Asetabulum Kırığı Ameliyatı ve İyileşme Süresi

Kalça eklemi femur başının top gibi olmasına benzetilmektedir. Yuvayı oluşturan kısma Asetabulum ismi verilemktedir. Kalça eklemi vücudumuzun en büyük eklemi olmaktadır. Kalçamız ağırlığımızı taşımaktadır. Bu ağırlığımızı taşıyan ve bir nevi çatı görevi görmekte olan Asetabulum kırılması ciddi bir yaralanma nedeni olmaktadır.

Kalça yuvası diye bilinen Asetabulum kırılması son derece tehlikeli bir durum olmaktadır. Sıklıkla yaşlıların başına gelen bu durum kişilerin zor zamanlar geçirmesi ve tedavisininde çok zor olması ile bilinmektedir. Yürüme, koşma, oturma gibi eylemleri gerçekleştirmekte olduğumuz bu eklem tamamen kıkırdaklarla dolu olan bir bölge olmaktadır. Kırılması durumunda ise kıkırdağın onarılması işlemi yapılmalıdır.

Asetabulum Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Asetabulum kırığı kaza sonrasında çok şiddetli ağrıların olmasına neden olacaktır. Bu kişilerin dayanılmaz bir ağrının olması ile birlikte kişilerde yürüme zorluğu, aksama gibi belirtiler olacaktır. Hareket etmekte zorluk çekecek ve bu durum içerisinde kişinin hayatı zor olacaktır. İlk etapta görülmeyeceği için Asetabulum kırığı uzman bir ortopedist tarafından tespit edilecektir. Yüksek çarpışmalar sonrasında meydana gelecektir. Trafik kazası, düşme gibi çarpışmalar sonucunda meydana gelir. Belirtileri arasında Asetabulum kırıkları kalçalarda ve kasıklarda ağrının oluşmasında kalça çıkıklığı da olduğu bilinmektedir.

Kişilerde Asetabulum kırığı olması durumunda röntgen filmi içerisinde görülmeyecek olduğundan bilgisayarlı tomografi ile kırığın olduğu teşhis edilecektir. Bu kırığın gerçekleşmesi sonucunda ortopedi doktorları tarafından tedavisi uygulanacaktır. Ameliyat Asetabulum kırıklarında bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Kişilerin tedavi yöntemleri arasında ameliyat sonrasında fizik tedavi ve ilaç tedavilerde ameliyat sonrasında tedavi edilecektir. 

Ortopedi cerrahları tarafından uzman olan bir hekim tarafından Asetabulum kısmının sabitlenmesi için kaynamasına kolaylık sağlamak için cerrahi müdahale gerekmektedir. Bu operasyon çok zor olduğu için uzman olan hekimler tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 

Asetabulum Kırığı Ameliyatı

Asetabulum kırığının dayanılmaz şiddetli ağrıları olması nedeniyle kişiler hareket edemeyecek duruma gelecek ve hastanın yürümesi de imkansız bir hal alacaktır. Ameliyat işlemi sadece uzman olan ortopedistler tarafından yapılmalıdır. Ciddi durumlarda kişiler ameliyat edilmelidir. Bu tedavi yönteminin dışında kişilere ilaç takviyesi ve kemiğin tekrardan kaynamasını sağlayacak tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır. Bu durum çok fazla karşılaşılmayan bir durum olduğu için sadece işin ehli olan uzmanlar tarafından yapılması uygun olacaktır. Cerrahi müdahale gerekmesi durumunda arka ve ön taraflarından kesiklerin açılması söz konusu olacaktır. Kişilerin bu kesiklerden kemiğine müdahale edilecektir. Eklemin tekrardan yuvasına oturtulması sağlanacak ve eklemin iç kısımda kalmasını sağlamak amacıyla müdahale edilecektir. Fakat birçok hekim tarafından yer değiştirilmiş olan kemiğin yatak istirahati verilerek tedavi edilmesi daha çok görülmektedir. Ağrının çok olacağı için kişilerin güçlü ağrı kesiciler kullanması gerekmektedir. 

İyileşme Süresi

Ameliyat sonrasında 12 haftaya varan iyileşme süresi değişim göstermektedir. Bu süre zarfı içerisinde hastanın sağlığına da kendisine dikkat etmesi gerekmektedir. Doktor tarafından söylenenlere her zaman için uymalı ve ilaçlarını aksatmadan alması gerekiyor. Özellikle de ameliyat sonrası bir takım enfeksiyon virüsleri kapma riski olduğundan kendisine verilmekte olan antibiyotik ilaç tedavisi kullanması gerekmektedir. Kişilere fizik tedavi uygulanması gerekmektedir. Bu nedenle de fizik tedavileri aksatmadan her zaman için doktor gözetimi altında yapması gerekmektedir. Evde kendisine yapılması söylenen egzersizleri aksatmadan yapması gerekiyor. 

Kırık sonrasında kişilerin çok ciddi rahatsızlık çekmesine neden olmaması için verilen ilaçları zamanında kullanması ve ameliyattan bir süre sonra yürümesi gerektiği zamanlarda bunu bir yürüteç ya da baston tarafından yardım alarak yürümesi gerekmektedir. Desten almadan yürümesi her zaman için sakıncalı olacaktır. Ciddi bir rahatsızlık olmaması için her zaman kontrollerine zamanında gitmesi gerekmektedir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle