Omuz Çıkığı Tedavi Aşamaları Nelerdir ve Kaç Günde İyileşir?

Omuz çıkığı üst kol kemiğinin humerus başının kısmen soketten çıktığı anlamına gelen bir durumdur. Kısmi olacağı gibi tam omuz çıkığı da kişilerde görülmektedir. Bunlar çok ciddi ağrılara neden olacağı gibi omuzlarda dengesizliğin yaşanmasına da neden olacak durumlardır.

Bazı çıkıklarda omuzda bulunan bağların ve de tendonların kopması sonucunda sinrleri tahrip etmesi söz konusu olabilir. Kişilerin omuz kısmında bozukluğun olması, şişme ve uyuşmanın yanında morarmanında görülecek olduğu durumlar söz konusu olabilir.

Omuz Çıkığı İyileşme Süresi

Omzun çıkması bir topun fırlatılması sonucunda ya da kişilerin sırtlarını kaşıması sonucunda burada bulunan eklem bir yere uzanıyorken de çıkması mümkün olacaktır. Omzumuz bazı nedenlerden dolayı çıktığı zamanlarda sağlamlığını kaybedecektir. Omuz çıktığı zamanlarda hareket sınırlanması meydana gelecektir. Kolun yukarıya özellikle de kaldırılması sırasında şiddetli bir ağrı meydana gelecektir. Omuzu hareket ettirme süresi içerisinde olduğu zamanlarda omuz çıkıklığı meydana gelmiş olan bir kişinin sürtünme gibi sesler oluşacağı gibi güç azalacak ve sertleşme meydana gelecektir. Kişi ters bir hareket yaptığı zaman ya da yaşlılarda ve bebeklerde düşme sonucunda da meydana gelmesi mümkün olacaktır. Genellikle kolumuzu ters bir hareket yaptırdığımız zaman kemik çıkabilir. Omuza gelen bir darbe sonucunda ya da ağır kaldırmakta omuz çıkıklığına neden olacaktır. Omuz çıktığı zamanlarda iyileşme süresi 4 ile 6 hafta arasında değişmektedir. Omuz kürek kolun dirsekten omuza kadar olan üst kemiği ve kürek kemiğinin buluştuğu noktadır. Çıkma işlemi olduğu zamanlarda omuz oturtma işlemi yapılması gerekmektedir. 

Omuz üzerinde bulunan gevşeklik nedeniyle kol kemiğinin başının yuvasından çıkması sonucunda omuz çıkacaktır. Eğer kısmen yerinden oynamışsa buna süblüksasyon adı verilmektedir. 

Tedavisi

Omuz da ağrıya neden olan durumun onarılma işlemi birden fazla yöntem ile yapılmaktadır. Omuz çıkıklığı olması durumunda kemik başı ilerieye çok fazla çıkacak olduğundan eklemin önüne uzayacaktır. Doktor tarafından yapılacak olan fiziksel muayene sonucunda röntgen filmi de çekilecektir. Bunun sonucunda omuz çıkıklığı olduğu teşhisi konulduğu çıkan kemik tespit edildiğinde zaman kemik yerine konulması için bir takım işlemlerin yapılması gerekmektedir. Kesin olarak tedavisi için bir uzmana başvurmak gerekmektedir.

Kapalı Redüksiyon

Bir uzman tarafından her zaman için çıkmış olan kemiğin yerine oturtulması için bir işlem uygulaması yapılması gerekmektedir. Kişinin ağrısı, şişlik ve morarma durumuna bağlı olarak anestezi işlemi uygulanması da söz konusu olacaktır. Genellikle genel anestezi altında yapılması söz konusu olur. Hastaya kas gevşetici veya sakinleştirici yapılması da mümkün olmaktadır. Kemik yerine oturtma işlemi için kişinin omuz kemikleri yerine geçmesinden sonra yaşamakta olduğu şiddetli ağrı azalacaktır.

Ameliyat

Omuz çıkığında bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Bu işlem ortopedi uzmanı tarafından yapılması gerekmektedir. Omuzlarda cerrahi işlem uygulanacağı zaman sorunun düzeltilmesi zedelenmeye bağlı olarak yapılacaktır. Eğer ki omuz kemiği tekrar çıkması ihtimali olması durumunda da ameliyat işleminin yapılması gerekecektir. Özellikle de labrum yırtılması olduğu zamanlarda bu durum içerisinde de tekrardan labrum glenoid yuvası içerisinde oturtulması için ve kesin olarak tedavi yapılması için cerrahi ameliyat gerekecektir. Esnemiş olan dokuların tekrardan dikilmesi için uygulanan bu işlem genellikle bir ya da iki saat sürmektedir. Ameliyat sonrasında kişilere 3 haftaya kadar dinlenme raporu verilmesi mümkündür.

İmmobilizasyon (sabitleme):

Doktor tarafından omuz çıkıklığı yaşanması sonucunda bir hafta ile üç hafta boyunca omuz askısı ile kolun sabitlenmesi gerekebilir. Bu durum kemiklerin hareket etmemesi için yapılacak bir tedavi yöntemi olacaktır. Askı kullanılmadığı zamanlarda bir atel ile de sabitlenmesi gerekebilir. Bu askıyı ne kadar süre kullanacak olduğunuz omzunuzun duruma bağlı olarak kolunuzda kalacaktır. 

İlaçlar

İyileşme süresini hızlandırmak için ve yaşanmakta olan ağrının dinmesini sağlamak için iyileşme süresi boyunca doktor tarafından bir takım ağrı kesiciler verileceği gibi kas gevşetici ilaçlarda omuz bölgesinde olan rahatlamanın sağlanması için reçete edilebilir.

Fizik Tedavi

Kişilerde iyileşme süresi tamamlandıktan sonra omuzda sabitleme işlemi çıktıktan sonra atel veya askıyı çıkardıktan sonra kişilerde omuzun eski hareket yeteneğini kazandırmak için fizik tedavi uygulanacağı gibi aynı zamanda da bir takım egzersizler yaparak bu yöntemler sayesinde eski hareket kabiliyetini tekrardan kazandıracaktır.

Egzersizler

Rehabilitasyon hareketleri yapmak omuz çıkıklığı içerisinde son derece önemli olmaktadır. Sizler de yapacak olduğunuz egzersizler ile birlikte omuz hareketlerinizde ki yavaşlamanın durmasını sağlamış olacaksınız. Bu hareketleri yaparken fizik tedavi uzmanı tarafından verilecek olan egzersizleri yaparak sizlerde bu egzersiz hareketleri ile daha hızlı bir iyileşme sağlamanız mümkün olacaktır. Egzersizleri yaparken mutlaka yumuşak hareketler olmasına ve kolunuzu zorlamayacak hareketler olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle