Osteoporoz Nasıl Tedavi Edilir?

Yaşa bağlı olarak kemiklerde bulunan dokunun yenilenmemesi sonucunda kemiklerin incelmesine neden olan bir hastalıktır. Daha çok kadınlarda görülen bu rahatsızlık menopoz sonrasında daha çok görülür.

 Osteoporoz

Osteoporoz 50 yaşından sonra kadınlarda görülme riski son derece fazla olmaktadır. Bu nedenle de menopoza girmiş bir kadın hastalığı olarak bilinse de 70 yaş üzerinde olan erkeklerde görülme riski de bir hayli fazla olmaktadır. Sıklıkla görülmese de bazı gençlerde ve çocuklarda da görülmektedir. Osteoporoz hastalığı daha çok yeni kemik dokusu oluşacağı zaman eski kemik dokusunun emilmemesi nedeniyle ortaya çıkacak bir rahatsızlık olmaktadır. Vücutta bulunan kalsiyum ve D vitamini artık yeni bir doku üretmesi konusunda yeterli olmadığı zamanlarda görülmektedir. Kemik dokusunun tekrardan oluşmasını sağlayacak en önemli mineraller kalsiyum ve fosfor olmaktadır. Vücudumuz içerisinde bulunan organların işlevini doğru bir şekilde yapabilmesi için kanda yeteri miktarda kalsiyum bulunması gerekmektedir. Bu hastalığın olmasında ki en önemli etken 60 yaş üzerinde bulunan kadınların artık östrojen isimli hormonu üretmemesi gösterilmektedir. Hareket kısıklığı olan kişilerde de sıklıkla görüleceği gibi egzersiz yapmayan ve sürekli olarak yatan kişilerde de Osteoporoz hızlı bir şekilde kendisini gösterecektir.

Belirtileri

Osteoporoz çok yavaş ilerleyen bir hastalık olması nedeniyle çoğu zamanlarda belirti vermeden var olacaktır. İnsanlar da vücutlarında ki işlevlerinde herhangi bir sorun olmaması nedeniyle şüphelenmeyeceklerdir. Kemik dokusunda azalma sonucunda ortaya çıkacak bir takım belirtiler olacaktır. Bel ağrısı ya da kıkırdaklarda sorunlar meydana gelecektir. Kişinin kendisini sürekli olarak yorgun hissetmesi, diş minerallerinde oluşan plak, Omurga eğriliği gibi sorunlar olacaktır. Sigara içen kişilerde ve alkol alan kişilerde daha sıklıkla görülmektedir.

Sebepleri

İnsanların yaşının ilerlemesi sonucunda kemik dokularında oluşan yoğunluk her zaman azalacaktır. Fakat bazı insanlarda ise çok yoğun bir şekilde gerçekleşecektir. Hastalığın en çok kadınlarda görülmesi ile bilinmektedir.

65 yaş üzerinde olan kadınlarda ve 70 yaş üzerinde olan erkeklerde görülecektir. Kalsiyum ve D vitamini eksikliği, Kas gevşetici ilaçlar kullanmak gibi nedenlerden dolayı da Osteoporoz hızlı bir şekilde kişilerde görülecektir.

 Tedavisi

Osteoporoz hastalarının neredeyse yarısında kemik kırıkları ile mücadele etmeleri ile bilinmektedir. Hastalığın en önemli faktörü kişinin beslenme şekli olmaktadır. Bu nedenle de kişiye doktor tarafından özellikle verilmesi gereken diyetlere uyması gerekmektedir. Özellikle de kilolu olan kişilerin kilo vermesi sonucunda kemiklerine binen ağırlığı daha az olması neticesinde kırılmalar azalacaktır. Kişinin yiyeceği gıdalar içerisinde bol miktarda kalsiyum ve D vitamini bakımından zengin olan gıdalar tüketmesi gerekmektedir. Her zaman için süt ürünlerinde ve balıklarda bu mineral ve vitaminler karşılanacak olduğunu unutmamalısınız. Kişinin diyetle birlikte yaşam tarzını da değiştirmesi gerekmektedir. Daha fazla fiziksel hareket yapması sonucunda kemik erimesinin önüne geçmiş olacaktır. Hastalığın kırık yaşanmadan teşhisi sonucunda ise daha kolay bir tedavi olacağını unutmamak gerekiyor Bu nedenle de 65 yaş üstü kadınların iki senede bir tedavi olmak için fizik tedavi doktoruna gitmesi gerekmektedir.

Osteoporoz Fizik Tedavi

Kişinin en çok Osteoporoz tedavisi sürerken yaşam tarzında ciddi değişiklikler yapması gerekmektedir. Bunlar sadece beslenme ile sınırlı değildir. Aynı zamanda da yaşam biçimini değiştirmeli daha çok hareket etmeli ve kaslarına daha çok güçlenmesi için hareket etmesi gerekmektedir. Osteoporoz yaşamakta olan bir kişinin hareketsizlikten kaynaklanabilecek olduğunu unutmamak gerekmektedir. Egzersizler her zaman için kemik dokusu üzerinde bulunan kasların güçlenmesini sağlayacaktır. Bu durumda da kemiklerinizin kırılmasının önüne geçecektir. Sizler de eğer ki egzersiz yapamıyorsanız o zaman haftanın 4 günü 45 dakikalık normal tempoda yürüyüş yapmanız son derece sağlığınız açısından faydalı olacaktır.

İlaçlar

Menopoza girmiş bir kadının kemik kaybının önlenmesi için artık vücutları tarafından üretilmeyecek olan östrojen hormonu Osteoporoz tedavisi için kulalnılan bir yol olmaktadır. Östrojen hormonu her zaman için kemik kütlesinin kaybının azalmasını sağlayacaktır. Eğer ki bu tedavi menopoz döneminde erken bir şekilde başlaması sonucunda kalça kırığını yarı yarıya indirecektir.

SMRE bazlı ilaçlar östrojen almak istemeyen kişilere verilecektir. Bu ilaçları reçete etmek doktor tarafından önemlidir. Kemik kütlesinde ciddi oranda azalma olan ve akrabaları arasında meme kanseri riski bulunan kişilere reçete edilen ilaçlar olmaktadır.

Kalsiyum eksikliğinden kaynaklı olan kemik kaybının giderilmesi için ilaç olarak kalsiyum verileceği gibi D vitamini takviyesinin de verilmesi gerekmektedir.

Bisfosfonatlar kemik erimesinde alınan ilaçlar grubu içerisinde en yoğun olanıdır. Bu ilaçlar kemik kütlesinde oluşan o kaybın azalması için ve mineral yoğunluğunu da arttırmak için kullanılan ilaçlar olmaktadır. Bu ilaçlar daha çok oral yol ile alınacaktır. Ve yuttuktan hemen sonra 1 saat kadar hareket içerisinde olmanız son derece önemli olacaktır.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle