Kemik Erimesine Hangi Doktor Bakar ve Teşhis Nasıl Konulur?

Fizik tedavi doktoru tarafından kemik erimesinden şüphelenilen hastaya kemik yoğunluğu testi yapılarak kişinin kemik erimesi yaşayıp yaşamadığı anlaşılacaktır

 Kemik Erimesi

Kemik erimesi belirtileri kendisini erkenden göstermeyeceği için hastalığın teşhisi oldukça zor olmaktadır. Çok yavaş ve de sessiz bir şekilde ilerleyen hastalığı günümüzde milyonlarca insan yaşamaktadır. Kemik erimesi rahatsızlığını yaşamakta olan bir kişi bundan şüpheleniyorsa ve belirtilerini de taşımaktaysa o zaman Fizik Tedavi doktoruna görünmesi gerekmektedir. Doktor tarafından hastalığın tanısını koyabilmek için bir takım testler ve tarama yapılacaktır. Risk grubu içerisinde olduğunuz zaman sizlerin de vakit kaybetmeden Fizik Tedavi doktruna görünmeniz gerekmektedir.

 Kimler Risk Altındadır?

Sizlerde doktora başvurmadan önce risk altında olup olmadığınızı bilmelisiniz. Kişinin rahatsızlığı yaşamasında en büyük nedenlerden biri de yaşının ilerlemiş olmasıdır. Kadınlarda daha çok görülmektedir. 50’li yaşlardan sonra var olan kadınlarda sıklıkla yaşandığı da bilinmektedir. Bu rahatsızlığın aile öyküsü içerisinde birincil dereceden bir yakınında yaşaması sonucunda da ortaya çıkabilecek olduğunu unutmamak gerekmektedir.

  • Yakın zaman içerisinde kemiklerinin birinde kırılama;
  • Çok sık düşme;
  • Anneniz ya da başka bir yakın akrabanızda kalça kırığı olduysa;
  • Uzun süreli bir takım ilaçların kullanımı;
  • Az hareket yapan kişilerde;
  • Kilolu olan obez hastalarında;
  • Alkol ve sigara kullanan kişilerde;
  • Menopoa girdiniz mi;
  • Günlük olarak her yaz mevsiminde düzenli olarak güneşleniyor musunuz?
  • Kalsiyum alıyor musunuz?;

 Tarama Testleri

Kemik erimesi tanısı koymak günümüzde yapılacak bir takım testler ile mümkün olmaktadır. Sizler de risk grubu içerisinde olduğunuz zaman kalçanıza kemik mineral yoğunluğunu anlamak için ve bunu değerlendirmek için X- ışınları ile absorbsiyometri veya DXA taraması yapılması gerekmektedir.

 DXA çok kısa bir süre içerisinde yapılmakta olan ve ağrı ya da sızı hissetmeyecek olduğunuz bir test olmaktadır. Yüzüstü yatmakta olduğunuz bir cihaz içerisinde sizlerin de bu testten geçmiş olacaksınız. Çok az radyasyona maruz kalacaksınız. Bu testlerden geçtiğiniz zaman sizlerin de kemik yoğunluğunuz anlaşılmış olacaktır. Sonuçlarınızı T-skoru olarak isimlendirilmiş bir sayı kısmında belirlenecektir. Bu skor sayesinde sizlerin kemiklerinizin ne kadar olup ne kadar erime yaşadığınızı ve mineral yoğunluğunuz konusunda da sizlere bilgi verecektir. 

Kemik Erimesi Testi

 

Bu testi sizler de her iki yılda bir tekrar ettirmeniz sonucunda kemik erimesi hastalığına yakalanıp yakalanmadığınız konusunda tanı konulması mümkün olacağından uzmanlar her iki sene de bir yaptırılmasını tavsiye etmektedirler.

  • +1 ile -1 aralığında kemik yoğunluğunuz olduğu zamanlarda bunun her zaman için normal kabul edildiğini bilmelisiniz;
  • -1 ile -2.5 osteoporoz olması durumunda düşük kemik yoğunluğu yaşamakta olduğunuza;
  • -2.5 veya daha düşük olması durumunda ise sizler de osteoporozunuz var demek anlamına gelmektedir.

 Kimler Bu Testi Yaptırmalıdır?

  • 65 yaş veya daha büyük bir kadınsanız;
  • 70 yaşından büyük bir erkekseniz;
  • 50 yaşından sonra vücudunuzda kırılan bir kemik varsa;
  • Menopoz döneminde bir kadınsanız;

 Tedavisi

 Osteoporoz hastalığını yaşamakta olan kişilerin bu rahatsızlığı ilerlememesi için ve durdurmak amacı ile bazı adımları atması gerekmektedir. Kemik yoğunluğu testinden başarılı bir şekilde çıkmamış olan kişilerin kemiklerinde bulunan kalsiyum ve D vitaminini güçlendirmek için bunlara ilaçlar verilecektir. Kişinin süt ürünlerini daha da çok yemesi tavsiye edilmektedir. Bunun yanında bazı yeşil yapraklı olan sebzelerde de kalsiyum bol miktarda bulunmaktadır. Sizler de her zaman kalsiyum alarak kemik erimesinin önüne geçmiş olacaksınız.

Uzmanlar yaz mevsimi olduğu zamanlarda normal gün ışığına maruz kalmanız gerektiğini belirtmektedir. Gün içerisinde sadece 15 dakika boyunca yüzleriniz ve kollarınızın güneşe maruz kalması demek vücudunuzun yeteri miktarda D vitamini alması demektir. Bu nedenle de kemikler için çok faydalı olan D vitamini güneş ışığından almanız gerekmektedir. 

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle