Boyun Kireçlemesi Neden Olur ve Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Boyunda bulunan omuriliğin ve aralarında bulunan disklerin kıkırdaklarının zamanla yıpranması sonucunda sıvı azalması nedeniyle kemiklerin birbirine sürtme başlayacak ve omuriliğie baskı yapması sonucunda baoyun kireçlemesi meydana gelecektir.

Boyun Kireçlemesi

Boyun kemiklerinde bulunan disklerde bulunan kıkırdaklar yaşın ilerlemesi sonucunda kırkıdaklarda bulunan jel sıvının azalması sonucunda kıkırdaklarda aşınma meydana gelecektir. Ve bunun sonucunda eklemler görevini yitirmeye başlayacaktır. Bunun sonucunda da kemikler birbirine sürtmesi sonucunda halk arasında kireçlenme denilen hastalık meydana gelecektir. Bu değişiklikler kişinin yaşlanması sonucunda normal olması ve kıkırdakların aşınmasının meydana geleceği ciddi bir hastalık ve günümüzde tedavisi tam olarak bulunmayan sadece ilerlemesini engelleyecek olan bir tedavi uygulanacaktır. Bu nedenle de daha çok orta yaşlı ve yaşlı olan kilolu kişilerde görülmektedir.

Disklerin ve de arasında bulunan kıkırdakların bozulması neticesinde kireçlemeler ortaya çıkacaktır. Kemiklerin birbirine sürtmesi neticesinde kireçleme adı verilen darbeler ve kemik uçlarında çıkıntılar meydana gelecektir. Omurilik sinirlerinde baskılanma sonucunda ciddi bir boyun ağrısı meydana gelecektir. Bu rahatsızlık ilerlemekte olan bir hastalık olmaktadır. Eğer ki çok ilerlemesi durumunda tedavi olarak cerrahi müdahalenin gerekmesi şarttır.

Kimlerde Görülür?

Yaşın ilerlemesi boyun kireçlenmesinde çok önemli faktör olmaktadır. 50 yaşın üzerinde olan kişilerde meydana gelmektedir. Kemiklerin zamanla omurilik kanalında kalınması sonucunda oluşacaktır. Bir takım geçirilen travmalar hastalığın oluşmasına neden olmaktadır. Bazı mesleklerde hastalığa neden olması ile bilinmektedi. Özellikle jimnastikçilerde ve başka spor yapan kişilerde de boyuna baskı uygulanacak olduğundan boyun kireçlemesi gelişebileceği gibi kötü duruşa sahip olan kişilerde de boyun kireçlenmesi görülebilir.

Belirtileri

  • Boyun sertliği ve ağrı;
  • Boynu hareket ettirememeden kaynaklı olan baş ağrısı;
  • Omuzlarda ve kollarda meydana gelecek ağrı;
  • Kafayı hareket ettirmede, döndürmede ve bükmede zorlanma;
  • Boynu hareket ettirince çıkan ses. 

Bu belirtiler hastanın dinlenmesi sonucunda düzelme ve ağrıların geçmesi görülmektedir. Kişilerde bu belirtiler daha çok sabahları şiddetleneceği gibi gün sonunda da ağrı çok yoğun hissettirilecektir.

Teşhis

Doktorun boyun kireçlenmesini teşhisini etmek için ilk olarak hastanın şikayetlerini dinlemesi gerekmektedir. Bu şikayetler sonucunda kişinin fiziksel olarak muayene edilmesi görülecektir. Ayrıca ellerde ve kollarda güç kaybının olup olmadığına bakar. Yapılan bu fiziksel muayene sonrasında röntgen filmi isteyeceği gibi tomografi de isteyecektir. Bunların sonucunda manyetik rezonans görüntülemesini de isteyecektir. Hastalığın tedavisini yapacak doktor tarafından bazı kan testleri de isteyecektir.

Doktorun ön görmesi sonucunda nörolog ya da fizik tedaviye de yönlendirebilir.

Tedavi

Doktor tarafından ilk olarak hastaya dinlenme verecektir. Hastalığın tedavisinde en büyük etken kişinin hareketlerini kısıtlaması ve dinlenmes olacaktır. Ağrının çok şiddetli olması nedeniyle kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle de yaşamakta olduğu ağrıyı hafifletmek amacı ile kişiye nonsteroidal anti-inflamauat etkisi olan NSAID özelliği olan ilaçlar verilecektir. Kişi her boynunu hareket ettirdiği zaman ağrısı giderek artacak ve kireçlemenin de artmasına neden olacaktır. Bu nedenle kişinin hareketlerini sınırlandırmak amacıyla boyunluk önerilebilir. Hastanın boyun hareketlerini zorlanmadan yapabilmesi amacıyla kişiye fizik tedavi uzmanı tarafından sıcak ve soğuk uygulamasını yaptırılacaktır. Ve bu ağrılarını dindirmek için egzersizler de verilecektir. Eklemlerin ağrısını dindirmek ve normal hareket edebilmesi için kişiye steroid ilaçlar eklem içerisine enjekte edilebilir. Hastalığı tedavi edebilmek için sürekli olarak kas gevşetici ilaçlar verilecektir. Anti epileptik ilaçlar sayesinde hasarlarda oluşan sinirler tedavi edilmeye çalışılacaktır. Oluşan doku iltihaplarını azaltabilmek için enjekteli ilaçlar verilecektir. 

Bu hastalık kronik olan bir hastalık olmaktadır. Kişilerde çoğu zaman cerrahi durumu gerektirmeyecektir. Cerrahi müdahale sadece nadiren gerçekleşmektedir. Ciddi oranda eğer ki his kaybı yaşamakta olan kişilerde ciddi oranda görülecek olan kişilerde görülmektedir. Boyun kireçlenme hastalığı yaşamakta olan kişilerde sakatlık gibi ciddi sorunlar meydana gelecek olduğundan kireçleme yaşamakta olan kişilerin bazılarında disklerin ve vertebra parçalarının çıkarılıp yerine implant takılarak platinler sayesinde iyileşme söz konusu olacaktır.

Egzersizler

Dik bir şekilde bir sandalyeye oturun. Çenenizi göğsünüze doğru yavaş bir şekilde eğebildiğiniz kadar eğin. 10 saniye kadar durun. Sonra başlangıç pozisyonuna tekrardan dönün. 10 saniye kadar bekledikten sonra 10 saniye tekrardan başınızı arkaya doğru yatırın ve yine 10 saniye kadar bekleyin. Tekrardan başlangıç pozisyonuna dönün. Bu hareketi 10 defa yapın.

Dik bir şekilde durun. Sol omzunuzu biraz düşürün. Başınızı sağ omzunuza doğru yatırın. 10 saniye kadar kalın başlangıç pozisyonuna dönün. Bu defa sol omzunuzu biraz düşürün. ve başınızı sağa doğru yatırıp 10 saniye kadar bekleyin. Bu hareketi 10 defa tekrarlayın.

Boynunuzu hareket ettirmeniz için bir sandalyeye dik bir pozisyonda oturun. Çenenizi düz tutun. Başınızı yavaş bir şekilde düz bir şekilde sağa doğru çevirin. 10 saniye kadar tutun ve başlangıç pozisyonuna dönüp düz pozisyona gelin. Aynı hareketi sola doğru çevirin. 10 saniye tekrarlayın ve bu hareketi 10 defa tekrarlayın.

Boyun gerginliğini azalmak için bir sandalyeye omuzlarınız dik duracak şekilde oturmalısınız. Çenenizi düz tutun ve başınızı geriye doğru düz bir şekilde çekin. Boynunuzda bir gerginlik hissedin. 10 saniye kadar geride tutun ve normal poziyona geri dönün. Bu hareketi beş defa tekrar edin.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle