Kemik Erimesi Neden Oluşur?
Yaşın ilerlemesi sonucunda kemiklerin dokusunu kaybetmesi nedeniyle çok hassas bir hal alacaktır. Böylelikle de aldığı bir darbe nedeniyle kırıklar oluşabilir.
Osteoporoz Nedenleri
Osteoporoz kemik dokusunda meydana gelen kalıcı bir hastalık olmaktadır. Daha çok kalsiyum eksikliği nedeniyle kemiklerin kırılgan bir hal alması sonucunda olur. Osteoporozlu olan bir hastanın çok küçük bir darbe alması sonucunda da kemiklerinde kırılma oluşabilir. Metabolik bozukluk sebebi ile de görülmesi söz konusu olacaktır. Bu hastalık kadınlarda daha sıklıkla menopoz dönemi içerisinde meydana gelecektir. Menopoz döneminde olan kadınlar ciddi risk altında olmaktadır.
Belirtileri
Osteoporoz hastalığı her zaman için belirtileri ortaya çıkmayacaktır. İnsanlar kemik erimesi ile uzun yıllar boyunca yaşaması ve vücutlarında bir belirti olmadan yaşamaları söz konusu olacaktır. Osteoporozun bir takım belirtileri vardır. Bunlar bel ağırısı ciddi bir sorun olmaktadır. Kişinin kendisini sürekli olarak yorgun hissetmesi en önemli belirtileri arasındadır. İlk başlarda geceleri ortaya çıkmakta olan ağrımalar, diş minelerinde oluşan plaklar, kemiklerde ve sırtta meydana gelen ciddi bir ağrı, tırnakların sürekli olarak kırılması, Mide içerisinde sorunlar meydana gelmesi, Alerjilerin oluşması, Kalbin aşırı atması, Kemik dokusu üzerinde kırıkların olması, omuz kürekleri arasında bulunan bölgede ağırlık hissi, kaslarda genel bir zayıflık, Omurga eğriliği görülmektedir. Osteoporoz ilerlemesi durumunda kişinin hareketlerinde yavaşlama görülecektir.
Nedenleri
Osteoporoz hastalığına neden olan birçok durum sıralamak mümkün olmaktadır. Sigara içmek ve alkol kullanımı bunların ilk başında gelmektedir. Sindirim problemleri yaşamakta olan kişi metobalizmasında ciddi oranda bir sorun yaşayacaktır. Yaşlı olan kişilerde kalsiyum eksikliğinin görülmesi sonucunda meydana gelecektir. Hotmonlarda bozulma sebebi ile de görülmektedir. Bu daha çok kadınların menopoz dönemine girmesi sonucunda artık vücutlarının östrojen adlı hormonu üretmeyecek olması nedeniyle yaşayacak olduğu bir sorundur.
Bu nedenle de kadınlarda menopoz ile Osteoporoz her zaman ilişkilendirilmiştir. İlaçlara bağlı olarak hormonların eksilmesi de bu hastalığı tetiklemesi ile bilinmektedir. Yaş ilerlemeye başladığı zaman kemiklerde oluşan yoğunluğun derecesinde her zaman için bir düşme meydana gelecektir. Vücutta ki tüm organlar gibi kemiklerde de belirtiler ortaya çıkacaktır. Bazı kişilerde çok geç oluşacağı gibi bazı insanlarda da çok erken oluşması gündeme gelecektir.
- Beyaz ırkta daha çok görülmektedir; iskelet olarak zayıflamış kişilerin kemik dokusu da incelmeye başlayacaktır;
- 65 yaş üzerinde ki insanlar;
- Kişinin ailesinde kemik erimesi görülmesi kendisinde de görülme riskini her zaman arttırmaktadır;
- Kalsiyum ve D vitamin eksikliği;
- Kas gevşetici gibi ilaçların kullanımı;
- Hormonal olarak bir takım ilaçların kullanımı;
- Hareketsiz bir yaşama sahip olmak;
- Sigara içmek;
- Aşırı derece de alkollü içecekleri tüketmek;
- Sindirim sisteminde gerçekleşecek bozulmalar;
- Kişide böbrek üstü bezlerinde sorun olması;
- Bazı endokrin hastalıkları.
Kemik erimesi yaşamakta olan kişilerin yaklaşık olarak %5 civarında olan kişilerin önceki dönemlerinde bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanımı nedeniyle osteoporoz yaşadığı bilinmektedir. Bu rahatsızlığı az da olsa gençler, çocuklar ve bebeklerin de yaşadığı bilinmektedir.
Osteoporoz Dereceleri
Yaşlı insanlarda kemik dokusunun artık zayıflaması sonucunda ortaya çıkan birincil derece de Osteoporoz olmaktadır. Röntgen ile filmi çekildiği zaman anlaşılır.
Osteoporoz ikinci dereceli ve kemik yoğunluğunda ciddi oranda bir azalma meydana geldiği zamanlarda görülmektedir. Bu rahatsızlık türünde omurga üzerinde mikro kırılmalar meydana geleceği için sırtında ciddi ağrıların olması da söz konusu olacaktır.
Üçüncü evre ise röntgen filmi esnasında omurganın keskin saydamlığı saptanacaktır. Vertebra üzerinde deforme görülecektir.
Tedavi
Osteoporoz hastalığını tedavi etmek için kişinin hangi derecede olduğunu bilmek çok önemlidir. Genellikle sessiz bir şekilde gerçekleşmesi ile bilinmektedir. Kişinin D vitamin eksikliği ya da kalsiyum eksikliğinden kaynaklanacağı için ona bir takım ilaçlar reçete edilecektir. Hastanın kemiklerinin güçlenmesi amacı ile ona bir takım egzersizler de reçete edilecektir. Ayrıca bu hastalığı beslenme düzeni ile de alakalı olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu nedenle de beslenmenizi de daha çok vitamin ve kalsiyum alacağınız şekilde değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca D vitamini için güneş ışıklarını her zaman için hekimler önermektedir. Sizler de yaz mevsiminde her gün vücudunuza güneş ışıklarını alın. Böylelikle D vitamini almış olacaksınız ve kemikleriniz de güçlenmiş olacaktır.