Omurga Kireçlenmesi Belirtileri ve Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

Omurga kireçlenmesi, kısa sürede müdahale edilmediğinde son derece ciddi ağrılara neden olabilecek bir rahatsızlıktır. Ayrıca tedavisi de günümüzde başarıyla uygulanmaktadır.

Omurga Kireçlenmesi ve Tedavisi

Omurga kaslarındaki daralmayla meydana gelen ve ani hareketlerle de ortaya çıkan omurga kireçlenmesi, kısa sürede teşhis ve tedavi edilebilen rahatsızlıklardan biridir. Gündelik yaşamı oldukça olumsuz etkileyen bu durum, hastaların çok daha stresli bir hayat sürmesine neden olabilir. Boyun ve dirsek bölgelerinde görülebilen bu rahatsızlık genel anlamda kişilerin sağlığı için de bazı olumsuzlukları beraberinde getirir. Ani hareketlerle beraber ağır yük taşıma sonucunda da görülebilen omurga kireçlenmesi, beraberinde kasılmalar ve krampları da getirebilir. Tüm bu nedenlerden dolayı sizlerle paylaşacağımız belirtileri yaşayacak olursanız, mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Ayrıca hastalığı teşhisi röntgen görüntüleme tekniği kullanılarak konulabilir.

Omurga kireçlenmesi rahatsızlığında, vücudun bazı bölgelerinde ısınma yaşanmamaktadır. Romatizmal rahatsızlıklar, omurilik tümör ya da enfeksiyonları da kireçlenmeyi beraberinde getirebilir. Genel olarak tetkiklerin yapılmasının ardından hastaların yanlarında kas gevşetici bulundurmalar tavsiye edilmektedir. Aniden gelebilecek ağrılara karşı tercih edilecek en uygun yöntem budur. Son olarak doktorun tavsiyelerine göre ağrı kesicilerden de yararlanılmalıdır. Ancak hastalığın ilerlemesi durumunda istirahat ve kullanılacak ilaçlar da faydasını göstermeyecektir.

Omurga Kireçlenmesi Belirtileri

Omurilik kireçlenmesi belirtileri olarak, ilk süreçte ağrılara neden olmayan bu durumun daha sonraki süreçlerde eklemlerin aşınması ve yıpranmasıyla ortaya çıktığı bilinmektedir. Öte yandan bu durumlarla beraber dokulardaki sinirlere baskı uygulandığında hastaların ciddi ağrılarla baş başa kalabileceği unutulmamalıdır. Gündelik yaşamı ciddi anlamda etkileyen bu durum bel ortasında, belin sağı ya da solunda ve kalça bölgesinde ağrılarla kendini belli edebilir. Sinir sıkışmalar diz arkası, ayak ya da bacağa vuruyorsa, omurga kireçlenmesinden şüphe duyulabilir.

Eklem deformasyonunun sebep olduğu hareket kısıtlamasından kaynaklı olarak hastalar ciddi sorunlar yaşayabilir. Çoğu zaman rahatlıkla eğilme ve doğrulma hareketleri gerçekleşememektedir. Bunun yanı sıra uzun süreli mesafede yürürken ciddi zorluklar çekilebileceği gibi kısa mesafeli yürüyüşlerde de sorunlar yaşanabilmektedir. Ayrıca genel belirtiler arasında sabah uyanıldığında belde tutukluk ve şiddetli ağrılar görülebilir.

Bel kireçlenmesinin olduğu hastalarda tipik bir durum olarak, ağrılar gün içinde ve daha çok hareket edildiği zaman başlamaktadır.

Bu belirtilerin yanı sıra merdiven inip çıkarken ya da sürekli eğilip doğrulurken bel kireçlenmesi başlayabilir.

Omurga Kireçlenmesi Tedavisi

Omurga kireçlenmesi tedavisi öncelikle hastaların şikâyetleri doğrultusunda başlatılmaktadır. Hastaların hangi bölgelerinde ağrı yaşanıyorsa uzman doktorlar başlangıçta o bölgeye tedavi uygulamaktadır.

Hastanın günlük olarak kısıtladığı hareketlerin açılması için fizik tedavi aletleri tercih edilir. Sertleşen, aşırı yıpranan ve deforme olmuş olan eklemlerin açılması için ise günümüzde lazer tedavileri uygulanabilmektedir. Bu yöntemin oldukça başarılı bir şekilde tercih edildiğini söyleyebiliriz.

Omurga kireçlenmesi tedavisinde ultrason yöntemi de uygulanır. Sertleşmiş olan doku ve bağların yumuşatılması için kullanılan ultrason tedavisi ayrıca hastaların bu konudaki ağrılarını da azaltmaya yardımcı olur.

Söz konusu tedavide elektrik uygulaması tedavisiyle beraber egzersiz tedavileri de tercih edilebilir. Bu işlemler hastanın kendini çok daha iyi hissetmesini sağlar. Omurga kireçlenmesi daha çok yapısal bir durum olduğundan dolayı genel olarak tüm şikâyetler göz önünde bulundurularak işlemlere başlanır.

Omurga kireçlenmesi tedavilerinde asıl amaç sinir sıkışıklıklarını ortadan kaldırmaktır.  

Hastalığın farklı sorunlara neden olmaması ve gündelik yaşam için olumsuz etki yaratmaması için kireçlenme tedavisinde bu yöntemler kullanılmaktadır. Hastaların eklem fonksiyonlarının korunmaya çalışıldığı bu yöntemlerde hastalara atel, dizlik ya da korse kullanımı da önerilebilir. Elbette bazı ağrı kesicilerle de bu durum kontrol altına alınabilir.

Eğer omurga kireçlenmesiyle ilgili genel belirtilerden biri ya da birkaçını yaşıyorsanız mutlaka doktora başvurmalısınız. Özellikle omurga ile ilgili yaşanabilecek sorunların daha ileriye taşınmaması yani hastalığın ciddi ilerleme sarf etmemesi için ve elbette gündelik yaşam aktivitelerinin kısıtlanmaması için bu öneriler dikkate alınmalıdır. Bundan sonraki süreçte ise omurgaya hiçbir şekilde yük bindirilmemeli ve doktor tavsiyelerinin dışına kesinlikçe çıkılmamalıdır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle