Omuz ve Eklem Ağrısının Nedenleri Nelerdir ve Nasıl Geçer?

Omuz ağrısının oluşmasının nedenleri başında omuz ekleminin yaralanmasının bir nedeni olarak ya da hastalığın bir sonucunda meydana gelecek ağrı omuız ve bölgesinde şiddetli bir şekilde kendisini gösterecektir.

 Omuz ve Eklem Ağrısının Nedenleri

Omuz ve eklem ağrısının otuzdan fazla nedeni olmaktadır. Sebebin ne olduğunu ve nedenini bulmak için birçok testten geçmek gerekmektedir. Eğer ki sizlerin de ağrınız ciddi boyutlardaysa o zaman bir doktora görünmeniz gerekmektedir. Bazı kişiler için ameliyat tek çözüm oluyorken bazı kişiler ameliyat olmadan omuz ve de eklem ağrılarından kurtulmanında yolu mümkün olmaktadır. Çoğu kişilerde omuz olarak adlandırılmakta olan organımız kolumuzda geniş bir hareket yelpazesinin olduğu ve harekete izin vermekte olan tendonları ve kasları birleştiren birkaç eklemin olduğu bir bölge olmaktadır. Hareket ettiğimiz zaman ancak bunun bir alanı olmaktadır. Ağrıya neden olan yumuşak dokunun veya kemikli yapıların omuzunuzda dengesiz bir şekilde bulunması ya da çarpması sonucunda bir takım sorunlara neden olacaktır. Sizler de sadece omuz kısmınızı hareket ettirdiğiniz zaman ağrı hissedebilecek olduğunuz gibi bu ağrıyı her zaman durduk yere bile hissetmeniz mümkün olacaktır. Bu ağrının geçici olabileceği gibi aynı zamanda da sürekli olan bir ağrıya da dönüşebilir. Bu durumda kişinin teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi gerekecektir. 

Anatomi

Omuz kısmımız üç kemikten oluşmaktadır. Üst kol kemikleriniz humerus, omuz bıçağı olarak adlandırılan skapula ve kemer kemiği denilen klavikuladan oluşmaktadır. Üst kol kemiklerimiz kafamızı omzumuzum yuvarlak kısmına oturma kısmı olarak adlandırılmaktadır. Bu yuvaya glenoid adı verilmektedir. Birçok kasların ve de tendonların kol kemiklerim omuz yuvanızın ortalanmış halinde tutarak bir yerde menteşe görevi görmektedir. Üst kol kemiklerinizin başını tutmaktadır.

Omuz eklem ağrıları genellikle dört ana kategori altında toparlanmaktadır. Tendonların iltihaplanması. Tendon yırtığı, artrit ve kırık. Omuz ağrısına başka neden olan sorunlarda bulunmaktadır. Tümör ya da enfeksiyon gibi ama bunlar daha az yaygın olan nedenler arasındadır.

Bursae

Bursae omuz kısmımızda bulunmaktadır. Omuz dahil olmak üzere vücudumuzun her bölgesinde her yerinde bulunan eklemlerde küçük sıvı dolu keseciklerinden bir tanesi olarak bilinmektedir. Kemiklerin yumuşak dokular arasında yastık gibi yumuşak bir şekilde hızlı hareket etmesini sağlayacak kayan kaslar ve kemik arasında sürtünmeyi de Bursae engel olmaktadır. Bazı zamanlarda omuzun aşırı kullanımı sonrasında iltihaplanmasına ve bu kısmın şişmesine neden olmaktadır. Bu durum sıklıkla rotator manset tendiniti ile birlikte görüldüğü de bilinmektedir. Omuzda bulunmakta olan birçok doku bu nedenle iltihaplanacaktır ve ağrının olmasına da neden olacaktır. Saç tarama eylemi sırasında ya da giyinirken sıklıkla ağrının olmasına neden olmaktadır.

Artrit

Omuz ağrısı artrittende kaynaklanabilecek olduğu bilinmektedir. Artritin birçok çeşidi bulunmaktadır. Omuzda en sık rastlanan eklem iltihabının başında gelmektedir. Aşırı bir şekilde yıpranma sonucunda ve aşınma neticesinde meydana gelecek olan kireçlenme olarak bilinmektedir. Kişilerde şişkinlik ağrı sertlik gibi belirtiler gösterecektir. Bu daha sıklıkla yaşın ilerlemesi ile belirlenmektedir. Kronik bir hal alacaktır. Ağrısını azaltmak için kiiler omuz hareketlerinden sıklıkla kaçınmaya başlayacaktır. Eklemlerde yumuşak doku parçalarının sıkışmasına ve sertleşmesine de yol açacaktır.

Kırık

Omuz ve eklem ağrılarının nedenlerinden bir tanesi de çatlaklar ya da kırıklar da olabilir. Günümüzde yaşlı hastalarda daha sıklıkla ayakta boydan düşmenin bir sonucu olarakta omuz kırıkları meydana gelmektedir. Omuz kırıkları metorlu araç kazası gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Çatlaklar sıklıkla şiddetli ağrıya ve şişmeye de neden olmaktadır.

Tedavi

Tedavi genellikle dinlenme ve aktivitelerinizde olacak değişiklikler sonucunda gerçekleşecektir. Omuz gücünüzü arttırmaya yönelik olan ve de esnekliği kazanmanıza sağlayacak olan fizik tedavi uygulamayını yapmanız gerekmektedir. Doktor tarafından eğer ki yapılan testler sonucunda iltihaplı bölge görülmesi sonucunda bu bölgeyi azaltmak için anti inflamatuar bakımından ilaçların kullanılması söz konusu olabilir. Bu ilaçlar aynı zamanda da ağrınında dinmesini sağlamaktadır.

Cerrahlık en son tedavi yolu olarak görülüyor olsa da omuz ve eklem ağrısı yaşamakta olan kişilerin aktivitelerini değiştirmelerine rağmen ya da dinlenmelerine rağmen bazı zamanlarda tedavi çare olmamaktadır. Bu nedenle de tek çare ameliyat olmaktadır. Cerrahi yöntem ile skar dokusunu çıkarmak için ve yırtılmış omuz dokularını çıkarmak için artroskopi yolu ile yapılmakta olan bir cerrahi müdahale de kişilere gerekebilir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle