Lomber Lordoz Artması Hakkında Merak Ettikleriniz

Omuriliğin en alt bölümünün düzleşmesi neticesinde ortaya çıkan şiddetli ağrılı bir hastalıktır. Halk arasında bel düzleşmesi olarakta bilinmektedir.

Lomber Lordoz Artması

Lomber Lordoz Artması

33 tane üst üste kemiğin oluşması sonucunda omurga oluşmaktadır. Sütun halinde olan bu omurgalar vücudun dik durmasını, eğilmesini sağlamaktadır. Güçlü kasların olduğu ve esnek tendonların olduğu kemikler omurganın sağlıklı olmasında katkısı olmaktadır.

Bu omurgaların bir tanesinin zarar görmesi sonucunda omurgalarda hasar meydana gelecektir. Omurgamız her zaman için kafanın ağırlığını taşıyabilmesi için ve insanları şok darbelerden korumak amacıyla kendisine has olan kıvrımlardan oluşması ile bilinmektedir. Lordoz lumber ise doğal kavisin normalin çok yukarısında olduğu zamanlarda oluşacaktır. Böylelikle omurgaya aşırı bir baskı yaparak omurganın ağrımasına neden olacaktır. Lordoz lumber artması sonucunda insanların bellerinde bir kavis ortaya çıkacaktır. 

Omurganın doğal yapısı içerisinde çok hafif bir eğriliğin olması normaldir. İnsanların yaptığı hatalı egzersizler ya da ani hareketler sonucunda bel bölgesinde hasara neden olacağı için bel düzleşmesi meydana gelecektir. Lomber lordozu kontrol etmek istiyorsanız o zaman sizlerde sert bir zemin üzerine sırt üstü bir şekilde uzanmalısınız. Bu hastalarda midelerinin ve kalçalarınında ciddi oranda dışarıya doğru çıktığı gözlemlenmektedir.

Eğer hastanın lordozu varsa uzanmakta olduğu bu zemin üzerinde elini beline koyduğu zamanlarda ekstra bir boşluk olur. Bu sayede anlaşılabilir. 

Nedenleri

 Her yaşta insada görülebilir. Çocukluk döneminde herhangi bir neden olmaksızın ortaya çıkacağı gibi ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkması mümkün olacaktır. 

  • Aşırı kilolu olmak;
  • Kemiklerin zamanla erimesi;
  • Disklerin bozulması;
  • Sırt bölgesinde dışa doğru eğimi;
  • Cücelik;
  • Kalsiyum eksikliği;
  • Kemik hastalıkları;
  • Vitamin eksikliği,
  • Gıdasız kalma;
  • Hızlı büyüme;
  • Az kas kütlesinin olması;
  • Ağır kaldırmak.

Belirtileri

  • Şiddetli Ağrılar;
  • Yorgunluk;
  • Uyuşukluk;
  • İştah azalması;
  • Bacaklarda güçsüzlük
  • Adale spazmı

Bel bölgesindeki omurilik sinir köklerinin baskılanması sonucunda ağrı meydana gelecektir. Ağrıyan bölge içerisinde sınırlı hareket edilir. Kişi kendisini sürekli olarak yorgun hissedecektir. Beli oynatmakta her zaman için güçlük çekecektir.

Tanı nasıl konulur?

Hastanın şiddetli bel ağrısı şikayetleri olduğu zaman hastanın beyin ve sinir hastalıkları uzmanına başvurması gerekmektedir. Hastanın yapılacak muayenesi sonucunda doktor tarafından röntgen filmi istenecektir. Bu sayede görsel bir inceleme yapılacak ve hastanın teşhisi konulacaktır.

Tedavisi

Hastalığın seviyesine göre tedavi şekli uygulanacaktır. Doktor her zaman için sırt kaslarında bir anormallik olup olmadığına dikkat edecektir. Muayene sırasında göğüs kafesini irdeleyecektir. Röntgen filmi sonucunda nasıl bir tedavi uygulanacak olduğuna da kesinleşmiş olacaktır. Hastaya ağrısını dindirmek için doktor tarafından ağrı kesici ilaçlar verilecektir. Bunun yanı sıra kas gevşetici ve iyileştirici ilaçlarda verecektir. Bel düzleşmesi yaşayacak olan kişilerin ameliyat en son başvurulan yöntemlerden bir tanesi olmaktadır. Hastanın fizik tedavi yapılması kesinleştiği zaman fizyoterapist tarafından uygulanacak olan fizik tedavi sonucunda omuriliğin tekrardan düzelmesi sağlanacaktır. Bel ağrılarını önlemek için yanlış bir hareket yapmadan kasların güçlenmesi ve omurgaların düzelmesi için doktor tarafından ön görülen egzersizlerin yapılması gerekmektedir. Bu egzersizleri doktorun ön gördüğü süre boyunca yapılmalı ve aksi hareketlerden her zaman için hastanın kaçması gerekmektedir.

Hastaların yattıkları yatağın mutlaka ortopedik olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Hastanın eğer ki uzunca bir süre ayakta durması gerekiyorsa o zaman bir ayağına ağırlığını vermemlidir. Eşit miktarda ayaklarına ağırlık vermesi gerekmektedir. Bayanların yüksek topuklu olan ayakkabılar giyinmemesi tercih edilmektedir. Çok ağır kaldırmamalı ve hasta ani hareketlerden her zaman için kaçınmalıdır. Eğilirken her zaman dizlerinizi kırarak eğilmeniz sizlerin omurganızı korumuş olacağınız anlamına gelmektedir. Arkanıza döneceğiniz zaman sizlerin sadece belinizle değil, ayaklarınızla dönmeniz gerekmektedir. 

Oturma şekliniz her zaman için önemlidir. Sizlerde otururken ayaklarınızın yere temas edecek şekilde oturmaya dikkat etmelisiniz. Uyurkende sizlerin yapacak olduğunuz bazı detaylar vardır. Yattığınız zaman yatağınızın şekil değiştirmeyecek kadar sertlikte olmasına dikkat ediniz.

Eğer yan yatıyorsanız o zaman ayaklarınızı kendinize doğru çekerek uyumanızı doktorlar önermektedir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle