Lomber Lordoz Düzleşmesi Nedenleri ve Egzersizleri
Omur iliğin düzleşmesi sonucunda oluşan ağrılı bir rahatsızlıktır.
İçindekiler
Lomber Lordoz Düzleşmesi
Lordoz düzleşmesi aslında omuriliğin ileriye doğru eğilmektedir. Görüntüyü şu şekilde gözünüzde canlandırabilirsiniz. Mide her zaman ileride baş geride kalacaktır. Bu durum ciddi bir bel ağrısına neden olacaktır. Vücudumuzda gövde dediğimiz o bölümde omurlar bulunmaktadır. Kemiklerin üst üste dizilmesi sonucunda omurgayı oluşturmaktadır. Bunlara bel kemiği ismi verilmektedir. Burada ki kemikler en sert kemiklerden biri olmaktadır. Ve çevresinde var olan kaslar sayesinde omurga çok iyi bir şekilde korunmaktadır. Bu bölge vücudumuzun en sağlam bölgelerinden bir tanesi olmaktadır. İskeletimizde omurga her zaman için “S” harfi şeklindedir. Omurganın vücudumuza dik bir duruş vermesi ile bilinmektedir. Omurgamız adeta bir yay şeklini andırmaktadır. Omurgamızın bu duruşu onu dışardan gelebilecek herhangi bir darbeden korumasını sağlayacaktır. Omurga kemiklerimizin arasında kıkırdak ve diskler vardır. Bu diskler sayesinde omurga kemiklerimizi incitmeden hareket edebiliyoruz. Disk kayması bazı kişilerde olacağı gibi disk hernisi yani disk fıtığınında olması söz konusu olabilir.
Bu gibi durumlarda ise omurgamızın her zaman hareket kısıtlanması olacaktır. Omurilik sinirleri vardır. Ve bunlar baskı altında kaldığı zamanlarda sinirlere basınç uygulanacaktır. Böyle bir durumda ise sinirlerimiz basınç hissettiği zamanlarda çok şiddetli olan ağrıların oluşmasına neden olacaktır.
Beynimizle vücudumuz arasında bulunan birçok sinirin de yanlarında barındırmakta olan omurilik omurgamızın içerisinde ki kanalda bulunur ve kuyruk sokumuna kadar da uzanmaktadır. Omurgaya yandan baktığımız zamanlarda konveksite yani hafifçe öne doğru eğildiği gösterilmektedir. İşte buna lordoz adı verilmektedir. Şiddetli bel ağrısının oluşması sebebi ile omurgamızın etrafında bulunan adalelerin spazmı olduğu zaman lomber lordoz düzleşecektir. Belimizde bulunan adelelerinkasılması sonucunda omurgamızın da bel kısmında bir düzleşme meydana gelecektir. radrolojik olarak film çekildiği zaman saptanan bölgeye ise lomber lordoz düzkleşmesi adı verilmektedir.
Tedavisi
- Bel ağrılarını gidermek için her zaman fizik tedavi görmek şart olmaktadır. Fakat bir takım hususlara çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Egzersiz ve beslenmeye son derece dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle de egzersiz yaparken bel ağrınızın daha da şiddetlenecek bir egzersizden kaçınmanız gerekmektedir. Her zaman için sizlerin dengeli beslenmenizin şart olduğunu unutmamalısınız. Eğer fazla kilolarınız varsa bu kilolardan kurtulmanız için diyet yapmalısınız.
- Uyuma: uyudunuz zaman, uzandığınız zaman şekil değiştirmeyecek bir yatak tercih etmeniz gerekmektedir. Uyuyorken eğer sizler de yan yatmaktaysanız o halde bacaklarınızı kendinize doğru çekerek uyumanız gerekmektedir. ( Fakat diz problemleriniz varsa bu şekilde uyumak bir takım sorunlar olmasına neden olacaktır) Herhangi bir diz hastalığınız yoksa o zaman sizler de sırt üstü yatarken dizlerinizin altına bir tane yastık koymalısınız.
- Otururken: Sandalyenin arkasında mutlaka sizlerin belinizde bir kavis oluşturacak şeklinde oturmanız gerekmektedir. Eğer araba kullanıyorsanız o zaman pedallara çok rahat ulaşabileceğiniz şekilde oturmanız gerekmektedir. HEr zaman kalça ile dizlerin aynı seviyede olmasına dikkat etmelisiniz.
- Ayakta duruken ya da yürürken: Eğer uzunca bir süre ayaklarınızın üzerinde durmanız gerekiyorsa o zaman sık sık ağırlığınızı diğer bacağınıza verin. Mutfak gibi bir yerde eğer ki uzunca bir süre ayakta durmanız gerekiyorsa o zaman ayağınızın altına herhangi bir yükseklik koymalısınız. Herhangi bir işinizi yaparken zorlanmayacağınız bir seviyede yapmanız gerekiyor. Dik durmaya çalışın. Bastığınız yerin her zaman sert zemin olmasına dikkat edin. Alçak topuklu ayakkabıları tercih etmelisiniz. Yürürken ellerinizde yük varsa bunu iki ele eşit olacak şekilde paylaştırmanız gerekmektedir.
- Eğilirken: yerden bir yük alacaksanız bunu bacaklarınızı eğerek almalısınız. HEr zaman için eğilirken başınızı dik tutmalısınız. Hep bel kavisinizi koruyun. Her zaman kaldıracak olduğunuz eşyaya yakın durmanız gerekmektedir. Zemine dikkat etmelisiniz ve düz bir zemin olmasına dikkat edin. Çömelerek yükü her zaman için almalısınız.
Egzersizleri
Egzersiz 1: Ayak ve ellerinizin üzerinde emekler gibi bir pozisyonda durmalısınız. Başınız yukarı kısımda ve belinizle kalçanızın daha aşağıda durmasına çok dikkat etmelisiniz. Bu duruşunuzu asla bozmadan kalçanızı ayak topuklarınıza kadar geriye doğru gidin. Sırtınızı 5 saniye kadar gerin ve tekrardan başlangıç kısmına dönün.
Egzersiz 2: Başınızın altına bir destek alarak sırt üstü olacak şekilde uzanın. Dizler bükülür ve vücudun üst kısmı rahatlamaya bırakılır. Dizlerinizi kendinize doğru çekin. Omuzlarınızın yere temas etmesi gerekmektedir.
Egzersiz 3: Yüz üstü olacak şekilde uzanın. Dirsekleriniz yardımıyla vücudunuzu dik tutun. Boynunuzu dik tutun ve ellerinizle vücudunuzun yukarı kalkmasını sağlayın. 10 saniye geçtikten sonra başlangıç pozisyonuna dönün. Bu hareketi 5 defa tekrarlamalısınız.