Lomber Disk Hemisi Hakkında Bütün Her Şey

omurların içinde bulunan yumuşak dokunun dışa çıkması sonucunda oluşan fıtığa verilen isimdir.

Lomber Disk Hemisi

Lomber Disk Hemisi

Belimizde toplam 5 adet omur kemiği bulunmaktadır. İlk diske L1 en son diske L5 denmektedir. Bu diskler arasında kıkırdak diskler bulunmaktadır. Bu disklerin içerisinde nüklous pulpozus adı verilen yumuşak dokular bulunmaktadır. Bu dokuların dışında kalan anulus fibrozus denilmekte olan çok sert bir doku bulunur. Bu disklerin iç kısmında bulunan nüklous pulpozus adı verilen dokunun dış tarafa doğru çıkması sonucunda fıtıklaşma olmaktadır. Bunun neticesinde de omurga çevresinde geçmekte olan sinirlerin sıkışması gündeme gelecektir. Bu duruma bel fıtığı adı verilmektedir. Bel fıtığı ise bel bölgemizde bulunan omurlar arasında bulunan bütün disklerin yer değiştirmesi ile ortaya çıkan kişinin çok ağrı çektiği ve hayatını olumsuz yönde etkileyecek olan bir durumdur. Bu fıtıklar genellikle bel omurlarının bulunduğu yerin tam olarak ortasında bulunmaktadır. Bazıları ise belin altında bulunan iki diskte oluşur. Son iki diskte olduğu zaman son derece ağrılı bir durum olacaktır. Bu durumda sonucunda hastanın sürekli olarak bel fıtığı şikayetleri arttığı zaman fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroşirurji ya da algoloji bölümlerinin baktığını da unutmamak gerekmektedir. Yani sizler bel fıtığından şüpheleniyorsanız bu üç bölüme giderek muayene olmanız şarttır. 

Belirtileri 

Eğer ki omurların iç kısmında kalan o yumuşak dokunun dışa çıkması sonucunda oluşan bir fıtık meydana geldiği zaman bu durumda hastanın omurganın içerisinde bulunan sinirlere baskı yapacaktır. Bu baskı sonrasında şiddetli bir ağrı oluşmaya başlayacaktır. Sinirlerden ötürü oluşan ağrı her zaman için bacaklarda da hissedilecektir. Bazı hastalarda bu ağrının çok yoğun ve de şiddetli olduğu bilinmektedir. Belirtileri sadece ağrı değildir. Bunun yanı sıra kişinin bacaklarında uyuşma ve bacaklarda olabildiği kadar kuvvet kaybınında oluşmasına neden olacaktır. Bazı hastalarda kas erimesi de görülmektedir. Bel fıtığı ilerlediği zaman kişinin idrarını tutamama gibi durumları da söz konusu olacaktır. Bu kişiler de iktidarsızlık da görülmektedir. Ve kişi kendisini felçmiş gibi hissetmesi de söz konusu olacaktır.

Hastalığın ileriki aşamalarında tedavi gittikçe zorlaşacaktır. Bu nedenle de ilerlemeden hastanın tedavi olması şarttır.

lomber disk hernisi değişik türleri bulunmaktadır. İlk dönemde kişinin ağrıyı daha çok bel kısmında hissetmesi gözlemlenmektedir. Fakat zaman geçtikçe hastanın bu yakınmalarının bacağa doğru kaydığını ve biraz daha zaman geçtiğinde bacaklarında uyuşma olduğunu da belirtmektedirler. İlerleyen dönemlerde bacaklarda hissedilmekte olan ağrı bel ağrısını çoktan unutturacaktır.

Teşhisi

Sizler de bel yağrısından kaynaklı olarak hekime gittiğiniz zaman sizin ilk olarak hikayenizi dinlemesi gerekmektedir. Ve fiziki bir muayene yaparak sizin ağrıların nerede olduğuna bakacaktır. Muayene sonrasında kesin tanıyı koymak için birçok tetkitlerin yapılması gerekecektir. Manyetik rezonas görüntüleme tekniği son yıllarda yapılmakta olan ve tam sonucu verecek bir test olmaktadır. Daha sonradan Nörolojik bir şüphe uyandırması sonucunda EMG yani sinir ölçümünü de hekim isteyebilir.

Tedavi

Bel fıtığının türlerine göre değişik tedavi yöntemlerinin uygulanacak olduğunu bilmelisiniz. Hastalık çok ilerlemediyse o zaman cerrahi olmayan yöntemlerin hastanın bel fıtığını geçirmesi için uygulanacaktır. Bu yöntemler daha çok ilaç tedavisi olmaktadır. Özellikle de ağrıyı dindirmek için ağrı kesici verilir. Hastanın belini güçlendirmek için fizik tedavi uygulanacaktır. Bütün bunlara rağmen eğer ki hastanın şikayetlerinde azalma olmadıysa o zaman cerrahi yolu tek çıkış yolu olacaktır. Ameliyat her zaman için tercih edilen bir yöntem olmasa da hastanın ağrılarını dindirmek ve hayat kalitesini arttırmak için ameliyat yapılabilir. Bu nedenle mikro teknikler kullanılarak yapılacak ameliyatlarda hastaların büyük bölümünde iyileşme görülmektedir.

Bel Fıtığından Korunma Yolları

lomber disk hernisi olmamak için sizlerin de yapmanız gereken birçok detay vardır. Özellikle ani hareketler yapmamanız gerekmektedir. Yerden ağır bir şey kaldıracağınız zaman dizlerinizi kırmadan sadece eğilerek almayın. Her zaman için dizlerinizi de kırıp bu şekilde alınız. Aniden bir ağır yük kaldırmamalısınız. Fazla kilosu olan kişilerin her zaman için bel fıtığına yakalanma riski zayıf olan kişilerden daha fazla olmaktadır. Uzun süreli oturarak bir iş yapmamalısınız. Özellikle de masa başında iş yapan kişilerin arada bir kalkarak gezinmeleri tavsiye edilmektedir.Uzun süren yolculuk yapıyorsanız molalarda mutlaka hareket halinde olmalısınız. Bilinçsiz bir şekilde spor yapmamanızı uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Uzman hekimler tarafından belirtilen bel fıtığının olmaması için yattığınız yatağın ortopedik olmasına çok dikkat etmelisiniz. Otururken kamburunuzu çıkararak oturmamalısınız. Sizler de her zaman dik ve belinizin arkasına bir şey koyun ve bu şekilde oturmalısınız. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle