hastanın kalça kireçlemesi olup olmadığı da anlaşılacaktır.

 Erken Teşhis Çok Önemli

Bu hastalığı her zaman için erken dönemde tespit edilmesi gerekmektedir. Eğer erken dönemde tespit edilirse hastalığın ilerlemesini durdurmak için tedavi uygulanacaktır. Hastanın mutlaka kilo vermesi gerekmektedir. Bu hastalığın daha çok kilolu insanlarda görülmektedir. Fizik tedaviye gidecek olan kişinin egzersizlerini asatmadan yapması her zaman için tavsiye edilmektedir. Kalça kireçlemesi yaşamakta olan bir kişiye her zaman doktor tarafından yüzme önerilmektedir. Anriromatizmal ilaçlar reçete edilecek ve kişinin uykusunun düzenli olması sağlanacaktır. Erken dönemde teşhis edilmesi sonucunda kişiye kaplıca tedavisi de verilebilir.

Hastalığı çok ilerlemiş ve artık hareketlerinde çok kısıtlama olan hastalarda tedavi şekli cerrahi müdahale olacaktır. Kalça protezi takılacaktır. Bu işlemden sonra protezini kullanabilmesi için kişiye rehabilitasyon programının uygulanması gerekmektedir. Cerrahi müdahale her zaman için tavsiye edilmeyen ve en son tedavi yöntemlerinden bir tanesi olmaktadır. Bu nedenle de hastanın dayanabildiği kadar bu hastalıkla yaşaması daha sonradan ağrılara dayanamadığı anda ameliyata alınması doktorlar tarafından söylenmektedir.

Hastalığın tedavisinde kişiye kortizon iğneleri de vurulması söz konusu olacaktır. Eğer ki hastalığı ilerlemeye ve kişinin hareket sınırlamasına neden oluyorsa o zaman PRP enjeksiyonları da uygulanması söz konusu olacaktır. PRP yeni bir yöntem olmaktadır. Kişinin kendisinden 20 CC kadar kan alınacak ve bir takım işlemlerden geçirildikten sonra o kan tekrardan hastaya verilecektir.

 Ameliyatın Riskleri

Kalça protezi takıldığı zaman bir takım koplikasyonların görülmesi mümkün olacaktır. Bunların arasında en sık karşılaşılmakta olan implantın gevşemesi ve bir bacağın diğer bacaktan daha uzun olmasıdır. Kan pıhtısı atma riski ameliyat sırasında olan bir komplikasyon içerisindedir. Bunun için dolaşımı hızlandırmak adına varis çorapları giydirilmelidir. Her ameliyatta olduğu gibi bu cerrahi müdahale de de olabilecek bir neden enfeksiyon olmaktadır.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle