Kemik Erimesi (Osteoporoz) Hangi Yaşlarda ve Nasıl Başlar?

Kemik erimesi, son derece ciddi bir rahatsızlıktır ve önemli sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden her hastalıkta olduğu gibi osteoporoz hastalığında da erken teşhis çok önemlidir.

Kemik Erimesi ve Başlangıcı

Kemikler vücudun yeniden yapılanan organlarından biridir. Ayrıca eskimiş olan kemikler bir takım hücreler sayesinde ortadan kaldırılarak yeniden yapılabilmektedir. İnsan vücudunda yapım ve yıkım arasında genel bir denge söz konusudur ve bu dengenin bozulmasıyla beraber kemik erimesi rahatsızlığı başlayabilir. Bu durumun bazı nedenleri de bulunmaktadır. Kemik erimesi nedenlerini, çocuk yaşlarda ve gençlik çağlarında olarak şu maddeleri sıralayabiliriz;

  • Yeteri kadar kalsiyum alamama
  • Dengesiz beslenme
  • Hareketsiz yaşam sürme
  • D vitamini eksikliği

Bu maddeler kemik erimesinin nedenleri arasında sıralanabilir. Ayrıca çocuk yaşlarda kalsiyum bakımından zengin gıdaların tüketilmesi, daha güçlü kemiklerin meydana gelmesinde etkilidir. Ayrıca kalsiyumun kemiklerdeki etkisi yüzde 99 oranındadır.

Kemik Erimesi Ne Zaman Başlar?

Osteoporoz olarak bilinen kemik erimesi, günümüzde yaşlı nüfusun artmasıyla beraber ciddi bir hastalık haline gelmiştir.

Daha çok kadınlarda 45 yaş ve üzerinde başlayan bu hastalıkla ilgili erken teşhis oldukça önemlidir.

Bunun yanı sıra kalça, bilek ve omur kemiklerini etkileyen bu durumu önlemek için bol miktarda kalsiyum alınmalı ve daha pek çok koruyucu önleme dikkat edilmelidir. Kemik erimesi ayrıca şu durumların başlangıcıyla da ortaya çıkabilir;

  • Kortizon tedavisi gören hastalarda
  • Emilim bozukluğu, romatizma ya da tiroid hastalığı bulunanlarda
  • Hafif darbe alarak kemik kırığı yaşayan kişilerde
  • Bel ve sırt omurlarında görülebilen deformasyonlarda kemik erimesi başlayabilir.

Kemik erimesinin genel belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kambur vücudun ortaya çıkması
  • Sırt ağrıları
  • Boyun ve bel ağrıları
  • Boyda kısalma
  • Kalça, omurga ve el bileklerinde görülen kırılmalar
  • Omurga kırıkları
  • Kırık ve ağrılarda dolayı ciddi hareketsizleşme
  • İleri süreçte kemiklerde ağrılar ve ciddi hassasiyet durumlarının oluşması

Kemik Erimesinin Risk Faktörleri Nelerdir?

Kemik erimesi (Osteoporoz) hastalığın bir takım risk faktörleri bulunmaktadır. Bu hastalığın daha ciddi durumlara ulaşmasına neden olan risk faktörleri genetik, ırk ve yaş durumlarıyla da ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda hareketsiz bir hayat sürme ve sigara tüketimi durumunda da kemik erimesi otaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir kemik gelişiminin bu yüzden çocukluk yaşlardan itibaren takip edilmesi gerekir.

Kemik Erimesi Tanısı Nasıl Konulur?

Kemik erimesi tanısı, kemiklerdeki mineral yoğunluğu ölçen bir cihaz tarafından konulmaktadır. Oldukça kısa zamanda tamamlanan bu ölçüm aynı zamanda ağrısızdır. Kemikteki mineral yoğunluğunun sonucunda standart kemik, düşük kemik ve kemik erimesi gibi tanılar rahatlıkla konulabilmektedir.

Kemikteki mineral yoğunluk ne kadar düşük ise, kırık riski de o kadar yüksektir.

Kemik Erimesinden Nasıl Korunurum?

Osteoporoz hastalığından korunma, çocuk yaşlarda başlar ve ömür boyu süren uygulamalarla mümkündür. Yeteri kadar kalsiyum almak, düzenli olarak egzersiz yapmak, kadınlarda yeteri kadar östrojen, erkeklerde ise testosteron hormonlarının yeteri düzeyde olmasını sağlamak, bu hastalıktan korunma yolları arasındadır. Ayrıca çocuklarda ve gençlerde çok daha güçlü kemiklerin oluşmasını sağlamak için de düzenli olarak fiziksel aktiviteler sürdürülebilir. Son olarak uzmanların kemik erimesine karşı yürüyüş yapmaları ve kemiklerin kuvvetini bu şekilde arttırmalarını sağlamaları tavsiye edilmiştir.

Günümüzde kadınlarda daha çok görülebilen bu hastalık, 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkabilir. Kemik kaybına neden olan ilaçların kullanılmaması bu açıdan önemlidir. Ayrıca yukarıda sıraladığımız risk faktörlerine dikkat ederek çok daha sağlıklı bir yaşam sürülmelidir. Aksi takdirde sonu ölümle sonuçlanabilen kemik erimesi hastalığına yakalanabilirsiniz. Teşhis konulmasının ardından doktorların tavsiyeleriyle hareket etmeli ve gerekli tedavi süreci de anında başlatılmalıdır. Düzenli tedavi süreçlerinin ardından bu hastalığın sonlandırılması da mümkündür. Konuyla ilgili yapacağınız tüm araştırmalarda bu bilgilere rahatlıkla ulaşabilir ve kemik erimesinin ne şekilde engellenebileceğini de takip edebilirsiniz.

 

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle