Lomber Spondiloz Nedir Nasıl Tedavi Edilir?
Zamanla yaşlanma sonucunda ortaya çıkacak olan aşırı yüklenme neticesinde omurlarında yaralanmamaları ile gelişen kronik bir hastalık olmaktadır.
Lomber Spondiloz
Belin dejeneratifi hastalığı olarakta bilinmektedir. Bel omurgasını bir araya getirmekte olan yapıların ani bir hareketle ya da yaşın ilerlemesi sonucunda dejeneratif olmasına neden olduğunda buna lomber spondiloz denmektedir. İnsanların yaşının ilerlemesi ile ortaya çıkacağı gibi aynı zamanda da yüklenme sonucunda da omurgaların zedelenmesi sonucunda meydana gelecek olan kronik dejeneratif distrofik hastalığına verilen isim olmaktadır. Daha çok boyundaki diskleri ekleyecektir. Bu durum kişilerde yaşa bağlı olarak da görülecektir. Disklerin yırtılması sonucunda ortaya çıkacak olan bir kronik hastalığa verilen isim olmaktadır. Disklerde oluşan bu değişimler sonucunda boyun kemiklerimizde birbirine bağlamakta olan bir takım servikal osteoartrit gelişmesine neden olacaktır. Bu hastalık daha çok 55 yaş üzerinde bulunan kişilerde sıklıkla görülmesi mümkün olacaktır. İnsanların yaşları ilerledikçe kemiklerinde ki ve kıkırdaklarındaki doku sıvısı zamanla yok olacaktır. Yaşa bağlı olarak yıpranma ve tabii ki yırtılmalarda olacaktır.
Belirtileri
Genel olarak boyun bölgesini etkileyecek olduğundan burada çok şiddetli bir ağrının oluşmasına neden olur. Ve tabi ki bununla birlikte bir de tutulma meydana gelecektir.
- Omuzlarda şiddetli bir ağrı giderek kollara ve göğüslere de yayılması;
- Sıklıkla Lomber Spondiloz yaşayan kişilerde el ve ayak kısımlarında karıncalanma görülecekti;
- Hasta artık destek almadan yürümesinde ciddi oranda zorluk çekecektir;
- Mesenasinde ya da bağırsaklarında kendisini kontrol edememe gibi durumlar görülür;
- Ayrıca koordinasyon gibi bozukluklarda hastanın yaşayacağı sıkıntıların başında gelmektedir.
Her zaman için hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterecektir. Daha çok Lomber spondiloz daha çok vücut içerisinde kireçleme olduğu zamanlarda bu bölgelerde görülmesi mümkün olacak bir hastalıktır. Lomber spondiloz hastalığının daha çok boyun fıtığı geçirenlerde ve kireçlemesi olan kişilerin yaşaması daha mümkün olacaktır. Eğer ki bu hastalıkta Lomber nedeniyle bir sıkışma meydana geldiyse ve daralma damlar içerisinde olduysa kişinin yürüme kabiliyetininde düşecek olduğunu unutmamak gerekmektedir.
Teshis
- Hastanın her zaman için boynunun esnekliğinin değerlendirilmesi şarttır;
- spondilozis rahatsızlığı yaşamakta olan bir kişinin boyun hareketleri her zaman için kısıtlayıcı olacaktır;
- Spondiloz sinirlerinde veya omuriliklerde herhangi bir zedelenme olup olmadığını anlamak için Nörolojik bir muayene şart olacaktır.
- Röntgen filmi çekilmesi gerekmektedir. Filmi inceleyecek olan doktor spondiloz olup olmadığı konusunda kararını verecektir.
- Omurga kanalına bir miktar sıvı enjekte edilmesi sonucunda röntgende daha iyi bir şekilde görülmesi mümkün olacaktır.
Bu rahatsızlık daha çok orta yaş insanlarında da görülmesi mümkün olmaktadır. Ani bir hareket yaptığınız zaman sinsi bir şekilde ilerleyecektir. Bayanlarda ve erkeklerde eşit miktarda görülmektedir. Trafik kazası geçirmiş olan kişilerin ya da daha önceden bel fıtığı yaşamış olan kişilerde sık olarak görülmesi mümkün olmaktadır.
Egzersizler
Bel ağrılarının hemen hemen %85’inin kaynağı Lomber Spondiloz olmaktadır. Siyatik sinire çok fazla baskı olacağı için ayaklarda uyuşmalar ve karıncalanmalarda meydana gelecektir. Sizlerde her zaman için kulaktan duyma bilgiler ile yapılan egzersizleri yapmamalısınız. Bilinçsiz yapılan egzersizler her zaman için ciddi sorunlara neden olacaktır. Bu nedenle de fizik tedavi esnasında eğer ki hekimin sizlere göstermiş olduğu hareketleri yine hekimin söylediği zaman aralığında yapmanız gerekmektedir.
Hastalık çok ilerleyen zamanlarında hastaya boyunluk ya da korse takılması söz konusu olacaktır. Boyun kaslarını her zaman için güçlendirmek amacı ile fizik tedavi yapılması gerekmektedir. Kas gevşetici ilaçlar verilerek hastaya her zaman için rahatlaması sağlanmalıdır. Eğer ki tüm bunları yapmasına rağman şikyaetleri bir türlü geçmiyorsa o zaman doktorun ön görmesi sonucunda da cerrahi müdahale olması söz konusu olacaktır. En sıklıkla görüşen cerrahi yaklaşımların balında anterior gelmektedir. Hastanın belirtileri arasında en çok boyun ağrısı ve bununla birlikte kollara yayılan bir uyuşukluk olmaktadır. Eğer sizlerde de yukarı kısımda yazmış olduğumuz belirtiler oldukça fazla ise o halde sizlere tavsiyemiz her zaman için bir hekime giderek muayene olmanız çok önemli olacaktır.
Tedavisi
Hafif bir şekilde var olan hastalıkta boyun hareketlerini azaltarak oradaki sinirlerin tekrardan güçlenmesini kazanmak amacıyla boyunluk takılması söz konusu olacaktır. Ağrı kesici olarak doktor tarafından verilen ağrı kesicilerin dışında reçetesiz satılmakta olan aspirin ya da asetaminofen satın alarak sizlerde ağrınızın yok olmasını sağlamalısınız. Boyun kaslarının daha da güçlenmesi için her zaman terapist tarafından gösterilen hreketler yapılacaktır. Ağrı eğer ki dayanılmaycak durumdaysa o zaman sizlerde buz koyup ağrının azalmasını sağlayabilirsiniz.
Kaynaklar
- http://www.drkamilteker.com/lomber-spondiloz/
- http://www.drolcayguler.com/katerogidetay.asp?id=28
- http://dralpergokce.com/tag/omurga-kireclenmesi/