Klavikula Kırığı Tedavisi ve İyileşme Süresi Nasıl Olur?
Halk arasında köprücük kemiği olarak bilinen Klavikula kemiklerinde ki kırıklar sıklıkla çocuklarda ve yetişkinlerde görülmekte olan bir kemik kırığı türü olmaktadır. Omuz kemiğine üst göğüs kısmını bağlamakta olan parça olan köprücük kemiği kırılmaları normal doğumlarda ya da trafik kazası gibi nedenlerde oluşmaktadır.
Omuz omuza bir kişi ile şiddetli çarpışma sonucunda ya da araba ve motorsiklet kazalarında sıklıkla karşılaşıldığı gibi bebeklerin doğum esnasında köprücük kemiğine zarar gelmesi neticesinde de görülen bir durum olmaktadır. Kişilerde en sıklıkla şikayet eden belirtileri arasında omuz hareket ettirilmesi sırasında oluşan şiddetli ağrı olmaktadır.
İçindekiler
Tedavisi
Belirtileri arasında omuzlarda şişme görülmektedir. Klavikula kemik kırığının oluştuğu bölgede hassasiyet olacağı gibi aynı zamanda da kişilerde morarma görülmektedir. Omzu hareket ettirememe zorlaması sonucunda da ciddi bir ağrının oluşması görülecektir. Yenidoğan bebeklerde oluştuğu zamanlarda bebek kolunu hareket ettiremeyecektir. Doktor tarafından ilk olarak fiziksel olarak bir muayene edilmesi gerekmektedir. Şikayetler doğrultusunda Klavikula kemik kırığından şüphelenildiği zamanlarda röntgen filmi çekilmesi gerekmektedir. Bu sayede kırığın nerede olduğu tespit edilecektir. Fakat kişinin dokularında bir zarar olup olmadığını anlamak için bilgisayarlı tomografi çekilmesi gerekmektedir. Klavikula kemik kırıklarında iyileşene kadar her zaman için ilaç tedavisi uygulanması gerekmektedir. Bunun için asetemionfen tarzında olan ilaçlar hastaya verilmesi uygun olacaktır. Bunun yanında ağrı olacağı için kişinin anti inflamatuar özelliğine sahip olan güçlü ağrı kesiciler verilmesi de gerekmektedir. Kolun askıya alınması gerekmektedir.
Eğer ki cerrahi yöntem uygulanmıyorsa o zaman iyileşme süresini hızlandırmak ve destek olmak amacıyla kol bandajı ya da kol askısı gerekmektedir. Çünkü hasta kolunu her hareket ettirdiği zamanlarda şiddetli bir ağrısı söz konusu olacaktır.
Eğer ki kırık kemikler birbirinden ayrılması sonucunda ciddi bir durum ortadaysa o zaman ortopedist tarafından ameliyat önerilmesi söz konusu olacaktır. Klavikula kemiğinin tam olarak ayarlanması ve de hizalanması için cerrahi yöntem uygulanır. Bu sayede kırık kemiğin normal olan anatomisi ile eşit dereceye getirilecektir. Ve bunun sonucunda özel olan plaklar ya da vidaların uygulanması da gerekebilir. Klavikula kemiğinin olduğu bölge üzerinde yap tabakasının çok fazla olmaması nedeniyle bu konulan vidalar ya da plakları hissetmeniz mümkün olacaktır. Kırık sonrasında plak ya da vida uygulaması yapılan kişilerde bu durum içerisindeyken bir rahatsızlık hissedilmiyorsa vida ya da plakların çıkarılması söz konusu olmayacaktır. Ama kişi rahatsızlık hissediyorsa kemik kaynadıktan sonra plak ya da vidaların çıkarılması söz konusu olacaktır. Plak ya da implantlar genellikle kişilerin araba kullanırken takacak olduğu emniyet kemeri gibi bir askı olduğu zamanlarda tahriş edecek olması nedeniyle sıklıkla çıkarılmaktadır.
İyileşme Süresi
İyileşme birkaç ayı bulacaktır. Kişinin gündelik hayatına dönmesinde eğer ki sigara kullanması ya da şeker hastası olması çok önemlidir. Eğer ki sigara kullanan bir kişi ise bunun iyileşmesi daha uzun sürecektir. Kişilerin kırık tam olarak iyileştikten sonrasında spor faliyetleri yapabilir ve eskisi gibi kolunu ağrısız bir şekilde kullanmaktadır. Ortalama olarak bir kişi ameliyat sonrasında 3 ay içerisinde eski sağlığına kavuşmaktadır. Doktor tarafından fizyoterapistler eşliğinde olmak şartı ile fizik tedavi hareketleri yapmanız kol kısmında bulunan kasların güçlenmesini sağlayacaktır. Bu nedenle de rehabilitasyon egzersizleri her zaman için ister kişi ameliyat olsun isterse sadece askı ve ilaç tedavisi uygulansın bu kişilerde fizik tedavi şart olmaktadır. Eğer ki kişi ameliyat olmayıp sadece askı ve ilaç tedavisi uygulanıyorsa bebeklerde genellikle bu kaynama bir hafta ile 10 gün arasında değişmektedir. Çocuklarda dört hafta içerisinde kaynama gözlemlenirken yetişkin olan bir kişide 45 gün içerisinde kaynama gözlemlenmektedir.
Kaynaklar
- https://www.orthobullets.com/trauma/1011/clavicle-shaft-fractures
- https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/clavicle-fracture-broken-collarbone/
- https://radiopaedia.org/articles/clavicular-fracture
- http://kidshealth.org/en/parents/collarbone-fracture.html
- https://www.uptodate.com/contents/clavicle-fractures