Koksartroz (Kalça Kireçlenmesi) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Koksartroz , kalça ekleminde kıkırdağın deforme olması sonucunda soyulması ve ince bir hal alması sonucunda birbirlerine sürtecektir. Buna da kalça kireçlenmesi denmektedir.
Koksartroz
Kalçalarımızı diğer kemiklerle tutmasını sağlayan bir takım eklemler bulunmaktadır. İnsanların yaşının ilerlemesi sonucunda bu eklemlerde bulunan kıkırdak soyulmaya başlayacaktır. Bunun neticesinde de iki kemik birbirine sürtmeye başlar ve bunun neticesinde de kireçleme yani koksartoz meydana gelme olasılığı ile hasta karşı karşıya kalacaktır. Kalça iki bölümden oluşmaktadır. Topuz ve soketten oluşan bir eklem olmaktadır. Soket dediğimiz eklem pelvis kemiğine yakın ve onun tarafında olacaktır. Topuz ise uyluk kemiği tarafından meydana gelmekte olan bir eklem olmaktadır. Kırkırdakların akışkan ve kaygan bir yapısı bulunmaktadır. Bu nedenle de zamanla kişilerin yaşlarında bir ilerleme olduğu zamanlarda bu sıvı azalacak ve iki kemik birbirine değmeye başlayacaktır. Bunun sonucunda da kireçleme meydana gelecektir.
Bu rahatsızlık en çok rastlanmakta olan kalça ağrısının olmasına sebebiyet veren bir kireçleme yolu olmaktadır. Bu rahatsızlık ileri yaşlardaki kişilerde görülmektedir. İk başlarda kalçayı hareket ettirmede zorluk, tutukluk oluşacaktır. Daha sonradan ağrı meydana gelir ve bu nedenle de hasta topallamaya başlayacaktır. Kalça kireçlenmesi genellikle tek bir taraf üzerinde görülmektedir. Tedavi edilmediği zaman diğer kalçayı da etkilemesi söz konusu olacaktır.
Sebepleri
Günümüzde hala hastalığın sebepleri araştırılmaktadır. En sıklıkla birinci dereceden akrabalarda sıklıkla görüldüğü bilinmektedir. Aşırı bir şekilde steroid kullanımının oluşması sebebiyle olacağı gibi doğuştan kalça problemleri yaşamakta olan kişilerde de görülmektedir. Yaşlı ve de obez olan hastalarda kalçalarına yük binmesi nedeniyle oluşabilir. Bir takım mesleklerde tabii ki Koksartroz riski altında olmaktadırlar.
Belirtileri
Hasta sabah uyandığı zaman şiddetli bir ağrıyı kasık bölgelerinde hissedecektir. Bu ağrı bazen kalçalara doğru da yayılması söz konusu olabilir. Bu ağrılar hastanın hareket etmesi durumunda çok artacakken dinlendiği zamanlarda da azalacaktır. Hasta tedavi olmazsa o zaman bu kireçlemenin daha da artacak olduğunu bilmelisiniz. başlangıcında ağrılarınız dinlendiğiniz zamanlarda azalacakken ileri ki evrelerinde ise dinlenme sırasında da artacak olan bir ağrı ile karşı karşıya kalacaksınız. Ağrı giderek şiddetlendirecek ve gece uykusundan bile hastayı uyandıracak kadar şiddetli olacaktır. Hastalığın daha da ilerlemesi sonucunda bu var olan kireçlemeler daha da büyüyecektir. İnsanlarda hareket kısıtlanmasına sebebiyet verecektir. Eklem kıkırdakları tamamen ortadan kalkması ile birlikte daha da çok sürtecek ve kişinin daha da çok ağrısı olacaktır. Kalçayı öne doğru ya da arkaya doğru hareket ettirmede zorluk çekeceklerdir. Bu nedenle de kişinin çok ciddi ağrılar çekmesi sebebi ile kalçayı harket ettirmeyecektir. Bu da kalçanın güçsüzleşmesine neden olacaktır.
Teşhis
Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi kalçanızı hareket ettirdiğiniz zaman ağrılarınız meydana geliyorsa o zaman sizlerin de bir hekime başvurmanız şart olacaktır. Doktorun sorduğu sorular sonucunda sizlerin geçmişinizi dinleyecek ve buna uygun bir şekilde tedavi yöntemi uygulanacaktır. Kalça muayenesinde her zaman için kalçanın hassasiyetine dikkat edilecektir. Doktor sizin kalçanızın ayakta durarak ve yürüterek duruşunuzla ilişki olarak bilgilendirme yapacaktır. Fiziksel muayeneden sonra hekim tarafından röntgen filmi çekilmesi istenecektir. Bu sayede kireçlenme olup olmadığı da net olarak anlaşılmış olacaktır.
Tedavisi
Hastalığın hangi evrede olduğuna iyice bakılması gerekmektedir. Eğerki çok geç kalınmamışsa o zaman fizik tedavi uygulanabilir. Bunun yanı sıra sizlere doktor tarafından bir takım egzersizleri yapmanızı da isteyebilir. Tabii ki ağrılarınız artık dayanılmaz boyutlara geldiği için ağrı kesici tedavisi de uygulayacaktır. Cerrahi müdahaleden önce her zaman için hastanın doktorun söylediklerine uyuyor olması şarttır. Kişide artrozu ilerlediği zamanlarda o halde doktor tarafından cerrahi müdahale yapılması kararlaştırılabilir.
Çok ileri evrede olduğunuz zaman sizlerin de kalça protezi istirahat ettiğiniz zaman bile artık geçmiyor ve sizin gündelik hayatınızı etkilemektedir. Hekim tarafından kalça protezi uygulanabilir. Kireçlenmiş soket ve de topuzun yerinden çıkarılması ve yerlerine protez takılması ile sonuçlanacaktır. Bu protezin takılması sonucunda sizlerde ağrılarınızdan büyük oranda kurtulacak ve hareket kısıtlamanızda ortadan kalkmış olacaktır.
Kaynaklar
- http://www.isom.com.tr/kalca-kireclenmesi-koksartroz
- http://www.acibadem.com.tr/Hayat/BilgiGalerisi/kalca-kireclenmesinin-tedavi-yollari
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/ortopedi_travmatoloji/dr_cetin_bekar.pdf
- https://www.goztepehastanesi.com.tr/total-kalca-protezi
- https://www.fahrierdogan.com.tr/kalca-kireclenmesi/